Pakiet LiPo Turnigy/Zippy z Hobbyking a oświetlenie rowerowe

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Pakiet LiPo Turnigy/Zippy z Hobbyking a oświetlenie rowerowe

Post autor: Tomek210 »

W najbliższym czasie zajmę się wreszcie budową kolejnej generacji lampek do mojego roweru (>5000lm :oops: ) i przy okazji chcę zastąpić akumulatory żelowe czymś nowocześniejszym.

Czy pakiety LiPo Zippy lub Turnigy nadają się do takiego zastosowania?
Prąd pobierany z pakietu będzie wynosił jakieś 2-3A.
Jest to znacznie tańsze rozwiązanie niż zakup gotowych pakietów Li-Ion w Polsce, lub samodzielna ich budowa.

Ładowarką do tego była by Turnigy Accucel-6

Gdzieś, kiedyś wyczytałem, że Li-Po nie lubią być przechowywane w stanie w pełni naładowanym. Prawda to? Od naładowania pakietu do pierwszego wykorzystania czasami upłynęło by kilka dni...
Obrazek
przemek2f

Post autor: przemek2f »

Nadaja sie jak najbardziej, a prąd 2-3A nie robi żadnego wrażenia na tych pakietach. Co do przechowywania niestety nie pomoge.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Tomek210 pisze:Gdzieś, kiedyś wyczytałem, że Li-Po nie lubią być przechowywane w stanie w pełni naładowanym. Prawda to?
Prawda, ale chodzi o dłuższe przechowywanie - tracą wówczas pojemność w tempie ok. 20 %/rok. Przy krótszym przechowywaniu ten spadek jest proporcjonalny, więc pomijalny.
cosin

Post autor: cosin »

używam pakietów tych firm (turnigy 3s 2,2Ah 20 i 25C, 6s 2,65 Ah 30C/ flightmax 6s 2,8 Ah 30C) w helikopterach RC gdzie pobory prądu minimalne są rzędu 20A i spisują się bardzo dobrze. Przechowywanie długoterminowe (w miesiącach) powinno się odbywać przy napięciu około 4V/celę. Moje pakiety trzymam w pełnej gotowości, a czasem są używane co tydzień, czasem co miesiąc i nic im nie jest. Zdecydowanie polecam
xsherlock

Post autor: xsherlock »

Ja uzywam ich najwiekszego pakietu 8s 5700 mAh i zupelnie ladnie sie sprawuje tyle ze przy takim wymiarze to music miec juz na stałe maly woltomiez coby nie przejechac ponizej 24V, bo szkoda zabic pakiet za 400 pln przez zbyt niskie rozladowanie

Ja uzywam tego wattmetera z hobby i jest on taki sobie jako ze ponizej <2A jest MEGA nie dokładny (bo to jest zaprojektowane do silników RC) i pokazuj prąd z błędem 50%, co do napięcia to jest dokładny ok.

Maciej
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Dzięki za pomoc. Pozostaje mi tylko kupić któryś.
Lampki będą miały kontrolę napięcia akumulatora.
Obrazek
ODPOWIEDZ