Kolejna przeróbka Mactronika.

co i jak zrobiłem...
c++

Kolejna przeróbka Mactronika.

Post autor: c++ »

Dziś się troche nudziłem, to przerobiłem kolejnego Mactronika, którego wrzuciłem do plecaka i niech sobie tam leży...

Zasilanie to baterie pastylkowe, dają 4,5V. Diody połączone równolegle, dołączony został rezystor 10ohm dla bezpieczeństwa (nie widoczny na fotkach)
Włącznik zmieniony na inny, przyciskowy, gwinty pasują idealnie. Diody "leżą" w wywierconych otworach w szybce.

Czas pracy latarki przy tym zasilaniu może nie imponuje, ale ta latarka będzie włączana na krótko i nie za często.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 22 lis 2007, 17:03 przez c++, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...no a jakies info jak to zasilasz?Co tak ubogo....direct drive, rezystory, przetwornica>No i fotki malo szczegolowe...diody jakie?
C++, pisz moze rzadziej a dokladniej :mrgreen:
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Podobnie, jak napisał Calineczka chętnie dowiem się, jakich diod używasz. Na zdjęciu widzę (o ile moje kaprawe oczy mnie nie mylą) 4 bateryjki. Jakie? Takie na ogół mają 1,5V, więc 4 dadzą 6V!?! Mógłbyś zrobić fotkę latareczki przy jakimś ogólnie znanym przedmiocie (zapałka?), aby móc wyobrazić sobie wielkość. Coś duuuży ten włącznik : lol :
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Miodosław, 6V ale te bateryjki maja niewielka wydajnosc pradowa, spora rezystancje wewnetrzna co oznacza ze nie trzeba stosowac zewnetrznych rezystorow ograniczajacych prad. Wez sobie z ciekawosci podlacz miliamperomierz na chwile do takiej bateryjki, sam zobaczysz jaki prad poplynie....i to na zwarciu :mrgreen:
c++

Post autor: c++ »

Latarka wyglądem bardzo przypomina minimag 2AA.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

No, dobra! Sypię popiół na głowę, bo chciałem wbić szpileczkę (tycią, tycią!) w C++, a tu okazało się, że zabrakło inteligencji na zrozumienie sktótu myślowego ;-) Brałem też pod uwagę (z 5%), że to jakieś nie znane mi bateryjki.
Dubito ergo sum!
ODPOWIEDZ