Modyfikacja Romisen RC-B3

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
megabit

Modyfikacja Romisen RC-B3

Post autor: megabit »

Witajcie

Przedstawiam małą (foto)relację z przeróbki Romka RC-B3. Kupiłem w promocji za stosunkowo niewielkie pieniądze. Paczka doszła w ekspresowym tempie, więc można było wziąć się za robotę :). Zaletą jest spory reflektor, dobre wykonanie i pstryczek forward.
Obrazek
Diodka to XR-E Q2 czyli bez szału, przynajmniej ma fajny kolor, ale jak mi się znudzi to wstawię R2 :wink: Po wsadzeniu eneloopa ampeomierz pokazał ~1,7A a pomiar na diodzie to już tylko 200mA czyli sprawność poniżej 30% (i nici z deklarowanych 80lm i godzinnego świecenia, no chyba że do pełnej ciemności) Lecz wcale mnie to nie zasmuciło, gdyż od pierwszych chwil przeznaczeniem latarki było zasilanie 10440. W body jest dużo luzu, więc zabezpieczone również wejdą.
Po demontażu można zobaczyć:
Obrazek
Płytkę oczyściłem ze wszelkich elementów i zaaplikowałem AMC7135 w ilości sztuk jeden.
ObrazekObrazekObrazek

Diodę przykleiłem do piguły za pomocą dwustronnej taśmy termoprzewodzącej (podobno 0,9 W/mK). Trzyma solidnie, body robi się lekko ciepłe po kilku minutach, choć w sumie za dużo ciepła przy 350mA ta dioda nie wyprodukuje ;)

ObrazekObrazek

Z pomiarów wynikło: 10440 naładowany do pełna, odpoczywał przez noc. W diodę idzie ~375mA i przez 53 minuty mamy stałą, pełną jasność, później w ciągu 4-5 minut prąd maleje do 40mA co jest wystarczającym znakiem do wymiany ogniwa przy niezabezpieczonych 10440 (napięcie na ogniwie wynosi wtedy 2,8V)

Obrazek

Z lewej XM-L T6@0,6A co daje koło 240lm, z prawej Romek ze swoimi ~90lm

Obrazek
ODPOWIEDZ