Witam,
chciałem spytać o przyczynę bardzo szybkiego samorozładowywania się mojego kompletu aku złożonych z 4 ogniw SANYO 2700mAh - po trzech dniach od naładowania, bez używania potrafią się same rozładować [0,9V na ogniwo].
Bezpośrednio po naładowaniu spokojnie mogę korzystać z pakietu w lampce bez widocznej straty pojemności [przy prądzie rozładowywania 600mA - pakiet połączony w szeregu - MYO XP z XM-L na pokładzie].
W nocie katalogowej przeczytałem że rezystancja wewnętrzna tych ogniw powinna wynosić 25mOhm - zmierzyłem każde ogniwo i rezystancja w zależności od sztuki oscyluje w granicach 47-53 mOhm. Może te akusy z racji swojej pojemności tak po prostu mają jak są nieużywane i tak szybko się same rozładowywują?
A może po prostu mają gdzieś zwarcie, natknąłem się na opinię że w ogniwach tworzą się mostki/zwory/słupy soli - czy rzeczywiście to może być przyczyną? I czy zjawisko to jest usuwalne, spotkałem opis pozbywania się takich zwór strzałami z naładowanego kondensatora, czy faktycznie mogą pomóc??
Czy po prostu aku są już zużyte [nie więcej niż 30 cykli ładowania]?
Dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości
Problem z SANYO 2700 AA
- Calineczka
- Kontakt:
Słyszałem o takiej metodzie przed wielu laty, lecz dotyczyła ona "wypalania mostków" w ogniwach niklowo-kadmowych, a to jednak zupełnie inna "chemia" niż w tych Sanyo.SeAcabo pisze:A może po prostu mają gdzieś zwarcie, natknąłem się na opinię że w ogniwach tworzą się mostki/zwory/słupy soli - czy rzeczywiście to może być przyczyną? I czy zjawisko to jest usuwalne, spotkałem opis pozbywania się takich zwór strzałami z naładowanego kondensatora, czy faktycznie mogą pomóc??
Twój przypadek to ewidentna wada ogniw.