Instalacja halogenowa

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
konradzik

Instalacja halogenowa

Post autor: konradzik »

Witam, potrzebuję porady.
Dzieki wam rozwiązałem problem z ledami do oświetlenia nocnego mam nadzieję że pomożecie i z halogenami ;)
Muszę zrobić instalację halogenową w oprawkach podszafkowych, gdyż nie chcę tracić miejsca na podwójny sufit w terrarium. Instalacja dla 2 pomieszczeń po 2 halogeny 20-50w zależnie od temp w pomieszczeniu bo ma to służyć za ogrzewanie w terrarium.
W grę wchodzą oprawki http://allegro.pl/oprawa-podszafkowa-ty ... 17009.html tego typu. Ale niestety są pod 12V co za tym idzie transformator trzeba kupić.
1. Czy są oprawki tego typu pod napięcie sieciowe?
2. Która opcja lepsza 12V v 230V??
3. Jaki transformator w rozsądnych pieniądzach około 300w z zapasem by się nie grzał.
Ostatnio zmieniony środa 25 maja 2011, 14:55 przez konradzik, łącznie zmieniany 2 razy.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

1. Halogeny z trzonkiem G4 to 12V, na 230V nie będzie.
2. Lepsze 12V. Halogeny trwalsze. Bezpieczniejsze, szczególnie w przypadku wilgoci.
3. Pewnie toroidalny ;)

Pozdrawiam
M.
konradzik

ok dzięki za odp ;)
Co do wilgoci to halogeny będą ogrzewały terrarium pustynne i stepowe wiec wilgotność na poziomie 40% do wilgotnych raczej się nie nadają bo wysuszają powietrze. Ok więc zostanę przy 12v.
W sumie może być i toroid bo wielkiej różnicy w cenie między elektronicznym a toroidalnym nie ma 20-30zl to nie pieniądze. Tylko toroid będzie trzeba jakoś ukryć bo zbyt pięknie nie wygląda na tle plastikowych elektronicznych ;) 12v 250w przy toroidzie powinno być ok dla max halogenów 170w?? bo jeden na bank będzie 20w a pozostałe 3 max 50w bądź mniej.
Rozkręcę wzmacniacz ze spalonymi końcówkami może tam był toroid :D
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2011, 22:08 przez konradzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
konradzik pisze:Rozkrece wzmacniacz ze spalonymi koncowkami moze tam byl toroid :D
Lepiej go naprawić, bo trafo i tak na 100% nie będzie miało odpowiedniego napięcia wyjściowego....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marcin S.

Pyra pisze:Lepiej go naprawić, bo trafo i tak na 100% nie będzie miało odpowiedniego napięcia wyjściowego....
Można trochę z wtórnego odwinąć :P Choć to raczej zajęcie na długie zimowe wieczory :D

Pzdr.
M.
konradzik

No tak tam w sumie mam bodajże 2x36. Elektroniczny duży gorszy w użytkowaniu, jakości i niezawodności??
Ostatnio zmieniony środa 25 maja 2011, 18:09 przez konradzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W zasadzie to trafo klasyczne, jest elementem niezużywalnym (zdarzały się u mnie w pracy egzemplarze z 1911r pracujące poprawnie, ale 50-60 letnie pracują we wzmacniaczach lampowych prawidłowo...)
Przetwornice, mają niestety ograniczoną trwałość ze względu na użyte kondensatory, tym nie mniej kilka lat popracują (w pracy najlepsze przetwornice chodzą po około 8 - 10 lat). Jeśli natomiast chodzi o tzw. transformatory elektroniczne do halogenów, to ich przydatność do układów LED jest dyskusyjna.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marcin S.

Kolega chce klasyczne halogeny wstawić (ogrzewanie + światło).

Pozdrawiam
M.
konradzik

W końcu udało mi się załadować polską czcionkę :)
do LED kupiłem 3szt tych
http://cgi.ebay.co.uk/LED-SMD-Light-Dri ... 2420wt_932
po 8Ł wiec jakies 26zł/szt ;) teraz chodzi o halogeny, gdyż potrzebuję ogrzewania w terra, chyba że użyję zwykłych żarówek lustrzanych i podłączę pod 230 ale do led są ładniejsze oprawki i nic nie wystaje.
ODPOWIEDZ