Temperatura żaróki halogenowej - jaka być powinna ?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
skaktus

Temperatura żaróki halogenowej - jaka być powinna ?

Post autor: skaktus »

Witam.

Pytanie z pogranicza SF. Jako że nie mogę znaleźć norm, może ktoś z was mnie oświeci - jaka powinna być "zdrowa" temperatura żarówek halogenowych samochodowych ? Wiem że normy określają moc, światłość itd, ale jakoś nie mogę znaleźć nic o zakresie temperaturowym...

Ktoś z was jest w stanie przybliżyć mi ten temat ?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Hmmmm temperatura w sensie barwy czy temperatura żarówki w sensie nagrzewania się?
w sensie drugim to tu trzeba wziąść kilka czynników czas świecenia odprowadzanie temperatury na obudowę/odbłyśnik temperatura otoczenia
rodzaj odbłyśnika
temperaturą żarówek do 60W jest odpowiednia przy mocnych żarówkach 90/100W często łuszczy się powłoka odbłyśnika w skrajnych przypadkach jest możliwość stopienia plastików w lampie/odbłyśniku a także pęknięcie szkła reflektora
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Chodzi mi właśnie o temperaturę w stopniach Celsjusza.

Pytam dlatego że mam opakowanie po halogenie Philipsa na H1 i według ostrzeżeń obrazkowych żarówka nagrzewa się do 200 st.

Wczoraj natomiast badałem temperaturę zaraz koło bańki ( u jej podstawy) temperaturę żarówki no-name (niby Elta) z niebieską bańką i wyszło że ma ...450 st. Stąd pojawiło się to pytanie.

Chodzi mi właśnie o wpływ żarówki na reflektor. Chciałbym pomierzyć trochę żarówek i wrzucić na forum samochodowe wyniki. myślałem że uda mi siędowiedzieć coś o temperaturach.

PS-wie ktoś z was gdzie są określone normy takich żarówek ?
ILPT
ODPOWIEDZ