Jak przystosować ogniwo 18650 z płaskimi końcami do UF 502B?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Dex-ter

Jak przystosować ogniwo 18650 z płaskimi końcami do UF 502B?

Post autor: Dex-ter »

Mam pytanie - jak przystosować ogniwo z płaskimi końcami tak, by działało z 502B ? Ogniwa UF mają wystający koniec i działają z 502B, a te od Bociana mają płaski i 502B nie włącza się. Lutowanie odpada, więc co będzie najlepszym sposobem ?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Magnesy...
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

w sumie zlutować by się dało, ale zostają magnesy i wtedy wsio działa, albo lut sprężynki do 502B do drivera, hmm sprężynka w module siadła czy co ?
Awatar użytkownika
Dex-ter

Dzięki za szybką odpowiedź.

Do driverka nie chciałbym nic dolutowywać, a sprawa korpusu wygląda tak:

Obrazek

Więc może po prostu przymocować coś przez ten otwór, co będzie przewodziło prąd. Magnesów tego rozmiaru nie posiadam, chociaż jakbym poszukał, może się jakiś znajdzie. Chyba, że muszą to być jakieś specjalne magnesy.

Sprężynka nie siadła - połączenie modułu z ogniwem następuj przez ten kawałek plastiku z otworkiem. Płaskie ogniwo nie dosięga blaszki od wewnętrznej części korpusu. Kupiłem żarniczek, więc akusy będę pewnie zmieniał częściej, a wolę używać te Bocianowe.
Awatar użytkownika
pawelsz

wywal ten plastik i będzie wszystko działać ok - podpatrzony element od innych, ale nie do końca dobrze zrobiony.
Albo daj mały magnes neodymowy najlepiej- ot kawałek z dysku np, albo kupiony gdzieś, a ostatnia opcja, to kombinacja- jak wlutować sprężynkę do tego plastiku (od strony akusa oczywiście), lub zamiast sprężynki miedziany mały walec - gruby miedziany drut przez dziurkę ?
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Ja bym proponowal przylutowac kawałeczek drutu twardego, albo zrobic z cyny taka kropeczke:
o
|

na samej gorze akusa jak bedziesz dobrze dawal kalafonia to nie bedziesz musial bardzo grzac, tylko czy to nie bedzie Ci przeszkadzac w ladowaniu? do jakiej ladowarki wsadzasz aku?

Ewentualnie zucic kropke z cyny na ten modul, albo tenkawaleczek drutu na modul lutnac.

Zrob taka podctaweczke o- kółeczko z drucika na takiej nóżce, nóżke lutnac do modulu.
Chcesz to mam magnesy z dysku twardego.
Awatar użytkownika
Dex-ter

Wow, ale burza mózgów :). Nie chciałbym nic lutować do akusa. Ładowarka to zwykły DSD. Zastanawiam się, czy nie będzie najlepszym rozwiązaniem wlutowanie jakiegoś kawałka drucika, który minimalnie będzie wchodził w środek tuby i dotykał ogniwo. Drucik o średnicy takiej jak otwór w tej blaszce okrągłej.

Magnesów żadnych nie posiadam ( no chyba, że takie zwykłe, małe okrągłe do tablicy :E ).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dexter a co to się stało że o nas sobie przypomniałeś... Magnesy to zdaje się najmniej inwazyjne wyjście
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dex-ter

Bocian pisze:Dexter a co to się stało że o nas sobie przypomniałeś... Magnesy to zdaje się najmniej inwazyjne wyjście
Nie zapomniałem o Was - uczelnia, praktyki w podstawówce, zapierdziel przy remoncie domu - nie miałem czasu na wiele rzeczy. Poza tym, ktoś kiedyś napisał, że jeżeli nie ma się nic merytorycznego do dodania, lepiej nie pisać nic.

A co do tematu - znalazłem inne, IMO lepsze wyjście. Śrubka od kasety magnetofonowej:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

no ciekawy sposób :), jeśli koniecznie chcesz mieć ten plastik-nota bene topi się często przy mocniejszych żarnikach a i pogarsza styk pomiędzy głowicą a akusem.
Awatar użytkownika
Dex-ter

pawelsz pisze:no ciekawy sposób :), jeśli koniecznie chcesz mieć ten plastik-nota bene topi się często przy mocniejszych żarnikach a i pogarsza styk pomiędzy głowicą a akusem.
A widzisz, dzięki za info - nie wiedziałem ;). Zobaczymy jak to będzie. Jeżeli faktycznie będzie przeszkadzał, zrobię jak pisałeś.
ODPOWIEDZ