Sterownik 3 lamp - pojedyncze zapalanie

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

ophiel pisze:A czy na tym drugim schemacie nie powinny byc przekazniki opisane kolejno RLY4 RLY5 i RLY6 ??
No masz rację, widać mi się przesunęły, przy rysowaniu... :oops:

Jutro poprawię, bo schemat mam na laptopie w pracy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ophiel

Post autor: ophiel »

A mam takie pytanie. Chcialem zrobic ten drugi układ.
On jest na 12 V ale potrzebuje to zrobic na 5 V.
Jakies róznice będą wartosci rezystorów i kondensatorów ??
krudnik

Post autor: krudnik »

ophiel pisze:
Pyra pisze:Czy chodzi Ci o to żeby się światło przesuwało, tzn 1 zapala, 2 zapala 1 gaśnie, 3 zapala 2gaśnie?
Zapala 1 zapala 2 zapala 3 i świecą wszystkie.
Gasząc swiatło mogą gasnąc od konca 3,2,1 albo wszystkie naraz..
Hasło Licznik Johnsona.
Na rejestrze przesuwającym z odpowiednim sprzężeniem wyjścią z wejściem.
Można też na procku, można na prostym PLD, można na logice.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

ophiel pisze:A mam takie pytanie. Chcialem zrobic ten drugi układ.
On jest na 12 V ale potrzebuje to zrobic na 5 V.
Jakies róznice będą wartosci rezystorów i kondensatorów ??
No niestety, ale dla poprawnej pracy układu przekaźniki muszą być na około 50% niższe napięcie niż zasilanie, ponadto im wyższa rezystancja uzwojeń tym lepiej, bo potrzeba mniejsze kondensatory, a to z reguły zapewniają cewki przekaźników na wyższe napięcia.
Jeśli układ musi być zasilany z 5V to pozostaje tylko elektronika.

Pozdrawiam
PS: Polskie znaki diakrytyczne się kłaniają ;)
jarcyk

Post autor: jarcyk »

Witam Pyra.Pamiętam że było coś takiego jak kontaktrony.Duża rezystancja,mały prąd.
Można je zaprządz do sterowania przekażnikami lub opto triakami
Pozdro
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

jarcyk pisze:Witam Pyra.Pamiętam że było coś takiego jak kontaktrony.Duża rezystancja,mały prąd.
Można je zaprządz do sterowania przekażnikami lub opto triakami
Pozdro
Witam
Jest coś takiego, niestety w większości wypadków są to konstrukcje stosowane w starych urządzeniach łączności oraz automatyce, zdecydowana większość rozwiązań to zasilanie 24V a nawet 36V (taki ruski i staro niemiecki standard).
Jeśli już mamy kombinować z optotriakami, to chyba lepiej starować je elektroniką.
Wystarczy najpopularniejszy ATtiny13.

Obrazek

I program:

'ATtiny 13V 9,6MHz divide 8

Config Pinb.0 = Output 'żarówka 1
Config Pinb.1 = Output 'żarówka 2
Config Pinb.2 = Output 'żarówka 3
Config Pinb.3 = Input

Set Pinb.0
Wait 1
Set Pinb.1
Wait 1
Set Pinb.2
Waitms 100
Do
If Pinb.3 = 0 Then Goto Wylacz
Waitms 100

Loop

Wylacz:
Reset Pinb.2
Wait 1
Reset Pinb.1
Wait 1
Reset Pinb.0

End

Program zapala co 1s żarówki w kolejności 1, 2, 3; a gasi w kolejności 3, 2, 1

Pozdrawiam
jarcyk

Oj Pyra trochę bujasz.Sam używałem kontaktronów na 6V.Ale zgodzę sie że elektronika byłaby najlepsza,choćby cmosy.To może zrobic każdy a programowanie już nie,ale wszystkiego można się nauczyć.Sam za mlodu rozerwałem parę trudnoosiągalnych triakow typu KT206
Pozdro
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

jarcyk pisze:Oj Pyra trochę bujasz.Sam używałem kontaktronów na 6V.
jarcyk pisze:Jest coś takiego, niestety w większości wypadków są to konstrukcje stosowane w starych urządzeniach łączności oraz automatyce, zdecydowana większość rozwiązań to zasilanie 24V a nawet 36V (taki ruski i staro niemiecki standard).
Poza tym, żeby to dobrze działało to by musiały być na jakieś 2,5 - 3V.

Ten drugi układ na tranzystorach npn/pnp jest wypróbowany w snowfallu, tylko zamiast cewek przekaźników były diody.

Pozdrawiam

PS: Ale bujać też czasem lubię ;)
jarcyk

No i super dopasować moc 2030 lub cos podobnego i bedzie śmigać.Tylko nie wiemy jakie zarówki.Bo normalne to ok , ale przy kompaktówkach nie bardzo.
Ale dość rozważań, układów do tego można znależć sporo
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

jarcyk pisze:No i super dopasować moc 2030 lub cos podobnego i bedzie śmigać.Tylko nie wiemy jakie zarówki.Bo normalne to ok , ale przy kompaktówkach nie bardzo.
Ale dość rozważań, układów do tego można znależć sporo
Witam
A dlaczego, przecież nie ma tam regulacji mocy, tylko kolejne zapalanie.

Pozdrawiam
Krzys201

Post autor: Krzys201 »

Witam serdecznie,

Skoro już o lenistwie było to podepnę się pod ten wątek :) Gdyby komuś nie chciało się robić samemu układu elektronicznego to jest w Krakowie firma (moi sąsiedzi zresztą), która ma gotowe rozwiązanie w dodatku programowane. Nazywa się to EC-11D i można sobie w tym urządzeniu programować sposób działania. Jest to tak na prawdę 3 wyjściowy ściemniacz dla oświetlenia LED ale po po podłączeniu do wyjść przekaźników można spokojnie podłączyć żarówki czy świetlówki kompaktowe i wszystko działa. Wiem z autopsji bo mam na tym zrobione oświetlenie przedpokoju, które zapala się i gaśnie kolejno w kierunku zależnym od tego którego przycisku używam do załączenia :) Fajny bajer!

Leniwcom podaję link do strony z opisem urządzenia:
REKLAMA

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 08 kwie 2011, 22:30 przez Krzys201, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Krzys201, primo, witaj.
Secundo, albo zaprzestaniesz nachalnie zamieszczać linki do enteriusa albo pożegnam Cię banem. I proszę zapoznać się z regulaminem :twisted:
Krzys201

Nie uważam abym "nachalnie" zamieszczał linki do enteriusa. Umieściłem je tylko tam, gdzie były one pomocne dla autora wątku lub w dużej mierze odpowiadały na zadane pytanie.
Tutaj konkretnie dałem link dlatego, że właśnie w enteriusie można kupić gotowe urządzenie, które działa dokładnie tak, jak chciał autor tematu. A zatem nie reklamuję nachalnie firmy tylko odpowiadając na pytanie pomagam rozwiązać problem dotyczący konkretnej instalacji. Dlatego też dałem link do konkretnej podstrony opisującej dane urządzenie a nie ogólny link do strony głównej!

Regulamin czytałem i nie znalazłem tam zapisu, że nie wolno wrzucać absolutnie żadnych linków. Zwłaszcza w sytuacji jeśli zawartość strony podanej w linku ma bardzo ścisły związek z tematem poruszanym na forum a ten jest moim zdaniem całkiem oczywisty.

Rozumiem i popieram walkę z wszechobecnymi reklamami, ale miejcie umiar Panowie administratorzy :) Wszak nadgorliwość jest podobno gorsza od faszyzmu :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Krzys201, policz ilośc swoich postów i ilośc linków do JEDYNEJ słusznej twoim zdaniem witryny internetowej. Nie wysilałes się by znaleźć gdzie indziej taniej to samo...
Dla mnie to jest mocno podejrzane i żadne tłumaczenia nie sa dla mnie wystarczające.
Jak chcesz komuś pomóc, bo tak to wygląda (zakładając, że nie chcesz pomóc komuś czegoś sprzedać) to z pewnością znajdziesz sposób by zrobić to nie reklamując więcej wyżej wspomnianej firmy.
Krzys201

Calineczko,
na siedem moich postów umieściłem 3 linki do stron tej samej firmy. Dwa linki były do stron, na których prowadzona jest sprzedaż ale nie chodziło o reklamę tylko o wskazanie pytającym gotowego rozwiązania problemu o który pytali. Trzeci link był linkiem do artykułu zawierającego porady instalacyjne (w tym schemat podłączenia układu scalonego, o którym pisałem w poście) nie związane z promocją czegokolwiek. Trudno więc mówić o nachalnym reklamowaniu.
Poza tym nigdzie nie napisałem, że proponowane przeze mnie rozwiązanie jest JEDYNE słuszne i że nie istnieją inne lub tańsze!
Uprzejmie proszę o nie przypisywanie mi słów, czy stwierdzeń których nie napisałem.

Akurat znam dość dobrze produkty owej firmy a skoro mam komuś rzetelnie pomagać to chcę tą pomoc oprzeć na posiadanej już i sprawdzonej wiedzy. Bo tylko wtedy pomoc ma jakiś sens. Wszak gdybym dopiero chciał szukać rozwiązania (co sugerujesz) to czym różniłbym się od pytającego?

Rozumiem, że żadne tłumaczenia nie będą dla Ciebie wystarczające bo duma Admina na to nie pozwoli, ale może czasem warto odłożyć dumę na bok i logicznie przemyśleć fakty zanim się wrzuci wszystkich do jednego worka.

Czym innym jest nachalne reklamowanie produktów nie mające sensownego związku z tematami postów lub wręcz zakładanie tematów tylko po to aby się zareklamować a czym innym rzetelna odpowiedź na zadane pytanie ze wskazaniem konkretnego produktu konkretnej firmy.
Czy mam rozumieć, że Calineczka wolałaby abym na zadane przez ophiel pytanie o sterownik realizujący efekt pasa startowego odpowiedział mniej więcej tak:

"Jest takie gotowe urządzenie, które możesz wykorzystać, produkowane przez pewną Polską firmę i możesz je znaleźć szukając w Googlach."

Jaki wtedy sens istnienia tego forum? :P

No chyba, że forum jest tylko i wyłącznie przeznaczone dla opisywania rozwiązań niekomercyjnych, bez wykorzystywania gotowych produktów a wszelkie opisywane tutaj pomysły maja mieć charakter wyłącznie domowego majsterkowania.
Ale jeśli tak to prosiłbym to ująć w regulaminie i jasno określić!

I na koniec jeszcze jedna uwaga. Jeśli moja pomoc ludziom na tym forum ma polegać na lawirowaniu i kombinowaniu aby przypadkiem nie zamieścić linka do jakiejś komercyjnej strony - nawet jeśli podanie tego linka stanowi precyzyjną i wyczerpującą odpowiedź na postawione pytanie, to wolę poświęcić mój czas i chęci gdzieś indziej. Na przykład na elektrodzie, gdzie od lat staram się pomagać ludziom i jeszcze nigdy nikt nie zarzucił mi nachalnego reklamowania czegokolwiek, mimo częstego umieszczania linków również do stron komercyjnych jeśli takowe mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.

Konkludując, jeśli moje argumenty nie przekonują Adminów to uprzejmie proszę o usunięcie mojego konta na tym forum i nie traćmy więcej czasu na jałowe dyskusje, bo można go było znacznie lepiej wykorzystać na pomoc w co najmniej kilku problemach tutaj poruszanych!
ODPOWIEDZ