Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

BROWAReq pisze:Mam jeszcze jedno pytanie - skoro to zabezpieczenie nie puszcza zbyt dużego prądu z aku, to czy w takim razie stosując jakiekolwiek niezabezpieczone 18650 można z nich "wydoić" prąd, że tak powiem taki jaki akurat "chce" pobrać wkrętarka?
NIE. Zabezpieczenia stosuje się po to, aby nie przekroczyć parametrów dopuszczalnych ogniwa.
W celu określenia zdolności oddawania prądu został "ustanowiony" parametr "C" określający jaką wartość prądu godzinnego może oddawać ogniwo bez uszczerbku. To za sobą niesie jednak koszty, bo im więcej "C" tym droższe ogniwo.

Pozdrawiam

PS: Skill nie jest taki zły
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
xsherlock

Post autor: xsherlock »

Te 26650 to by uszły do i celek LiFePO4 nie da sie zabić praktycznie. Ale drogie strasznie.

Ja w moim boschu NiCd wyrzucilem i wstawilem to:
http://www.dealextreme.com/p/mystery-11 ... ers-371507

Teraz tylko raz na jakiś czas rzucam okiem, ile mam napięcia i czy mi nie zabiłem acu, wkrętarka dziala rewelacyjne.

Widze ze ten pakiet wysprzedany to bym wstawił taki np. Cena nadal w miare
http://www.dealextreme.com/p/11-1v-1200 ... ters-33027
WNIP

Post autor: WNIP »

Na jakie masz napięcie swojego boscha?
11.1 w moim przypadku to raczej zbyt mało, z kolei mniejsze napięcia 7,4V są znów mniej opłacalne.No i oczywiście dochodzi jeszcze koszt ładowarki, chociaż to
http://www.dealextreme.com/p/mystery-7- ... blue-41209
byłoby myślę super pod względem pojemności ale ta...cena....
Swoją drogą szkoda, że na DX nie ma tych mocniejszych 18650 jak te Sanyo ;/
Czy parametr "C" jeśli jest podany C=35 tzn. że pakiet może oddać 35A? Czy ma jakieś inne przełożenia C na A??
Każde rady mile widziane, gdyż i tak dopiero zakup będzie możliwy w przyszłym miesiącu.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

WNIP pisze:Czy parametr "C" jeśli jest podany C=35 tzn. że pakiet może oddać 35A? Czy ma jakieś inne przełożenia C na A??
Tak, ale tylko dla pojemności akumulatorka 1000 mAh, maksymalny prąd to wartość C razy pojemność, czyli dla pojemności np. 2000 mAh i C=35 będzie to 70 A.

A pakietu Li-Po to poszukaj tu Hobbyking
xsherlock

Post autor: xsherlock »

Moj wkrętak/wiertarka to psr 12 teoretycznie 12V. przy pełnym zatrzymaniu motoru bierze 22A, normalnie do 10A.
WNIP

Post autor: WNIP »

fredek, ciekawa stronka z aku
znalazłem takie coś:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9264
i ta ładowarka
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7028
chyba będzie pasować? Tylko strrrrrasznie drogą wysyłkę mają ;/ za koszty wysyłki można by mieć 2 razy większe ogniwo ;/
p.s.
jeśli to ogniwo ma 3000mAh i 20C tzn, że może wydać 60A prądu czy tak? (3 x 20)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
WNIP pisze:jeśli to ogniwo ma 3000mAh i 20C tzn, że może wydać 60A prądu czy tak? (3 x 20)
Dokładnie tak.
20C w tego typu ogniwach to standard, mam 5000mAh 20C do autka :twisted:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wmac

Post autor: wmac »

Przepraszam, że dopiero teraz :oops:
obiecane zdjęcie:
Obrazek

zielony to sony z makity
bordowy to sanyo z hitachi.

Off-topic on: Calineczka z przyjemnością (może na rowerach) off-topic off.

ps WNIP poszedł priv do Ciebie
czebrys

Post autor: czebrys »

"sony z makity
sanyo z hitachi. "

Czy akumulatorki w bateriach laptopowych i "wkrętarkowych" są zawsze te same? Np. HP używa zawsze aku tej samej firmy? Planuję sprawić sobie taką baterię w celu pozyskania paru ogniw i chciałbym wiedzieć czy patrzeć na konkretne czy to zawsze loteria.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

czebrys pisze:"sony z makity
sanyo z hitachi. "

Czy akumulatorki w bateriach laptopowych i "wkrętarkowych" są zawsze te same? Np. HP używa zawsze aku tej samej firmy? Planuję sprawić sobie taką baterię w celu pozyskania paru ogniw i chciałbym wiedzieć czy patrzeć na konkretne czy to zawsze loteria.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Niestety nie jest tak słodko, ze zawsze dany producent używa stale celi od jednego producenta. Z doświadczenia HP używa ogniw co najmniej 3-4 producentów (Sanyo, Samsung, LG Panasonic i chyba GP z tego co pamiętam). Tak więc jest to raczej zawsze loteria. Zazwyczaj (choć też nie zawsze) na baterii jest oznaczenie gdzie bateria została zmontowana w całość i oddzielnie gdzie wyprodukowano cele. Cells made in Japan sugeruje najczęściej Sanyo bądź Panasonic; Cells made in Korea Samsunga bądź LG. Co ciekawe na 99% będzie battery assembled in China :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ