Zasilanie Leda mocy 5W z 1 ogniwa Li-pol

co i jak zrobiłem...
CoMrAt

Zasilanie Leda mocy 5W z 1 ogniwa Li-pol

Post autor: CoMrAt »

Witam chiałbym zbudować układ który ograniczy mi prąd płynący przez diodę Power Led 5W Ograniczenie ma byc na poziomie 1A przydała by się jeszcze regulacji Może ktoś posiada schemat takiego drivera ? Rezystor szeregowo raczej odpada ze względu na straty jakie na nim będą całość chcę zasilić z jednego ogniwa Li-pol czyli z napięcia ok 3,6 - 4,2 V
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Co to za "Power Led 5W" ??
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
CoMrAt

Post autor: CoMrAt »

Dominik, a dokładnie taki :)
http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=861
LM317 też raczej sie tutaj nie sprawdzi ze względu na spadek napięcia jaki na nim wystąpi Ja nie mam pomysłu Może ktoś coś podpowie? :)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Co cię natchnęło do tego czynu ?? Ten led daje typowo 175 lumenów przy prądzie 1,2A czyli tyle ile led SSC P4 przy ok. 750mA trochę to marny wybór...

Możesz zastosować driver by Calineczka&Flagiusz - ale to chyba podniesie koszt projektu 5x :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hej.
Jezeli straty sa dla Ciebie takie wazne, to odpadaja driverki na AMC7135 bo one zamieniaja nadmiar w ciepelko;-)
Wyglada na to, ze zostal Ci PWM kluczujacy albo jakas przetorniczka step up choc bedzie pracowala na granicy przelaczania...Przetwornice tez maja swoja sprawnosc, w zaleznosci od wykonania.
Prosty PWM mozesz zrobic na NE555-gdzies na forum byl schemat i opis...a jak nie chcesz sam sie bawic-poczytaj o driverku by Flagiusz ;-)

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=147

p.s. jak zalezy Ci na ilosci swiatla to pomysl o innej diodzie tak, jak radzil Dominik...
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

mogę polecić MAX1577, posiada on płynną regulację prądu w bardzo szerokim zakresie ale możemy wybrać tylko 1 wartość, proponowane wartości to 600mA i 1200mA a reszte można odczytac z wykresów lub MAX1795/1796/1797 MAX1797
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

night_82 pisze:mogę polecić MAX1577, posiada on płynną regulację prądu w bardzo szerokim zakresie ale możemy wybrać tylko 1 wartość, proponowane wartości to 600mA i 1200mA a reszte można odczytac z wykresów lub MAX1795/1796/1797 MAX1797
Night...jesli ktos nie ma doswiadczenia z lutownica to nie proponowal bym nawet ukladu w TAKIEj obudowie , TDFN-u nawet ja specjalnie nie lubie a nie taką drobnicę lutowałem...
ODPOWIEDZ