Latarka rowerowa na diodzie XM-L

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
adam_us

Post autor: adam_us »

Witam,
nie chcę zakładać nowego takiego samego tematu...
Buduję lampkę rowerową w oparciu o diodę XM-L i sterownik LED 8*AMC7135.
Jakie zastosować lepiej zasilanie? Jedno ogniwo 18650 i dwa zapasowe w kieszeni czy połączyć te ogniwa równolegle? Mam trzy ogniwa i gotową obudowę z poprzedniej konstrukcji. Proszę o poradę, dzięki.
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

Jeśli wejdą trzy ogniwa do tej obudowy którą posiadasz to ja bym je połączył równolegle.
Awatar użytkownika
adam_us

Obudowa była dostosowana do trzech ogniw połączonych szeregowo, przerobienie jej na połączenie równoległe zajmie mi tylko chwilę... Powiedzcie czy można spalić driverek? po podłączeniu dioda tylko lekko świeci... jak podłącze masę bezpośrednio do diody to świeci mocno, prąd na tym kablu to około 2.34A

i tak przy okazji czy jest kwadratowa optyka do diody xm-l?
a może będzie pasowało od Q5?
Luigi

Post autor: Luigi »

Lepiej połączyć równolegle, wtedy będzie mniejsza rezystancja wewnętrzna i większa wydajność prądowa.
Driver można spalić np. jeśli dostanie zbyt duże napięcie.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
adam_us

ok. kwestia zasialania rozwiązana :)
Niestety muszę się rozerzeć za nowym sterownikiem... sprawdzałęm go jednym ogniwem 18650 wiec napięcie nie powinno być za duże ale trudno może zrobiłem jakieś zwarcie...

Czy jest jakaś dedykowana tym diodom optyka?
kalin

Post autor: kalin »

witam,
ja kupiłem taką , ale muszę zaznaczyć, że do projektu zupełnie autorskiego, w którym roi się od błędów,
ale działa ;)
Awatar użytkownika
adam_us

taki kolimatorek nadaje się bardziej do latarki niż do oświetlenia rowerowego... Ja szukałbym czegoś swiecącego szerzej
ODPOWIEDZ