Optyka do lampy rowerowej

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Tomeqp

Optyka do lampy rowerowej

Post autor: Tomeqp »

Witam,
W niedługim czasie (ok. miesiąc) będę musiał zrobić sobie lampę do roweru. Będzie to wyjątkowo oklepany motyw - kwadraciak. Jako, że lubię mieć robotę zaplanowaną i opracowaną jeszcze długo przed jej wykonaniem, od trzech dni nie mogę się zdecydować na wybór soczewek. Lampa będzie zawierała 3x XP-G R5 (osobno, nie w module). Pomysły niby jakieś mam, ale co chwilę zmieniam zdanie. Zamierzam kupić soczewki u Edima, serii CXP. Do wyboru mam:

CXP-RS Real spot 5,5*
CXP-D Diffuser 7*
CXP-M Medium 14.5*
CXP-O Oval 21.5/6.5*

Jedyne co wiem na pewno, to że jedna soczewka to będzie Real spot 5,5*. Reszta to wciąż temat otwarty. Oślepiania nie bierzemy pod uwagę, bo lampa będzie używana tylko i wyłącznie w terenie. Na drogi publiczne mam inną. Nie jestem przekonany do soczewki owalnej, może to błąd? Jakieś za, jakieś przeciw? Proszę o poradę. Jak wybralibyście optykę na moim miejscu?

PS: Aha, jeszcze jedno. Te kąty podane przy soczewkach CXP, to są kąty całkowite czy połówkowe?
Pozdrawiam
upek

Post autor: upek »

Polecam:

CXP-RS Real spot 5,5*
CXP-D Diffuser 7*
CXP-O Oval 21.5/6.5*

Kąty połówkowe :wink:
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
A ja polecam Ci kupić komplet soczewek i samemu ocenić w testach, których użyjesz, bo to bardzo indywidualna sprawa :)
Pozdrawiam,
Leszek W.
Liro

Post autor: Liro »

Polecam soczewkę pierwszą i ostatnią. gdy skierujesz lampę lekko w dół nie powinna znacząco oślepiać kierowców a zapewni optymalne oświetlenie rowerowe. Np. 2x owal +1 spot względnie odwrotnie.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
tow.molibden

Post autor: tow.molibden »

Ja w swojej użyłem soczewki Tina XP-D 6,5 ( http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/14861 ) i jestem bardzo zadowolony. Skoncentrowany beam, boki doświetlone wystarczająco.
Wiele osób doradza tu stosowanie soczewek szerszych, takich po 10 czy 20 stopni, ale jak dla mnie, to mało praktyczne. Zależy jak kto jeździ i co lubi.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

tow.molibden pisze:Ja w swojej użyłem soczewki Tina XP-D 6,5 ( http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/14861 ) i jestem bardzo zadowolony. Skoncentrowany beam, boki doświetlone wystarczająco.
a możesz zamieścić na forum jakieś beamshoty, pliz?
Tomeqp

leszekw pisze:A ja polecam Ci kupić komplet soczewek i samemu ocenić w testach, których użyjesz, bo to bardzo indywidualna sprawa :)
No ja bardzo chętnie, ale przy tym projekcie wyjątkowo ogranicza mnie budżet. :neutral: Po prostu mam w planach jeden zakup >1000zł, dlatego takie cięcia budżetowe robię. :razz: Jako zasilanie też dam 4x18650, chociaż chciałem 8 albo i 12. W miarę napływu funduszy będę modernizował.

Bardzo byłbym wdzięczny za beamshoty. :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Za 1000zł to można 5 latarek zrobić i to nie byle jakich :-|
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Tomeqp

energysnake pisze:Za 1000zł to można 5 latarek zrobić i to nie byle jakich :-|
Ale 5 latarek, nawet nie byle jakich nie założę do aparatu i nie pójdę robić zdjęć. W tej kategorii jednak obiektyw jest lepszy. :razz:

Nie planowałem robienia lampy rowerowej, ale sytuacja w jakiej będę w wakacje mnie do tego zmusza. Nie żebym narzekał, chętnie sobie pojeżdżę po nocach. :wink:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ