Witam,
Mam na schodach podłączone 11szt 1W diod pochodzenia KAI podróba edisona(niepotrzebnie robiłem kiedyś zapasy!!!)
Podłączyłem zasilacz z martinexu 18x1W oczywiście chińczyk i elektryk podłączył to na czujnik ruchu o taki
http://halogen.pl/czujnik-ruchu-i-dzwie ... -p688.html
Po załączeniu czujnika jest OK. Po zgaśnięciu diody migają z częstotliwością ok 1hz. Na wyjściu z zasilacza (nie wiem czemu) mam napięcie (ok 20V)- po wyłączeniu... Po włączeniu jest pow 30- mierzyłem włączając się w obwód.
To wina zasilacza, czy czujnika ruchu? Mam meanweela ale 12x3W 700mA, ale chyba na te diody za mocny, żeby podłączyć i sprawdzić.
Ktoś może wie co z tym zrobić? Bo średnio się na tym znam...
Problem z czujnikiem ruchu czy zasilaczem?
Problem z czujnikiem ruchu czy zasilaczem?
ja też mam swoją lampke:)
Witam
Sprawdź czy masz coś na zasilaniu przetwornicy, po czujniku. Opis 40W - 400W sugeruje minimalną podłączaną moc, co może być związane ze specyfiką układu wykonawczego, który mimo wszystko podaje jakiś mały prąd na wyjściu.
Możesz spróbować dołożyć przekaźnik, jako element pośredniczący, czyli czujnik steruje przekaźnikiem, a ten załącza zasilacz.
Pozdrawiam
Sprawdź czy masz coś na zasilaniu przetwornicy, po czujniku. Opis 40W - 400W sugeruje minimalną podłączaną moc, co może być związane ze specyfiką układu wykonawczego, który mimo wszystko podaje jakiś mały prąd na wyjściu.
Możesz spróbować dołożyć przekaźnik, jako element pośredniczący, czyli czujnik steruje przekaźnikiem, a ten załącza zasilacz.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Re: Problem z czujnikiem ruchu czy zasilaczem?
Jeśli czujnik jest włączany szeregowo z obciążeniem, to do działania potrzebuje też jakiegoś zasilania. Z tego wynika, że musi płynąć cały czas jakiś prąd - przez czujnik i element zasilany. Przy halogenie i jego bezwładności nie ma problemu, nie rozżarzy się. Inaczej jest z zasilaczem do diod - przeładuje się pojemność wejściowa, coś tam się wzbudzi i rozbłysną diody. Nie wyeliminujesz mrugania.Umberto pisze:Po załączeniu czujnika jest OK. Po zgaśnięciu diody migają z częstotliwością ok 1hz. Na wyjściu z zasilacza (nie wiem czemu) mam napięcie (ok 20V)- po wyłączeniu...
Pozdrawiam
Marcin S.
Podłączyłem jeszcze w obwód wyjścia z czujnika żarówkę i migotanie ustało. Stąd wniosek, że muszę dodać jeszcze np. jakiś halogen ok 20w do obwodu.
A proszę o info, czy urządzenie w stanie spoczynku pobiera 40W energii? Bo to więcej niż w moim pokoju np.
Jeżeli tak, to jest jakiś włącznik- czujnik, który mniej pobiera?? Czy może podłączyć to na stałe? 11w+ straty na zasilaczu... zawsze bilans energetyczny lepszy
A proszę o info, czy urządzenie w stanie spoczynku pobiera 40W energii? Bo to więcej niż w moim pokoju np.
Jeżeli tak, to jest jakiś włącznik- czujnik, który mniej pobiera?? Czy może podłączyć to na stałe? 11w+ straty na zasilaczu... zawsze bilans energetyczny lepszy
ja też mam swoją lampke:)
Skąd pomysł, że pobiera 40W? To jest moc minimalna, którą możesz podłączyć na wyjściu. Źródła o mniejszej mocy mają zapewne zbyt dużą rezystancję wewnętrzną i czujnik nie musi dobrze działać.
Z podłączeniem równolegle żarówki to takie wylewanie dziecka z kąpielą - szkoda prądu. Pokombinowałbym z rezystorem o dużej rezystancji i odpowiedniej mocy.
Pozdrawiam
Marcin S.
Z podłączeniem równolegle żarówki to takie wylewanie dziecka z kąpielą - szkoda prądu. Pokombinowałbym z rezystorem o dużej rezystancji i odpowiedniej mocy.
Pozdrawiam
Marcin S.