Modyfikacja ultrafire wf-502b SSC P7
-
Modyfikacja ultrafire wf-502b SSC P7
Witam, posiadam wyżej wymienione świecidełko na rower. Po zakupie oczywiście zaciesz bo świeci szeroko i ładnie, ale z czasem apetyt na światło wzrósł. Przy diodze P7 900lm (producenckie 900.... ) 18650 wytrzymuje około godziny. Daje dobre światło nawet przy 30%, lecz denerwuje mnie ta "dziura światła" w P7. Świeci wszędzie tylko nie mi przed koło. W planach mam ją zamiar przerobić na zasilanie zewnętrze, na połączenie szeregowe na 4x18650. Z racji że na rynku pojawiła się ostatnio dioda xm-l zainteresowanie u mnie wzrosło
Z racji ze jestem zielony jeśli chodzi o prądy ogółem. Chciałbym zapytać czy dałoby rade wymienić układ z diodą z P7 na XM-l o podobnej mocy. O ile taka operacja byłaby wykonalna to jaki byłby koszt z modowania tego
Z racji ze jestem zielony jeśli chodzi o prądy ogółem. Chciałbym zapytać czy dałoby rade wymienić układ z diodą z P7 na XM-l o podobnej mocy. O ile taka operacja byłaby wykonalna to jaki byłby koszt z modowania tego
Niedawno zrobiłem tak ze swoją Aurorą ak-p7. Powiem tak, opłacało się, w porównaniu do p7 xml daje sporo więcej i całkiem pasuje do optyki.
driver zastosowałem taki jaki oferuje Greg na forum w dziale sprzedaż (modyfikowany soft)
dioda z polskiej dystrybucji xml t6
koszt - prawie 90zł
Oczywiście można taniej, kupić wszystko bezpośrednio u chińczyków ale wtedy co do końcowych efektów nie mozna mieć pewności.
Jeszcze możesz zostawić sobie stary driver i samą diodę kupić ale to też sprawdzić musisz ile z drivera da sie wyciągnąć.
Pod diodę pewnie będziesz musiał zastosować jakąś podkładkę żeby zblizyc diodę do odbłyśnika (ja zastosowałem starą płytkę mpcb pod diodę).
Wszystko działa u mnie super na 1x18650, czasu działania nie sprawdzałem, ale myślę, że na 100% pociągnie tyle co P7, a oprócz tego mam do dyspozycji 3 inne tryby ciągłe. Kłopot jedynie mam z odprowadzeniem ciepła, piguła staje się gorąca po ok. minucie i dalej parzy w łapy, ale słabo przekazuje to na obudowę i na to juz nie bardzo mam pomysł.
pozdrawiam
driver zastosowałem taki jaki oferuje Greg na forum w dziale sprzedaż (modyfikowany soft)
dioda z polskiej dystrybucji xml t6
koszt - prawie 90zł
Oczywiście można taniej, kupić wszystko bezpośrednio u chińczyków ale wtedy co do końcowych efektów nie mozna mieć pewności.
Jeszcze możesz zostawić sobie stary driver i samą diodę kupić ale to też sprawdzić musisz ile z drivera da sie wyciągnąć.
Pod diodę pewnie będziesz musiał zastosować jakąś podkładkę żeby zblizyc diodę do odbłyśnika (ja zastosowałem starą płytkę mpcb pod diodę).
Wszystko działa u mnie super na 1x18650, czasu działania nie sprawdzałem, ale myślę, że na 100% pociągnie tyle co P7, a oprócz tego mam do dyspozycji 3 inne tryby ciągłe. Kłopot jedynie mam z odprowadzeniem ciepła, piguła staje się gorąca po ok. minucie i dalej parzy w łapy, ale słabo przekazuje to na obudowę i na to juz nie bardzo mam pomysł.
pozdrawiam
Tutaj klej i pasta mogą nie pomóc jak to MCPCB to kawał dobrego izolatora...
Lepiej by było zamiast starego MCPCB dać jakiś krążek z miedzi, ewentualnie mosiądzu. Jeżeli to stare MCPCB jest chińskich standardów to ładnie smażysz diodę i to, że piguła się nagrzewa nic tu nie pomoże
Z tego MCPCB zlutowanie P7 ile Ci zajęło?
Podpowiem, że z krążka miedzianego średnica 16mm zlutowanie MC-E palnikiem z DXa trwa max 3sek.
Lepiej by było zamiast starego MCPCB dać jakiś krążek z miedzi, ewentualnie mosiądzu. Jeżeli to stare MCPCB jest chińskich standardów to ładnie smażysz diodę i to, że piguła się nagrzewa nic tu nie pomoże
Podpowiem, że z krążka miedzianego średnica 16mm zlutowanie MC-E palnikiem z DXa trwa max 3sek.
aaaa zapomnialem dodać że wierzchnią warstwę mpcb zeszlifowałem do gołego aluminium.barney pisze:Tutaj klej i pasta mogą nie pomóc jak to MCPCB to kawał dobrego izolatora...
nie wiem czy dobrze rozumiem z tym zlutowaniem ale ściągnięcie starej diody p7 (oryginalna z aurory, padnięta) z płytki zajęło chwilkę, wystarczyło pady odlutować a pod diodą była tylko pasta. Druga p7 co kupiłem na dx też chyba tylko padami się trzyma a pod diodą pasta jakaś