Problem WF-501B z XM-L z oryginalnym driver 4*AMC7135

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Witam,
Mam WF-501B z XM-L oraz oryginalnym driver 4*AMC7135 - przy naładowanym LiIon i trybie MAX, cały driver bardzo się bardzo silnie nagrzewa.
Doszło do tego, że sprężynka od LiIon straciła swoje właściwości.
Co może być tego przyczyną (dla pozostałych WF-501B w tej samej konfiguracji jest OK) ?
Czy można jakoś sprawdzić AMC7135 - może jeden nie wyrabia i pozostałe są przeciążone ?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Sprawdź, czy bez diody będzie pobór prądu, być może któryś AMC jest uszkodzony i robi zwarcie, lub jest jakieś zwarcie wewnętrzne.
Jeśli możesz, to zmierz pobór prądu z ogniwa.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mkorbel

Problem pojawia się przy poborze prądu 1.4A, który dla trybu MAX występuje już od 3.6V.
Sam XM-L ma w tym czasie 3.0V, tak więc mamy moc 0.85W (0.6V * 1.4A) traconą na driver.
Kiedy podaje 4.0V to pobór prądu jest nadal 1.4A, ale moc 1.4W (1.0V * 1.4A) parzy w rękę :( i sprężynka się składa.
Bez diody pobór pradu jest około 10mA (granica błędu wyświetlacza) zarówno dla 3.6V jak i dla 4.0V.
Chciałbym wiedzieć, czy któryś z AMC nie jest uszkodzony, czy można to sprawdzić bez wylutowania ?
Jeżeli nie, to bez problemu mogę wszystkie wylutować i pomierzyć - tylko co mam sprawdzić ?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Odkształcenie sprężynki (rozhartowanie) nie ma prawa mieć miejsca jeżeli źródłem ciepła są AMCki, zmierz faktyczny pobór prądu w trybie max.
Jeden AMC7135 w obudowie SOT-89 jest w stanie oddać 0,7W mocy, ale warunkiem tego jest umieszczenie go na odpowiednio dużej powierzchni miedzi.

Pozdrawiam

PS: Skoro sprężynka się odkształca, stawiam na jakieś zwarcie
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rolex24

Post autor: rolex24 »

reflektor opiera się bezpośrednio na diodzie lub kablach zasilających diodę i masz zwarcie
mkorbel

Kolega rolex24 miał racje, po dokręceniu reflektora kable zasilające XM-L zwierały do obudowy (przy dobry dokręceniu nawet oba),
co wyjaśni sprawę zwinięcia się sprężynki :) ale pozostaje pytanie czy 4*AMC 7135 wystarczą.
Przy naładowanym LiIon mamy 4.0V i straty na każdym AMC rzędu 0.35W (graniczny limit jest 0.7W) - trafił się XM-L o małym Uf,
czy normalne jest, że cały driver może się silnie grzać ?

[ Dodano: 7 Kwiecień 2011, 11:27 ]
Sprawdziłem sam driver, w temparaturze pokojowej bez radiatora czy też modułu D26:
- dla zasilania 4.0V driver dochodzi do około 90°C, potem zaczyna spadać pobór prądu z początkowego 1.4A do 1.3A dalej już nie czekałem.
- dla zasilania 3.5V driver dochodzi do około 50°C, ale pobór prądu jest stały 1.4A.
Przy użyciu modułu D26 zamontowanego w latarce np.WF-501B będziemy mieli rozpraszanie ciepła na obudowe (tak jak jest robione dla LED'a).

Tak więc jedynym problemem było zwarcie na kablach zasilania LED po dokręceniu reflektora.

Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ