Jaka "mocna" latarka do codziennego użytku
Jaka "mocna" latarka do codziennego użytku
Witam,
zarejestrowałem się właśnie na forum, ale bywałem już tutaj i parenaście miesięcy temu. Przyszedł właściwy moment na zakup bardziej "docelowej" latarki - proszę o pomoc.
Zastosowanie:
codzienny użytek - zasilanie akumulatory (Li-ion) ?
Ma to być mocny szperacz czyli HID odpada. Średni czas od włączenia do wyłączenia to kilkanaście sekund.
Włącznik:
najlepiej na korpusie tak jak np.
W ostateczności z tyłu korpusu, ale to rozwiązanie mniej mnie satysfakcjonuje.
Kręcona odpada.
Wymiary:
Porównanie do 2L3W nieprzypadkowe, bo mam tą latarkę i najlepiej żeby kolejna nie była dużo większa, ale jeśli nie da rady, to przeżyję.
Strumień świetlny:
min. 220 lm
dobrze by było gdyby była możliwość regulacji skupienia wiązki światła
Wytrzymałość:
nie będę po nią czołgiem jeździł, ale z kilku metrów latarka mi spadła - chciałbym żeby nowa też to przeżyła.
Zasilanie:
jeśli zasilanie będzie inne niż AA/AAA, to muszę kupić akku + ładowarkę - proszę o porady odnośnie kompletu. Budżet też odnosi się do kompletu.
Finanse:
budżet ograniczony (a kiedy nie jest ?). Najchętniej coś do 300 zł w kraju. Jeśli temat będzie wart inwestycji to budżet może zostać zwiększony.
Z góry dzięki za porady
zarejestrowałem się właśnie na forum, ale bywałem już tutaj i parenaście miesięcy temu. Przyszedł właściwy moment na zakup bardziej "docelowej" latarki - proszę o pomoc.
Zastosowanie:
codzienny użytek - zasilanie akumulatory (Li-ion) ?
Ma to być mocny szperacz czyli HID odpada. Średni czas od włączenia do wyłączenia to kilkanaście sekund.
Włącznik:
najlepiej na korpusie tak jak np.
W ostateczności z tyłu korpusu, ale to rozwiązanie mniej mnie satysfakcjonuje.
Kręcona odpada.
Wymiary:
Porównanie do 2L3W nieprzypadkowe, bo mam tą latarkę i najlepiej żeby kolejna nie była dużo większa, ale jeśli nie da rady, to przeżyję.
Strumień świetlny:
min. 220 lm
dobrze by było gdyby była możliwość regulacji skupienia wiązki światła
Wytrzymałość:
nie będę po nią czołgiem jeździł, ale z kilku metrów latarka mi spadła - chciałbym żeby nowa też to przeżyła.
Zasilanie:
jeśli zasilanie będzie inne niż AA/AAA, to muszę kupić akku + ładowarkę - proszę o porady odnośnie kompletu. Budżet też odnosi się do kompletu.
Finanse:
budżet ograniczony (a kiedy nie jest ?). Najchętniej coś do 300 zł w kraju. Jeśli temat będzie wart inwestycji to budżet może zostać zwiększony.
Z góry dzięki za porady
Witaj.
Jeśli ma być całkiem mocna, zasilana z AA/AAA, niedużych rozmiarów i z reguacją skupienia,
to bierz LedLensera! W kraju ok 250zł, poza granicami ok 160zł.
Mam na myśli model P7 No i nie ma co się tak nastawiać na te lumeny.
Mam ww. latarkę i jestem z niej bardzo zadowolony
Trochę zoom z mocnym szperaczem się gryzie.
Mocne "szperacze"-czyli na bardzo dalekie zasięgi, robione są na szerokich i głębokich reflektorach.
Niemniej LL ma całkiem przyzwoity zasięg:)
Pozdrawiam
DNF
Jeśli ma być całkiem mocna, zasilana z AA/AAA, niedużych rozmiarów i z reguacją skupienia,
to bierz LedLensera! W kraju ok 250zł, poza granicami ok 160zł.
Mam na myśli model P7 No i nie ma co się tak nastawiać na te lumeny.
Mam ww. latarkę i jestem z niej bardzo zadowolony
Trochę zoom z mocnym szperaczem się gryzie.
Mocne "szperacze"-czyli na bardzo dalekie zasięgi, robione są na szerokich i głębokich reflektorach.
Niemniej LL ma całkiem przyzwoity zasięg:)
Pozdrawiam
DNF
Nie jestem fanem zmiennej ogniskowej w latarkach diodowych, wbrew pozorom nie jest to rozwiązanie zbyt praktyczne. Mam LL P7. Zasilanie też do kitu - 4xAAA mają mniej pojemności niż dwa zwykłe paluszki. Dodatkowo są podatne na wylewanie - mi wylały fabryczne alkaliki LL i P7 leży niesprawna (zalało koszyk i włącznik, a rozebrać tego nie idzie).
Do 300 zł poleciłbym Eagle-Tac T100C2, prosta, jasna i z zasilaniem zmieścisz się w 300zł.
Do 300 zł poleciłbym Eagle-Tac T100C2, prosta, jasna i z zasilaniem zmieścisz się w 300zł.
Dzięki za podpowiedzi. Może coś z włącznikiem tak jak w/w streamlight ?
Nie będzie problemów z czasem świecenia na AAA ? Czytałem że Li-Ion lepiej sprawdzają się do mocnych latarek.
"mocny" szperacz odnosi się raczej do oświetlenia krótkotrwałego większej powierzchni, z naciskiem na średni czas włączenia (kilka - kilkanaście sec. ) - stąd mówię szperacz.
Regulowana wiązka światła soczewką nie jest kluczowa jak wspomniałem
Nie będzie problemów z czasem świecenia na AAA ? Czytałem że Li-Ion lepiej sprawdzają się do mocnych latarek.
"mocny" szperacz odnosi się raczej do oświetlenia krótkotrwałego większej powierzchni, z naciskiem na średni czas włączenia (kilka - kilkanaście sec. ) - stąd mówię szperacz.
Regulowana wiązka światła soczewką nie jest kluczowa jak wspomniałem
Podobnie umieszczon włącznik mają zeberki
SC51
SC60
SC600
Jest też rozwiązanie pośrednie, czyli wyłącznik w zakrętce i przycisk do zmiany trybów na główce, jak w iTP Eluma
SC51
SC60
SC600
Jest też rozwiązanie pośrednie, czyli wyłącznik w zakrętce i przycisk do zmiany trybów na główce, jak w iTP Eluma
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Jak na razie mam same pozytywne wrażenia z użytkowania mojej Zeberki, zarówno pod względem jakości wykonania, jak i funkcjonalności
Do tego błyskawiczna wysyłka
Do tego błyskawiczna wysyłka
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Mam trochę wątpliwości do dostępu do różnych trybów świecenia ? Czy to nie jest zbyt przekombinowane ? Czy obsługa i "programowanie" jest proste i intuicyjne ?
Na stronie nie widzę czasu pracy na poszczególnych trybach. Interesuje mnie SC600. Masz może jakieś dane odnośnie tej latarki i czasów pracy ?
Na stronie nie widzę czasu pracy na poszczególnych trybach. Interesuje mnie SC600. Masz może jakieś dane odnośnie tej latarki i czasów pracy ?
Obsługa może się wydawać skomplikowana, ale wystarczy chwilę sobie poklikać (po uprzednim zapoznaniu się z opisem) i staje się prosta i wygodna
Szybki dostęp do każdego z 6 trybów (z czego 1 jest jeszcze programowalny) za pomocą przycisku znajdującego się pod kciukiem to bardzo fajna rzecz
SC600 to nowy model, pewnie jeszcze nie pomierzyli czasów pracy.
Szybki dostęp do każdego z 6 trybów (z czego 1 jest jeszcze programowalny) za pomocą przycisku znajdującego się pod kciukiem to bardzo fajna rzecz
SC600 to nowy model, pewnie jeszcze nie pomierzyli czasów pracy.
Póki co użytkownicy raczej chwalą tryby. Latareczki fajne, dobre jakościowo, nieduże, jasne, ale pamiętaj, że zasięgu nie mają za grosz. Do SC600 musiałbyś też dokupić aku i ładowarkę czym wyraźnie przekroczysz budżet. A co do numerków to możesz zainteresować się tą recenzją bliźniaczego Sparka SL6:
http://light-reviews.com/spark_sl6-800cw/
http://light-reviews.com/spark_sl6-800cw/
-
@phantom, co masz na myśli że nie mają zasięgu ? Pomimo strumienia świetlnego wiązka jest źle skolimowana ?
Ten Spark drogawy się robi.
Eluma bardzo dobrze cenowo wygląda, z drugiej strony, jak wspomniałem ma to być bardziej docelowa latarka i chwilowy tryb 750 lm dostępny w SC600 jest baardzo kuszący (chyba że to chłyt marketindody).
Ten Spark drogawy się robi.
Eluma bardzo dobrze cenowo wygląda, z drugiej strony, jak wspomniałem ma to być bardziej docelowa latarka i chwilowy tryb 750 lm dostępny w SC600 jest baardzo kuszący (chyba że to chłyt marketindody).
Zasięgu nie mają wersje floodowe, czyli z literą F w nazwie.
Wersje podstawowe mają zasięg oczywiście znacznie mniejszy, niż np. taki Fenix TK35, czy też ThruNite Catapult, ale w zupełności wystarczający. Za to dają więcej światła na boki, co uważam za bardziej użyteczne, ale wiadomo - kwestia gustu
Wersje podstawowe mają zasięg oczywiście znacznie mniejszy, niż np. taki Fenix TK35, czy też ThruNite Catapult, ale w zupełności wystarczający. Za to dają więcej światła na boki, co uważam za bardziej użyteczne, ale wiadomo - kwestia gustu