konsternacja :/

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
madmun

konsternacja :/

Post autor: madmun »

Mam mały problem moja latarka działa jak czujnik światła .... Problem wygląda tak włączam Low w latarce i świeci, ale gdy nakieruje ją na inne źródło światła, automatycznie gaśnie ... gdy gaszę żarówkę, latarka ożywa i tak w kółko macieju....

Na innych trybach takiego czegoś nie zaobserwowałem ....
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

eee- a może nie widzisz, że świeci ?
jaki sprzet - no byłby to niezły bajer- jasno, to auto off
madmun

Paweł też tak na początku myślałem że nie widzę ale po 20min włączania-wyłączania swiatła jest tak jak mówie.....

Latarka by Midi+R2+Calineczka&Df
Awatar użytkownika
pawelsz

a czy to możliwe ?
raczej nie- chyba , że dioda zbiera światło itd, no nie wiem
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Nie mamy powodu nie wierzyć madmun'owi!
Rzeczywiście niezły bajer ( :-) ) w dodatku chyba niespecjalnie przeszkadza :-)
Ale do rzeczy! Różne "cuda" zdarzają się najczęściej jak napięcie zasilania jest zbliżone do (albo niższe od) przewidywanego. Może tu należy szukać przyczyny?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Mi się wydaję że: podczas oświetlania diody wytarza ona bardzo niewielkie napięcie( o kierunku przeciwnym niż nap zasialania) ale na tyle duże ze w trybie LOW powoduję zmniejszenie jasności świecenia diody. :twisted:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Qrcze zaraz u siebie sprawdze :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hehehehe, a to dopiero!!!
Nie ma w naszym projekcie zadnego czujnika swiatla :mrgreen:
To co mi przychodzi do glowy to wlasnie fakt ze nasze oko i mózg łatwo daje się oszukiwac, dwa-w najnizszym trybie diodka jest kluczowna z dosc niska czestotliwoscia, zwlaszcza ze masz jeden z prototypow, wiec moze "zgrywa" sie to z czestotliwoscia zrodla swiatla i powoduje takie efekt...wygaszenia?Sprawdz z zarowkowym oswietleniem....
Dioda w low jest zasilana bardzo niskim pradem....ale jednak jest, nie wiem, moze 2-3mA...i szczerze nie mam zielonego pojecia jakie procesy zachodza w luminoforze gdy dostaje maluuutko elektronow "z dolu" a duzo "z gory".
Przy okazji i na swoje zerkne :mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ja testowałem jedną ze swoich też ze sterownikiem prototypowym i moja nie chce się gasić po skierowaniu w źródło światła :cry: . Ale jako ciekawostka powiem wam że miałem taki dziwny przypadek że odkręciłem zakrętkę latarki włożyłem do środka aku 18650, i latarka zaczęła świecić mimo że nie dokręciłem zakrętki, myślę sobie że aku pewnie ma gdzieś przetartą koszulkę i zwiera do masy latarki ale mimo dokładnego szukania nie znalazłem śladów uszkodzeń koszulki zewnętrznej aku. Latarka świeciła około 10 sekund mimo że poruszałem aku od góry palcem, przez chwilę myślałem że po dotknięciu masy aku palcem od tyłu i dotknięciu masy latarki prąd płynął przeze mnie ale jednak nie, latarka świeciła chyba w trybie max. I tej sytuacji też nie umiem wytłumaczyć w żaden sensowny sposób, wychodzi chyba że latarki czasem żyją swoim życiem :twisted: i pozostanie to chyba nie wyjaśnione w strefie mroku.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Midi a akusy były protected? Może jakaś energia zmagazynowana na elementach płytki zabezpieczającej PCB akusa :???:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

w ułamek sekundy w trybie low uwierzę- w 10s nie :mrgreen:
A jak się popatrzy na PCB, to niewiele tam jest
DNF

Post autor: DNF »

Jedyne sensowne rozwiazanie Midi, to zwarcie masy z obudowa wilgotnym (np spoconym) paluchem. Mi tez sie tak dzieje, ale przy LEDach 5mm, tyle ze wtedy one ledwo emituja swiatlo. Taki Low trybu Low:)
Pozdrawiam
DNF
madmun

w sumie mam dość sporą frajdę bawiąc się "Nową" Fukcją latarki :D Ale dalej jestem cholernie ciekaw jak to jest $#@$ możliwe :D

Dobra nakręciłem filmik zdjęta głowica żeby lepiej uchwycić to dziwne zjawisko :)

[youtube]http://youtube.com/watch?v=SEYwF5A-lLk[/youtube]

Na Panowie mamy tu jakiegoś fizyka co by mi wyjaśnił to zjawisko ? :grin:

fuck jak się wstawia youtube na strone ... ???

Calineczka to zjawisko występuje przy silnym świetle z - żarówki, słoneczka, swietlówki
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 kwie 2008, 19:51 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

nie no przeciekawe ;D
A mozesz pomierzyc prad w tej sytuacji?
A linki do youtube wstawiamy bez pl

[youtube]http://youtube.com/watch?v=SEYwF5A-lLk[/youtube]

p.s. mialem pod reka 3 latarki z roznymi sterownikami by Df i podstawialem pod halogen 50W, zadnych takich cudow nie mialem :mrgreen:

Dla mnie jedyne wyjasnienie to cos wlasnie z emisja fotonow...luminoforem....kierunkiem emisji etc?
Wlasnie, gdzie Ci fizycy? :mrgreen:
madmun

...piiii... idzie strasznie mało 1.5 mA w diode

Nie mamy żadnego dyżurnego fizyka ??
ODPOWIEDZ