Przeróbka chinskiej latarki 10W na XPG-R5

co i jak zrobiłem...
MlodySzalony

Przeróbka chinskiej latarki 10W na XPG-R5

Post autor: MlodySzalony »

Witam
Kupiłem kiedyś na allegro chińską latarkę, światło jakie emitowała było straszne więc postanowiłem ją przerobić na XPG-R5. Ponieważ latarka nie miała pastylki oraz była zbyt krótka żeby zmieścić w niej baterie 18650 musiałem dorobić do niej pastylkę która przedłuży latarkę oraz odprowadzi ciepło z diody.

-led XPG-R5,
-driver 1400mA, 4 tryby : 100,60,25,5%

Oto efekt mojej pracy:

Obrazek

Obrazek

Pastylka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dioda i sterownik podłączone są prowizorycznie ponieważ nie byłem pewny czy ta obudowa będzie dobrze odbierać ciepło.
Po 20 minutach świecenia w domu (1400mA) obudowa zrobiła się lekko ciepła więc jest ok. Musze dorobić oringi uszczelniające oraz mocowanie głowicy i poskładać wszystko w jedną całość. Beamshot-y wrzucę jak latarka będzie złożona. Jest to moja pierwsza modyfikacja więc proszę o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Przeróbka chinskiej latarki 10W na XPG-R5

Post autor: Pyra »

Witam
MlodySzalony pisze: Po 20 minutach świecenia w domu (1400mA) obudowa zrobiła się lekko ciepła więc jest ok.
Skąd bierze się to przekonanie, które jest błędne. XP-G przy 1,4A grzeje się niemiłosiernie i latarka powinna być gorąca. U mnie C-2 z XP-G puszczoną na 1A po kilku minutach w bezruchu, ma gorącą głowicę.
Jeśli latarka się nie grzeje, to świadczy o kiepskim odprowadzaniu ciepła i należy to poprawić inaczej szybko usmażysz LEDa.
Jak przymocowałeś LEDa, jaką pastę/klej termo użyłeś...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
MlodySzalony

Dioda jest LOW VF, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Wcześniej dioda była przykręcona do małego radiatora, temperatura radiatora też była niska. Sprawdze ile mA puszcza driver, może tu jest problem.
Zastosowałem pastę termoprzewodzącą (została mi z budowy wzmacniacza) + śrubki których nie ma na zdjęciach.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Mimo "low Vf" i tak dioda wydziela około 5W, to sporo. Być może problem tkwi w kiepskim MCPCB, skąd je masz?

Pozdrawiam
Luigi

Post autor: Luigi »

Jesteś przekonany, że driver daje 1400mA?
Co dałeś między MCPCB a pigułę? Przydałaby się jakaś dobra pasta termo np. arctic silver.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Luigi pisze:Jesteś przekonany, że driver daje 1400mA?
Co dałeś między MCPCB a pigułę? Przydałaby się jakaś dobra pasta termo np. arctic silver.
Koniecznie AS nie musi być. W Rominsenie RC-U4 który robiłem dla kolegi, dałem zwykł sylikonową pastę typu H, XPG R5 puszczona na 1,5 A i latarka po niedługim czasie jest mocno nagrzana. Sama piguła osiąga wysoką temperaturę w mniej niż 2 - 3 minuty.

Co do latarki kolegi co ją przerabiał - mam taką latarkę w domu. Ona nie jest w stanie odprowadzić ciepła z XPG przy takim amperażu. Ścianka latarki ma mniej niż 1 mm grubości, jest wykonana fatalnie. Pokazana piguła też nie odbierze ciepła z diody tzn nie ma takiej pojemności cieplnej że będzie wciąż "lekko ciepła". Nawet na "wolnym powietrzu nie będzie w stanie wypromieniować ciepła wytwarzanego przez diodę.

Podejrzewam że albo w diodę nie idzie 1,4A w ogóle albo jak pisał Pyra - dioda siedzi na słabym podkładzie lub jest krzywo przylutowana.
MlodySzalony

Dioda i driver jest od ledima (MCPCB o lepszej wydolności cieplnej), Gdzieś wyczytałem, że jeśli dioda będzie się przegrzewać to jej efektywność będzie spadać a u mnie tego nie zaobserwowałem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
MlodySzalony pisze:Gdzieś wyczytałem, że jeśli dioda będzie się przegrzewać to jej efektywność będzie spadać a u mnie tego nie zaobserwowałem.
A możesz przybliżyć metodę pomiaru....
Kiedy modowałem Aurorę na SST-50, to po kilku sekundach jasność spadała dość znacznie, w zasadzie to "na oko" tego nawet nie było widać.
Zauważ, że jeśli struktura osiągnie krytyczną temperaturę w ciągu kilku sekund, to będzie bardzo trudno zaobserwować zmianę jasności. Będzie to wyglądało jak błysk po włączeniu i potem "norma"

Pozdrawiam
MlodySzalony

Macie rację, mam złe odprowadzenie ciepła od diody. Dzisiaj doszła do mnie latarka UltraFire WF-501B z diodą XPG-R5 320lm driver 1000mA. Porównując swiatło z przerobionej latarki ze światłem z UltraFire nie widze żadnej różnicy w jasności ani w zasięgu. O co chodzi?
Luigi

Post autor: Luigi »

Obstawiam złe odprowadzanie ciepła z MCPCB na pigułę.
Nie napisałeś, czy użyłeś jakiejś pasty termoprzewodzącej?
Zapewniłeś odpowiedni docisk?
MlodySzalony

Napisałem, że użyłem pasty termoprzewodzącej a dokładnie pasty pod tranzystory. Z braku czasu na jakiś czas muszę odstawić dalszą przeróbkę latarki.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Takich past "do tranzystorów" jest sporo jedne dobre inne......
Jak zapewniłeś docisk MCPCB do piguły, jak gruba warstwa pasty jest pod diodą..

Pozdrawiam
MlodySzalony

Jest to pasta silikonowa z logiem -H-, docisk jest zrealizowany przy pomocy 2 śrub wkręconych w pigułe, nałożyłem cieńką warstwe pasty.
ODPOWIEDZ