Sterownik do diody XM-L x 3, 30 W

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Legendyogger

Sterownik do diody XM-L x 3, 30 W

Post autor: Legendyogger »

Witam,
chciałby zrobić sterownik do diody XML akbi ewentualnie zakupić. Znacie może jakiś sklep internetowy, który dysponuje takimi sterownikami, żeby dawał te 3 A na wyjściu przy napięciu prądu stałego od 0 do 38 V max.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

3A w 3xXM-L w szeregu przy zasilaniu 0-38V? Niemożliwe.

Zacznijmy od początku. Z jakiej baterii/akumulatora chcesz zasilać te diody? Dlaczego taki dziwny zakres napięć?

Jeśli zasilanie z pakietu 4s li-ion czyli około 12-17V to nie widzę problemu. Przetwornica na AX2003.
Legendyogger

Post autor: Legendyogger »

nie wiem czy można podawać linki do allegro, ale chcę zrobić głowicę led pod wodę na taki module: http://allegro.pl/modul-led-3-x-xm-l-t6 ... 37977.html

chciałbym do tego sterownik, ale taniej niż ten gość sprzedaje, bo u niego koszt sterownika to 58 zł.

Chcę zrobić zasilanie akumulatorkami (paluszkami) - zrobić z tego porządny akumulator tj. U zaś ~ 9,6 V - 12 V max, do tego przyłączyć właśnie ten sterownik, chcę aby dioda świeciła na pełnej mocy, chłodzenie będzie miała wyśmienite pod wodą.

[ Dodano: 14 Maj 2011, 21:01 ]
aaa właśnie i czy opłaca się do tej diody zakładać kolimatory cute 3 dedykowane czy lepiej reflektory czym to się wogóle różni, co jest bardziej opłacalne (chodzi o światło) i gdzie będą mniejsze straty.

POzdrawiam i proszę o pomoc
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przy prądzie 3A to raczej przetwornica step-down, inaczej straty na elementach wykonawczych będą olbrzymie i sprawność słaba. Oznacza to zasilanie wyższe niż Vf tych LEDów w szeregu czyli realnie ponad 10V, jeśli jasność ma być stała w czasie.

Tanio takiego sterownika nie kupisz. Jeżeli jeszcze sterownik ma mieć różne tryby pracy i ochronę pakietu ogniw, to przygotuj się na kwotę wyższą niż konstrukcja MR-a.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Legendyogger pisze:
Chcę zrobić zasilanie akumulatorkami (paluszkami)
Masz na myśli akumulatory AA 1,2 V ?

Jak tak to zapomnij i lepiej pomyśl o Li-Ion typu 18650.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Cute 3 nie nadaję się pod wodę a to, dlatego że świeci za szeroko 19°.
No chyba, że chcesz zrobić światełko do filmowania a to już będzie troszkę za mało tego światła chyba, że w Egipcie :)
Pozdrawiam,
Leszek W.
oskar

Post autor: oskar »

Wydaje mi się, że EdiM mógłby taki sterownik zrobić od ręki ale wystarczy tych informacji, pozostańmy na tym że mi się wydaje , pisz do edka na PW to sie dowiesz co i jak.
Pozdrawiam.

P.S. Nie da się niczego zasilić napięciem 0 V. minimum dla diody XM-L to około 2V ale to dla jednej diody ponieważ ta dioda lubi wysokie amperaże, by to miało ręce i nogi a zatem czas pracy powyżej kilku minut to napięcie do 3 diod tak jak pisał greg musi przekraczać 10V. Wtedy uzyskasz jakiś optymalny czas pracy w zależnosci od pojemności pakietu który do tego zastosujesz. Najlepsze rozwiązanie to moim zdaniem pakiet 3 lub 4 li-onów, bądż jego wielokrotność. Możesz użyyc li-onów 14500 to ci ułatwi zadanie jeśli musisz pozostać przy rozmiarze AA.
ODPOWIEDZ