WF-188 4,35V
WF-188 4,35V
Niedawno pojawiły się na rynku ogniwa Samsung ICR18650-30A. Katalogowo wymagają ładowania do napięcia 4,35V. Jako, że na rynku brak w zasadzie ładowarek o takich parametrach w rozsądnych cenach, postanowiłem przerobić popularną WF-188.
klik powiększa foto
Procesor U3 (F9444) zasilany jest ze źródła napięcia odniesienia U4 (typu A431) ustawionego za pomocą rezystorów R11 i R28 (oba 1580Ω) na napięcie 5V.
W jakim celu zasilać procesor tak stabilnym napięciem? Ano w takim, że napięcie zasilania mikroprocesora traktowane jest jako napięcie odniesienia wewnętrznego przetwornika AD, który to z kolei odpowiedzialny jest za pomiar napięcia ogniw przy ładowaniu.
Tu dochodzimy do sedna modyfikacji. Należy przestawić źródło napięcia odniesienia tak, aby "oszukać" program procesora. Oryginalnie w mojej WF-188 źródło ustawione było na 4,99V. Aktualnie wartość ta wynosi 5,06V i taka zmiana daje w rezultacie właśnie ładowanie ogniw do napięcia 4,35V (zamiast 4,20V).
Jak tego dokonać? Tak, jak widać na fotografii. Na rezystor R11 o wartości 1580Ω nalutowany jest równolegle rezystor 47,3k 5%, a dokładnie wybrany maksymalnie skrajny 45,0k
[EDIT] Dokładne pomiary napięcia spowodowały konieczność zmiany nalutowanego rezystora na 36k.
Oczywiście, proste nalutowanie rezystora bez kontroli napięcia wyjściowego nie wchodzi w grę. Konieczny jest test w miarę dokładnym miernikiem. Fakt, że u mnie konieczny był rezystor 36k, nie oznacza, że w innej ładowarce ta wartość nie będzie różniła się o 1-2kΩ.
Efekt końcowy. Ładowanie Samsunga w toku.
klik powiększa foto
Procesor U3 (F9444) zasilany jest ze źródła napięcia odniesienia U4 (typu A431) ustawionego za pomocą rezystorów R11 i R28 (oba 1580Ω) na napięcie 5V.
W jakim celu zasilać procesor tak stabilnym napięciem? Ano w takim, że napięcie zasilania mikroprocesora traktowane jest jako napięcie odniesienia wewnętrznego przetwornika AD, który to z kolei odpowiedzialny jest za pomiar napięcia ogniw przy ładowaniu.
Tu dochodzimy do sedna modyfikacji. Należy przestawić źródło napięcia odniesienia tak, aby "oszukać" program procesora. Oryginalnie w mojej WF-188 źródło ustawione było na 4,99V. Aktualnie wartość ta wynosi 5,06V i taka zmiana daje w rezultacie właśnie ładowanie ogniw do napięcia 4,35V (zamiast 4,20V).
Jak tego dokonać? Tak, jak widać na fotografii. Na rezystor R11 o wartości 1580Ω nalutowany jest równolegle rezystor 47,3k 5%, a dokładnie wybrany maksymalnie skrajny 45,0k
[EDIT] Dokładne pomiary napięcia spowodowały konieczność zmiany nalutowanego rezystora na 36k.
Oczywiście, proste nalutowanie rezystora bez kontroli napięcia wyjściowego nie wchodzi w grę. Konieczny jest test w miarę dokładnym miernikiem. Fakt, że u mnie konieczny był rezystor 36k, nie oznacza, że w innej ładowarce ta wartość nie będzie różniła się o 1-2kΩ.
Efekt końcowy. Ładowanie Samsunga w toku.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 kwie 2011, 21:57 przez greg, łącznie zmieniany 2 razy.
- Calineczka
- Kontakt:
Witam!
Postanowiłem skorzystać z pomysłu i zmodyfikować swoją WF-188
Między punktami zaznaczonymi na zdjęciu mam 4,93v, poprzez dolutowanie rezystora zmieniam wartośc r11, w zaiązku z czym napiecie między punktami rośnie, ale ładowarka nadal kończy ładować na ok. 4,15v. O co chodzi?
Jakieś pomysły?
pzdr
upek
Postanowiłem skorzystać z pomysłu i zmodyfikować swoją WF-188
Między punktami zaznaczonymi na zdjęciu mam 4,93v, poprzez dolutowanie rezystora zmieniam wartośc r11, w zaiązku z czym napiecie między punktami rośnie, ale ładowarka nadal kończy ładować na ok. 4,15v. O co chodzi?
Jakieś pomysły?
pzdr
upek
upek, nie tędy droga. Przeczytaj, co napisałem w poście o modyfikacji. Zmiana dotyczy rezystora R11. Musisz zmienić wartości dzielnika napięcia ustalającego napięcie odniesienia (U4).
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Mam przylutowany równolegle do R11 potencjometr 100k, i zmiany w zakresie 20-70k powodują zmiany napięcia(mierzone w tych punktach), ale nie ma to wpływu na napięcie ładowania.greg pisze:upek, nie tędy droga. Przeczytaj, co napisałem w poście o modyfikacji. Zmiana dotyczy rezystora R11. Musisz zmienić wartości dzielnika napięcia ustalającego napięcie odniesienia (U4).
pzdr
upek
Na wyjściu źródła n. odniesienia powinieneś mieć ponad 5V. U mnie zmiana z 4,99V na 5,06V spowodowała wzrost napięcia, przy którym ładowarka kończy pracę na 4,35V.
Jeszcze jedna ważna sprawa. To nie jest ładowarka CC/CV. Napięcie ładowania jest wyższe niż napięcie końcowe. Ładowarka mierzy napięcie co około 1,5s przerywając na ten czas ładowanie i wtedy porównuje w n. odniesienia. Ładuje wyższym.
Poczytaj i zapoznaj się z wykresami tutaj.
Jeszcze jedna ważna sprawa. To nie jest ładowarka CC/CV. Napięcie ładowania jest wyższe niż napięcie końcowe. Ładowarka mierzy napięcie co około 1,5s przerywając na ten czas ładowanie i wtedy porównuje w n. odniesienia. Ładuje wyższym.
Poczytaj i zapoznaj się z wykresami tutaj.
Nie wiem co poradzić, może nastąpiła jakaś zmiana w konstrukcji/oprogramowaniu i aktualny model jest inny niż modowany przeze mnie? W moim przypadku ta operacja zadziałała prawidłowo.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Witajcie.
Dzięki greg, nie gorzej spisuje się Twój szwindel w WF-137 (gdzie to tym dzielnikiem są R15 i R16).
Mam dodatkowe pytanie, do wszystkich z li-ion'owym doświadczeniem - czy wspomniany powyżej nieco kontrowersyjny sposób ładowania UltraFire odbija się niekorzystnie na żywotności akumulatora? Mam na myśli częste przerwy.
Pomijając fakt, że bez fazy CV raczej trudno o 100% pojemności.
Dzięki greg, nie gorzej spisuje się Twój szwindel w WF-137 (gdzie to tym dzielnikiem są R15 i R16).
Mam dodatkowe pytanie, do wszystkich z li-ion'owym doświadczeniem - czy wspomniany powyżej nieco kontrowersyjny sposób ładowania UltraFire odbija się niekorzystnie na żywotności akumulatora? Mam na myśli częste przerwy.
Pomijając fakt, że bez fazy CV raczej trudno o 100% pojemności.