cmsydney pisze:Badania tyczyły nieodwracalnej utraty pojemności w danych warunkach. Było wyraźnie napisane, że niska temperatura jest najlepsza ale nie mróz.
Dokładnie to napisałeś. Zrozumiałem to w ten sposób: przy niskich temperaturach (jakich?)
nieodwracalna utrata pojemności jest niższa niż na mrozie (znowu: w jakich temperaturach). Przez nieodwracalną utratę pojemności rozumiem, że przed leżakowaniem (przyjąłem, że chodziło tu o przechowywanie) w danej temperaturze, ogniwo miało powiedzmy 1000mAh czyli, że jest w stanie oddać przy pełnym procesie rozładowania 1000mAh. Po leżakowaniu w niskiej temperaturze ogniwo będzie w stanie oddać powiedzmy 950mAh. Po leżakowaniu w temperaturze mrozu drugie takie samo ogniwo zamiast początkowych 1000mAh będzie w stanie w pełnym procesie rozładowania (czyli doładowujemy do pełna i rozładowujemy całkowicie) oddać powiedzmy 900mAh. Żadnego z tych ogniw już nie będziemy w stanie naładować do 1000mAh.
cmsydney pisze:Czytałeś ze zrozumieniem? Napisałem o negatywnym wpływie na żywotność. A czy to oznacza permanentną utratę pojemności? A może zmniejszenie liczby cykli ładowań bądź pogorszenie parametrów elektrycznych?
Pisałem przecież, że niska temperatura znacznie wpływa na utratę pojemności ale odwracalną.
Generalnie za definicję żywotności ogniwa przyjmuje się pełną ilość cykli ładowanie/rozładowanie do momentu, kiedy jego pojemnosć spada do 60% pojemności nominalnej (niektórzy producenci przyjmują 75%).
A czy niska temperatura ma negatywny wpływ na żywotność ogniw Li-Ion? Jeśli je przemrozisz poniżej temperatury zamarzania elektrolitu to i owszem. Również wtedy, gdy będziesz je ładował dużym prądem przy powiedzmy -30 stopni Celsjusza, to może wzrosnąć ciśnienie na tyle, że się otworzy zawór bezpieczeństwa.
Pogorszenie parametrów elektrycznych? Jeśli ogniwo będzi tylko leżakowane w "mrozie" - to nie. Jeśli będzie użytkowane poza zakresem zalecanym przez producenta (np -30 stopni) to ogniwo będzie miało wyższą rezystancję wewnętrzną (zgromadzonej energii będzie miało tyle samo - conajwyżej więcej jej się zmarnuje podczas jej oddawania ).