Romisen RC-K4 nie świeci
-
Romisen RC-K4 nie świeci
Dostałem Romisena RC-K4. Nie świeci. Na żadnym z akumulatorków. Reklamuje w DX, ale może to mała usterka i ktoś podpowie mi co mogło paść. Prawdopodobnie moduł. tylnia "nakrętka" jest dobra. A tak wygląda moduł od przodu
-
trochę odświeżę. Przypominałem sobie, że leży w szufladzie ta latarka, dałem kumplowi do sprawdzenia moduł, polutował i świeci. A raczej świeciła, dopóki nie włożyłem dwóch akumulatorków TrustFire 880 mAh 3.6 V. Nie wiem, czy tu nie leży problem, chodź teoretycznie powinien wytrzymać. Nie chce się kłócić z Chińczykami, bo to jak walić głową w mur. Chyba kupię nowy moduł, ale jaki ?
Ostatnio zmieniony środa 02 mar 2011, 22:05 przez Premislaus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam
Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518 lub przetwornica step down SKU 26110 .
Pozdrawiam
Jak sam napisałeś "do innych latarek", bo do tej modułu nie kupisz.Premislaus pisze:kupuje sie moduły.Sam kupiłem kilka do innych latarek.skaktus pisze:Nie kupuje się modułu tylko sterownik
Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518 lub przetwornica step down SKU 26110 .
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Czyli dla pewności, że będzie działać mogę kupić SKU 25518 i do tegeo takie cree ?
-
wybaczcie moje dyletanctwo, ale ten sterownik (w sensie płytki na której został umieszczony - 15 mm) nie jest za mały do RC-K4?Pyra pisze:Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518.
Pozdrawiam
I jeszcze jedno, to miejsce, czy tu nie powinno czegoś być ? Na fotce w DX jest
Do RC-K4 nie znajdziesz raczej gotowego sterownika (duża średnica płytki PCB). Możesz jednak wsadzić ten na AMC7135. Demontujesz oryginalny driver, oczyszczasz go z elementów, wykorzystujesz pola przekazujące + i - lutując je do wejścia sterownika na AMC7135, tak jak wchodzi ogniwo (+ po środku, - na zewnątrz). Wyjcie do anody i katody wedle wskazań na opisach DX/KAI. Tak więc lutujesz co trzeba i wkładasz nowy sterownik pod oryginalną płytkę PCB (warto nowy driver zaizolować jakaś koszulką termokurczliwą bo walając się w środku moze coś zewrzeć). Dasz radę
Sometimes darkness can show you the light
Witam
Pozdrawiam
A bo ten driverek, łączysz kabelkami z oryginalną płytką ( + i -), z której wywalasz wszystko co tam było, lub dorabiasz kawałek płytki, która będzie miała pole stykowe plusa, oraz pierścień wokół do minusa "wot i wsjo"Premislaus pisze:wybaczcie moje dyletanctwo, ale ten sterownik (w sensie płytki na której został umieszczony - 15 mm) nie jest za mały do RC-K4?
Tam jest miejsce kondensatora, ale nie jest on wymagany, chyba, że pojawiły by się szkodliwe oscylacje...Premislaus pisze:I jeszcze jedno, to miejsce, czy tu nie powinno czegoś być ? Na fotce w DX jest
Pozdrawiam
Witam
AMC stosuje się dla napięcia zasilania niewiele wyższego od Vf, minimalny spadek napięcia na tym driverku zapewniający stabilizację prądu to 0,12V w praktyce 0,15V jest OK. Jak widzisz zasilania z pakietów 1s jest tu wprost idealne.
Przetwornice Step-down stosuje się przy wyższych różnicach napięć 4xAA lub pakiety 2s i więcej, tym nie mniej niektóre egzemplarze dobrze sobie radzą z 1s, tak więc dla zasilania 1 Li-Ion sprawa jest otwarta, dla wyższych napięć już tylko przetwornice.
Pozdrawiam
AMC stosuje się dla napięcia zasilania niewiele wyższego od Vf, minimalny spadek napięcia na tym driverku zapewniający stabilizację prądu to 0,12V w praktyce 0,15V jest OK. Jak widzisz zasilania z pakietów 1s jest tu wprost idealne.
Przetwornice Step-down stosuje się przy wyższych różnicach napięć 4xAA lub pakiety 2s i więcej, tym nie mniej niektóre egzemplarze dobrze sobie radzą z 1s, tak więc dla zasilania 1 Li-Ion sprawa jest otwarta, dla wyższych napięć już tylko przetwornice.
Pozdrawiam