Nietypowa latarka na wiatrówkę?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
bobby4

Nietypowa latarka na wiatrówkę?

Post autor: bobby4 »

Jako nowy użytkownik witam "oświeconych" serdecznie.
Mam na imię Wojtek i jestem zupełnym laikiem w temacie. ;)

Poszukuję dla siebie latarki i potrzebuję rady...lub namiarów na kogoś kto chciałby coś takiego wykonać...
Wymagania:
-zoom,
-średnica około 35-45mm,
-3 tryby świecenia 100%, 50%, 10%,
-tryby zmieniane za pomocą pierścienia (poprzez obracanie),
-zasięg minimum 100m (będzie też służyć do podglądania zwierząt),
-podobnie jak niektóre "czołówki" aku połączone poprzez kabel z głowicą (chodzi o umieszczenie aku w kolbie a głowicy pod lufą),
-zasilanie jakieś mocne akumulatorki ale bez przesadnych gabarytów...
Fajnie byłoby zmieścić się w 300zł z całym kompletem...
Pozdrawiam równie serdecznie i proszę o wyrozumiałość. :oops:
DNF

Post autor: DNF »

Witamy :wink:
Ten pierścień to konieczność?
W grę wchodzą zakupy za granicą?
Pozdrawiam
DNF
edycja: dopiero zauważyłem, że to ma być zoom, do tego akusy na zewnątrz i pierścień w komplecie.
Zagadaj do midiego, choć wątpie żebyś zmieścił się w budżecie z takimi założeniami.
bobby4

Raczej nie, ale wydaje mi się najbardziej praktycznym rozwiązaniem.
Z zakupem za granicą nie powinno być problemu.
Czy ma kolega coś konkretnego na myśli?
Pozdrawiam. Wojtek.
DNF

Jeśli chodzi o zoom, to słusznym rozwiązaniem byłby LedLenser, ale zasilanie AAA.
Nie widziałem możliwości zasilania z kabla. Chyba, że dotoczysz sobie:)
Kolega Pikom chyba jeszcze w sklepiku Ma LedLensera za dobre pieniążki. Mógłbyś rzucic okiem.
Pozostaje kwestia dorobienia koszyczka z zasilanie i dotoczenia zakrętki z kabelkiem.

Praktycznie do każdej lampki którą sobie upatrzysz trzeba będzie dorobic koszyczek na zew. zasilanie,
oraz dotoczyc nowa zakrętkę z zamontowanym kabelkiem.
Powiedz mi, czy potrzebujesz czasów działania w trybie max na poziomie 3h?

Jeśli chodzi o lampki sterowane pierścieniem to:
RRT-2
Tank007 + ładowarka + akus
UF ZF7371

Jeszcze jest kilka modeli innych, ale te wymieniłem tak na szybko :)

Ten tank to całkiem przyzwoity zestaw, choc pierścień chodzi dośc ciężko.
Więcej szczegółów na temat tej lampki może opowiedziec Ci Calineczka.
JetBeam to wiadomo :) a ta UF'ka nietestowana jeszcze.

Przemyśl sprawę i będziemy działac dalej:)

Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Hej nie napisałeś czy chodzi o krótką czy długą wiatrówkę:)
Przypominam że w polsce obowiązuje zakaz polowanie ze sztucznym oświetleniem zamontowanym na broń:)
zamontowanie oświetlania pod lufą do podglądania zwierząt śmiesznie brzmi :)
a teraz z praktyki jako że poluję również zagranicą gdzie dozwolone jest strzelanie ze sztucznym światłem to używam LedLensera P7 z włącznikiem paskowym(ciśnieniowym) i sprawdza się znakomicie tak do 80 metrów
obecnie mam także WF-501B z Q5 i soczewką skupiającą zasięg ok 100-120 metrów co prawda zoomu nie ma ale nie jest potrzebny
P.S. Dużo wygodniejsze jest zamontowanie na lunecie niż pod lufą
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
kodi

Post autor: kodi »

Skoro głowica pod lufą a aku w kolbę, to chodzi o długą. Poza tym sam strzelam NHFT (Night Hunting Field Target) - takie polowanie ale na metalowe figurki ;) . Sam pomysł mocowania głowicy pod lufę uważam za mocno nietrafiony - o ile nie skorygujesz tego, to przy standardowym montażu latarka świeci do góry w stosunku do lunety, nie wspominając o niewygodzie takiego rozwiązania. Średnica 35-40mm - zdecydowanie za mało przy zasięgu >=100m, chyba że chcesz mieć latarkę bez spilla (czyli soczewka asferyczna wita), co przy nocnym strzelaniu jest po prostu bez sensu.
Ilość światła. To zależy dokładnie od tego co chcesz robić - mi się udało wygrać międzynarodowe NHFT ze Streamlightem 2L3W przerobionym na SSC P4 (całe 140lm) zamontowanym na 50mm lunecie Walthera, ale warunki były idealne (żadnego światła od źródeł trzecich poza gwiazdami) do mocnego rozwinięcia widzenia nocnego. Na następne zawody już jechałęm z latarką na 3 SSC P4 (400 lm) i to właściwie uznałbym za jakieś sensowne minimum.

Jeśli jesteś otwarty na pomysły - spróbuj starego, sprawdzonego, choć nietrendowego patentu - zwykły 12V, wąskokątny halogen Philipsa + pakiet NIMH/LI-Ion przy pasie/w chlebaku/w plecaku (albo nawet zwykły 7Ah 12V). Zmieścisz się bez bólu w budżecie, światła będziesz miał dosyć i da Ci to jakiś pogląd na to, czego szukasz dalej. Bo nie znam osoby, która by kupiła pierwszą latarkę do strzelania nocnego i by przy niej została :D
bobby4

Witam kolegę po lufie :)
Próbowałem już czegoś podbnego. Bazarowy halogen podzielilem na części i aku w plecaku...tylko takie mało praktyczne było...
Te wytyczne powstały właśnie z moich potrzeb...tak na chwilę obecną :)
Do zwierzaków nie strzelam! No chyba że metalowych :)
Czas pełnej mocy - takie 3 godziny to byłoby miło.
Do podglądania zawsze zdejmuję latarkę z wiatrowki. Już raz zostało to źle zrozumiane więc teraz nie ryzykuję.
Co do toczenia - nie powinno być problemu.
Z zakupem poczekam trochę. Chcę być pewny że to jest to czego potrzebuję.
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi i czekam na więcej.
DNF

Jeśli nigdy nie miałeś styczności z diodami mocy, warto by było, żebyś podejrzał na żywo jak to się spisuje:)
Wtedy łatwiej będzie podjąc decyzję. Zdjęcia zdjęciami, jednak foty nie oddadzą wszystkiego.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ