Optyka do lampy rowerowej
Optyka do lampy rowerowej
Witam,
W niedługim czasie (ok. miesiąc) będę musiał zrobić sobie lampę do roweru. Będzie to wyjątkowo oklepany motyw - kwadraciak. Jako, że lubię mieć robotę zaplanowaną i opracowaną jeszcze długo przed jej wykonaniem, od trzech dni nie mogę się zdecydować na wybór soczewek. Lampa będzie zawierała 3x XP-G R5 (osobno, nie w module). Pomysły niby jakieś mam, ale co chwilę zmieniam zdanie. Zamierzam kupić soczewki u Edima, serii CXP. Do wyboru mam:
CXP-RS Real spot 5,5*
CXP-D Diffuser 7*
CXP-M Medium 14.5*
CXP-O Oval 21.5/6.5*
Jedyne co wiem na pewno, to że jedna soczewka to będzie Real spot 5,5*. Reszta to wciąż temat otwarty. Oślepiania nie bierzemy pod uwagę, bo lampa będzie używana tylko i wyłącznie w terenie. Na drogi publiczne mam inną. Nie jestem przekonany do soczewki owalnej, może to błąd? Jakieś za, jakieś przeciw? Proszę o poradę. Jak wybralibyście optykę na moim miejscu?
PS: Aha, jeszcze jedno. Te kąty podane przy soczewkach CXP, to są kąty całkowite czy połówkowe?
W niedługim czasie (ok. miesiąc) będę musiał zrobić sobie lampę do roweru. Będzie to wyjątkowo oklepany motyw - kwadraciak. Jako, że lubię mieć robotę zaplanowaną i opracowaną jeszcze długo przed jej wykonaniem, od trzech dni nie mogę się zdecydować na wybór soczewek. Lampa będzie zawierała 3x XP-G R5 (osobno, nie w module). Pomysły niby jakieś mam, ale co chwilę zmieniam zdanie. Zamierzam kupić soczewki u Edima, serii CXP. Do wyboru mam:
CXP-RS Real spot 5,5*
CXP-D Diffuser 7*
CXP-M Medium 14.5*
CXP-O Oval 21.5/6.5*
Jedyne co wiem na pewno, to że jedna soczewka to będzie Real spot 5,5*. Reszta to wciąż temat otwarty. Oślepiania nie bierzemy pod uwagę, bo lampa będzie używana tylko i wyłącznie w terenie. Na drogi publiczne mam inną. Nie jestem przekonany do soczewki owalnej, może to błąd? Jakieś za, jakieś przeciw? Proszę o poradę. Jak wybralibyście optykę na moim miejscu?
PS: Aha, jeszcze jedno. Te kąty podane przy soczewkach CXP, to są kąty całkowite czy połówkowe?
Pozdrawiam
-
Ja w swojej użyłem soczewki Tina XP-D 6,5 ( http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/14861 ) i jestem bardzo zadowolony. Skoncentrowany beam, boki doświetlone wystarczająco.
Wiele osób doradza tu stosowanie soczewek szerszych, takich po 10 czy 20 stopni, ale jak dla mnie, to mało praktyczne. Zależy jak kto jeździ i co lubi.
Wiele osób doradza tu stosowanie soczewek szerszych, takich po 10 czy 20 stopni, ale jak dla mnie, to mało praktyczne. Zależy jak kto jeździ i co lubi.
- Calineczka
- Kontakt:
No ja bardzo chętnie, ale przy tym projekcie wyjątkowo ogranicza mnie budżet. Po prostu mam w planach jeden zakup >1000zł, dlatego takie cięcia budżetowe robię. Jako zasilanie też dam 4x18650, chociaż chciałem 8 albo i 12. W miarę napływu funduszy będę modernizował.leszekw pisze:A ja polecam Ci kupić komplet soczewek i samemu ocenić w testach, których użyjesz, bo to bardzo indywidualna sprawa
Bardzo byłbym wdzięczny za beamshoty.
Pozdrawiam
- energysnake
Ale 5 latarek, nawet nie byle jakich nie założę do aparatu i nie pójdę robić zdjęć. W tej kategorii jednak obiektyw jest lepszy.energysnake pisze:Za 1000zł to można 5 latarek zrobić i to nie byle jakich
Nie planowałem robienia lampy rowerowej, ale sytuacja w jakiej będę w wakacje mnie do tego zmusza. Nie żebym narzekał, chętnie sobie pojeżdżę po nocach.
Pozdrawiam