Dirver do diody 3w IR

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
kilgatar

Dirver do diody 3w IR

Post autor: kilgatar »

Witam wszystkich,

Panowie! (i panie) Proszę o pomoc, bo już nie mam siły użerać się z ludźmi na allegro, tak więc mam diodę ir 3w o takich parametrach:

DC forward current: 700ma
Peak pulse current: 1500ma
Reverse voltage: 5V

Czy jest ktoś kompetentny na forum, kto mógłby mi sprzedać driver do tej diody (latarkowy, okrągły o średnicy 1,5cm)? Zasilanie 3,7v, ogniwo 18650. Ostatnio kupiłem coś na allegro, miał działać i pasować, nic z tego.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

kilgatar, witaj.
kilgatar pisze:(latarkowy, okrągły o średnicy 1,5cm)
jak by CIę 17mm urządzało to pewnie zwykły sterownik na dwóch AMC7135 by dał radę w zupełności. Pewnie dało by się go dopiłować do tych 15mm. Polecam od Edka, napisz Mu czego Ci trzeba ;-)
http://allegro.pl/amc7135-driver-liniow ... 40397.html
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Wszystko ładnie pięknie ale pragnę zauważyć że taki emiter IR ma zazwyczaj Vf w okolicach 1.5-1.8V. Czy aby zasilanie go z AMC jest dobrym pomysłem....
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

AX2002 będzie idealny. I tani.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

W sumie racja. Nie wiem tylko jak głęboko AX2002 rozładuje ogniwo unprotected 18650 przy zasilaniu emitera o 1.5V Vf.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Z niezabezpieczonym bym nie ryzykował, a przetwornica step-down z ochroną akumulatora to już inna półka cenowa :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bocian pisze:Wszystko ładnie pięknie ale pragnę zauważyć że taki emiter IR ma zazwyczaj Vf w okolicach 1.5-1.8V. Czy aby zasilanie go z AMC jest dobrym pomysłem....
hmm, dlaczego?

Z datasheeta AMC-ka:

Thermal Consideration:
The AMC7135 has internal power and thermal limiting circuitry designed to protect the device under overload
conditions. However, maximum junction temperature ratings should not be exceeded under continuous normal load
conditions. The thermal protection circuit of AMC7135 prevents the device from damage due to excessive power
dissipation. When the device temperature rises to approximately 150°C, the regulator will be turned off. When
power consumption is over about 700mW (SOT-89 package, at TA=70°C) or 1000mW (TO-252 package, at
TA=70°C), additional heat sink is required to control the junction temperature below 120°C.

bo dla 1,7Vf zapowiada się właśnie jakieś 700mW mocy strat. A w szereg można nawet dodać jakąś diodę prostowniczą przed AMC-kiem, a nawet dwie. Prosto i skutecznie, bez cewek i przetwornic.
kilgatar

Dzięki za odpowiedź. Ech posługujecie się tak fachowym językiem, że musiałbym spędzić kilka miesięcy na wertowaniu materiału, żeby wiedzieć o co chodzi.

Dzięki calineczka za link to Ediego, właśnie napisałem, zobaczymy co odpowie.

Ok, czyli, wnioskując z waszych postów, układ powinien mieć system zabezpieczający przed zbytnim rozładowaniem ogniwa? Czy dobrze rozumiem?

Aha, i tak przy okazji, czy każda 'pasta' przewodząca ciepło musi być 'niezastygalna'? Czy można kupić coś w rodzaju kleju, że i ciepło przekaże i będzie na miejscu trzymał?

Pozdrawiam, i jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Zasilanie z AMC nie jest dobrym pomysłem, ze względu na sprawność. Skoro z akumulatora, to najlepiej jakby ona była dobra. Tymczasem zakładając VF=1,8V będziemy mieć sprawność coś koło 42% minimalnie - słabiutko.
Ja mogę ze swojej stajni polecić UUD357 - UUD357
Ale nie jest to 15mm

Tryby można usunąć.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
kilgatar

Edi, dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o rozmiar, to akurat jest najmniej ważny parametr, wszystko co 'latarkowe' wejdzie, kwestia przeróbki.

Tylko jeszcze pytanie, czy nie wyczerpię sobie 'śmiertelnie' akumulatora w ten sposób, czy można dorobić jakieś zabezpieczenie?

Edit: ok już przeczytałem opis, dziś kupuję na allegro, napiszę jeszcze.

Jeszcze jedno pytanie do ogółu: gdy przekonałem się, że moja dioda nie współpracuje ze sterownikiem który kupiłem, zacząłem testować co jest grane i połączyłem ją bezpośrednio do akumulatora (3.7V) ale tylko pulsacyjnie, nie przegrzewałem jej, ale ze dwa razy połączyłem odwrotnie bieguny. Dioda wciąż świeci i to mocno (sprawdzałem w noktowizorze), ale czy testując ją w ten sposób, czy ją nadwyrężyłem? Czy mogę ją zamontować do latarki, czy lepiej już kupić nową?

Dzięki z góry za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Hmm, trudno ocenić. Skoro świeci nie jest źle. Ale trudno mi sobie wyobrazić, jaki prąd przez nią płynął. Wcale bym się nie zdziwił jak z 5A.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ODPOWIEDZ