Latarka profesjonalna LED z Lidla - ktoś kojarzy?
Oryginalnie siedzi tam jakaś XR-E i tylko ten typ pasuje bez przeróbek, najlepszy BIN ma 107 lm/W dla 350 mA, czyli niecałe 200 lm dla 700 mA.
Jeżeli uda się tam zastosować XM-L to będzie 280 lm dla 700 mA i BIN T6. ale wtedy będziemy stosowali klej lub lutowali aluminium.
Seria XP ma lepsze skupienie, ale ma też wyższą rezystancję termiczna, ma też dużo mniejszy pad termiczny - wymaga to większej przeróbki.
Latarkę można stosować bez żadnych przeróbek - brak elektroniki - powinna zawsze działać jako typowe awaryjne źródło światła,
albo wstawić dobry driver i ewentualnie zmienić źródło zasilania na Li-Ion jako oświetlenie podstawowe w trudnych warunkach.
Jeżeli uda się tam zastosować XM-L to będzie 280 lm dla 700 mA i BIN T6. ale wtedy będziemy stosowali klej lub lutowali aluminium.
Seria XP ma lepsze skupienie, ale ma też wyższą rezystancję termiczna, ma też dużo mniejszy pad termiczny - wymaga to większej przeróbki.
Latarkę można stosować bez żadnych przeróbek - brak elektroniki - powinna zawsze działać jako typowe awaryjne źródło światła,
albo wstawić dobry driver i ewentualnie zmienić źródło zasilania na Li-Ion jako oświetlenie podstawowe w trudnych warunkach.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Czyli kupując diodę mocniejszą zyskam na pewno większą odległość i skupienie zapewne a jeśli nie wsadzę tego drivera to co się stanie ?
Ostatnio zmieniony piątek 04 lut 2011, 19:26 przez kamil21xxs, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Nie jest to oczywiste, bo co masz na myśli "mocniejszą" dla mnie to np. MC-E, czy SST-50, a w tym wypadku stracisz na skupieniu i zasięgu.kamil21xxs pisze:Czyli kupując diode mocniejszą zyskam na pewno większą odległość i skupienie zapewne
Będziesz dalej miał kichę, brak stabilizacji prądu itp...kamil21xxs pisze:a jeśli nie wsadzę tego drivera to co się stanie ?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Czyli lepiej włożyć tam diodę zamiast serii jak kolega wyżej podał XM-L albo XP i cieszyć się większym światłem na pewno ?
Ostatnio zmieniony piątek 04 lut 2011, 19:27 przez kamil21xxs, łącznie zmieniany 1 raz.
Wybacz, ale nie rozumiem tego zdania....kamil21xxs pisze:Czyli lepiej włożyć tam diodę zamiast serii jak kolega wyżej podał XM-L albo XP i cieszyć się większym światłem na pewno ?
mkorbel podał dobre przykłady, gdyż jemu nie chodziło o moc diody, a większą sprawność przetwarzania, czyli przy tym samym prądzie masz więcej swiatła, ale w przypadku XM-L będzie to dużo szerszy spot, a zasięg będzie podobny, w razie użycia diody serii XP (np. XP-E) uzyskasz większy zasięg przy porównywalnym spocie.
Aktualnie trudno wyczuć z jakiego "binu" jest ta dioda, ale osobiście uważam, że każda z serii PX będzie lepsza....
Możesz też postarać się o XR-E R2 i też gwarantuje więcej światła....
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lut 2011, 15:13 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
-
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, wreszcie znalazłem chwilę, targany wyrzutami sumienia, by rozebrać lampkę. Konstrukcja pancerna, ścianki naprawdę grube, całość waży w ręce sporo....
Co do mocowania LED-a-myślę, że odprowadza ciepło należycie. Led jest położony na wypuście a dociskany plastikową nakładką, dokręcaną z kolei do piguły. Mam nadzieję, że plastik nie skruszeje z czasem i nie przestanie dociskać diody do pręta/wypustu. Piguła to solidny kawał aluminium. Koszyk nie sprawia dobrego wrażenia, ot tania chińszczyzna. Elektroniki w pigule nie ma, plus jest prowadzony prosto do anody, a katoda diody jest....sami zobaczcie na fotce-przewód przykręcony do piguły.
Ograniczenie prądu jest w zakrętce, w postaci rezystora, dla HIGH bodajże 1 OHM ,dla trybu LOW smd 24 OHM. Dla najwyższego należy brac pod uwagę rezystancję koszyczka, styków włącznika i wydajność ogniw.
Fotki dopowiedzą chyba resztę...
Ogólnie żadna rewelacja ale mam wrażenie, że to wytrzymały produkt bez wodotrysków. Może pomierzę jeszcze prądy na świeżych bateriach...dodam foto włącznika-zapomniałem zrobić...
mkorbel, dzięki za udostępnienie latarki
Co do mocowania LED-a-myślę, że odprowadza ciepło należycie. Led jest położony na wypuście a dociskany plastikową nakładką, dokręcaną z kolei do piguły. Mam nadzieję, że plastik nie skruszeje z czasem i nie przestanie dociskać diody do pręta/wypustu. Piguła to solidny kawał aluminium. Koszyk nie sprawia dobrego wrażenia, ot tania chińszczyzna. Elektroniki w pigule nie ma, plus jest prowadzony prosto do anody, a katoda diody jest....sami zobaczcie na fotce-przewód przykręcony do piguły.
Ograniczenie prądu jest w zakrętce, w postaci rezystora, dla HIGH bodajże 1 OHM ,dla trybu LOW smd 24 OHM. Dla najwyższego należy brac pod uwagę rezystancję koszyczka, styków włącznika i wydajność ogniw.
Fotki dopowiedzą chyba resztę...
Ogólnie żadna rewelacja ale mam wrażenie, że to wytrzymały produkt bez wodotrysków. Może pomierzę jeszcze prądy na świeżych bateriach...dodam foto włącznika-zapomniałem zrobić...
mkorbel, dzięki za udostępnienie latarki
Witajcie, jest teraz w Lidlu latarka za 25PLN. Jest to produkt firmy Mellert Slt. 2 rodzaje - na 3 paluszki i na 2. Załączam fotki tej na 2 paluszki AA. Co o tym sądzicie? Czy to jest driver, czy DD?
http://fanlidla.pl/gazetka/2011.05.26.m ... dioda,Cree
na elektronice napis hs22845
na płytce jest napis CREE
http://fanlidla.pl/gazetka/2011.05.26.m ... dioda,Cree
na elektronice napis hs22845
na płytce jest napis CREE
Witaj.
Arbiter, czy Ty posiadasz forum o EV? Czy Ty nie jesteś "ten" Arbiter?
Co do latarki.
W sumie nic na tych fotach nie widać. Postaraj się je zrobić bez lampy błyskowej.
Co do driverka, to to jest prosty w sumie jeszcze nie najprostszy step-up.
A dioda, nie widac dokładnie ale może być to XP-E, zobacz ile jest "pasków" na emiterze.
Pozdrawiam
DNF
Co do latarki.
W sumie nic na tych fotach nie widać. Postaraj się je zrobić bez lampy błyskowej.
Co do driverka, to to jest prosty w sumie jeszcze nie najprostszy step-up.
A dioda, nie widac dokładnie ale może być to XP-E, zobacz ile jest "pasków" na emiterze.
Pozdrawiam
DNF
tak, od forum EV. Witaj DNFDNF pisze:Witaj.
wklejam lepszą fotkę diodki
Czy warto kupować taki materiał? Myślę, by kupić 4 takie latarki(na 2xAA), wyjąć diodę z driverem i podłączyć 4 w szereg i zastosować w motocyklu jako światło pozycyjne. CZy jest to ekonomicznie uzasadnione, czy lepszy materiał kupię na allegro?
No i czy to bedzie działać połączone w szereg - nie spali się?
- Załączniki
-
- IMG_2167.JPG (83.02 KiB) Przejrzano 433 razy
Dioda XP-C, prąd maksymalny 500mA.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
A myślałem, że tych diod nigdzie nie stosują