Zamówienia na PCB do max1811

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Faktycznie elegancko dosyć. A jeśli chodzi o chłodzenie, to może metalowa obudowa pozwoliłaby szybciej odprowadzić ciepło z układu na zewnątrz (większa powierzchnia)?
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Pikom to teraz myślcie Wy :) he he . Ja jestem za , jak ktoś wykombinuje jakąś zgrabną obudowę np lite alu wycięte na CNC to chętnie nabędę .

Ja niestety do CNC nie mam dostępu bo jej budowa stanęła w miejscu ;-)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

U mnie 2 płytki i 2 sample Max1811 wylądowały razem z zasilaczem 5V/2A w obudowie, do tego koszyczek toosh-a i mam 2 kanały ładujące akumulatorki latarkowe i e-p. Lepsze to od chińskich wynalazków :D

Obrazek

Dzięki krzycho123 za płytki :)
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

fredek

Czy ja dobrze widzę, że oba "plusy" i "minusy" ogniw są ze sobą zwarte?
Awatar użytkownika
fredek

Dobrze widzisz megabit, czasami ładuję równolegle kilka akumulatorków li-ion rozładowanych do podobnego napięcia.
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

dostałem swoje ;) wielkie dzięki, biorę się za lutowanie! :twisted:

edit:

Obrazek
;)

obudowa alu, testy termiczne w trakcie

edit:

obudowa wręcz gorąca, prąd cały czas 460mA - właśnie mija pół godziny
Awatar użytkownika
fredek

A jak Wam się te max1811 sprawują?
U mnie ładują prądem 465-475 mAh, przy napięciu 4.14-4.15 V gaśnie dioda, stopniowo zmniejsza się prąd, układ doładowuje do 4.19 V.
W porównaniu do mcp73831 i mcp73832 który sygnalizuje koniec ładowania w okolicach 4.19-4.20 V i faktycznie dalej nie doładowuje to trochę kiepsko wg mnie wypadają.
Swoje scalaki (max1811, mcp73831, mcp73832) mam z sampli ale jak bym miał kupować to raczej nie max1811 - wygląda to na porażkę - kilkakrotnie większa cena w stosunku do mcp73831/2, konieczność dodania radiatora do max-a i zbyt wczesna sygnalizację końca ładowania nie przekonują mnie do niego :!:
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

te 0,05V różnicy w sygnalizacji końca ładowania jest pomijalne, nie bądźmy aż tak pedantyczni... z resztą w praktyce te 0,05V to pewnie poniżej 1% pojemności akusa, więc nie można jeszcze mówić o niedoładowaniu w wypadku rozłączenia ogniwa "z kontrolką".

jak widać problemów z chłodzeniem nie ma, a MCP zasilany z 5V też musi swoje wypromieniować.

i nie wiem, czy polutowałbyś MCP lutownicą za 2 ruble i 20 kopiejek... ;)

cena: sampel, nie narzekam.

do admina/moda: chyba przydałoby się przenieść posty do wątku o samej ładowarce... trochę nie na temat wyszło, ups!
Awatar użytkownika
krzycho_

Witam,
jak ktoś by chciał to jest jeszcze kilka płytek do "oddania" :) jak coś to PM.

Co do następnej ładowarki , myślę nad nią . Miałabyć wstępnie bazować na MCP73833 który daje 1A w ogniwo . Jednak po przemyśleniu i przeczytaniu wątka kolegi pier na elektrodzie pomyślałem że może się okazać znowu za mało i niekonkurencyjnie w stosunku do masy chińskich ładowarek i biorę na warsztat MCP73861 .

Prąd ładowania tego układu wynosi 1,2A , niestety jeśli chodzi o sample tego układu to dostępne są tylko w obudowie QFN 4x4mm którą bez hotaira ciężko przylutować także ... raczej nie będziecie zainteresowani :(

Obrazek

Układ prosty i mało elementów zew , płytka będzie na dniach :)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Z lutowaniem gorącym powietrzem nie ma problemu. W razie potrzeby można podesłać do mnie partię płytek i układów.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
krzycho_

MCP dotarły do mnie , na dniach wyprodukuje kilka płytek i przetestuje to cudo . Chciałem zintegrować też gniazdo USB ale raczej nie ma sensu go używać przy takich możliwościach :razz:

Jeśli się będzie działać OK to napewno świetna wf188 pójdzie w odstawkę :mrgreen:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

W linku ładowarka na MCP73861 gdzie człowiek dość nietypowo rozwiązał sposób lutowania. klik
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Obrazek

Ale masakra... a co z chłodzeniem układu? Pad termiczny w powietrzu.
Awatar użytkownika
krzycho_

Wzór płytki mam , pod USB nie robie płytki ze względu na max prąd 500mA i wtedy MCP nie będzie się różniło niczym od MAX1811.

Jak będę miał płytki dam znać ale jak wspomniałem lutowanie będzie dla wielu przeszkodą , choć można przylutować pastą na żelazku jak ledy przecież :)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Mogę podjąć się zalutowania układów gorącym powietrzem, jeśli będą chętni. Żaden problem.
ODPOWIEDZ