Latarka Cree XP-G R5 450 lm czy warta zainwestowania

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
bassmatt

Latarka Cree XP-G R5 450 lm czy warta zainwestowania

Post autor: bassmatt »

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i chcialem odnaleźć dyskusję na temat tego maleństwa, ale nijak nie mogę się doszukać takowej.

http://allegro.pl/latarka-cree-xp-g-r5- ... 43845.html

Jestem więc zmuszony zapytać Was czy taki wynalazek spełni moje oczekiwania małej latarki uniwersalnej o niezbyt skupionym świetle (rower) ale jednoczesnie wiązce nie typu szperacz. Latarki na wypady i do samochodu na noc. Ogólnie do wszystkiego, ale rower raczej na pierwszym planie.
Chodzi o kompromis w solidnym zasięgu i skupieniu światła o nie za bardzo ograniczonym polu. Nie wiem czy mogę wierzyć tym fotkom z aukcji. Wyglądają niebywale zachęcająco przy mojej obecnej taniźnie.
Widzę, że ludzie się porwali na zakupy tej dość drogiej zabawki być może też z racji motywujących zdjęć. Czy cena 150 jest o.k. za ową latarkę? Dodam, że użytkuję chińszczyzny z allegro z diodą CREE na 3 paluszki AAA o zasięgu do około 50 metrów i nie powiem by włącznik umieszczony z tyłu doprowadzał mnie do szału, ale jest dość wnerwiający. Czasem po włączeniu świeci słabiej, a jak go dotknę to nagle świeci mocniej i tak dalej można się bawić bez końca. Na rowerze to już porażka. Uszczelniłem cele z bateriami, ale na niewiele to się zdało. Tak więc szukam czegoś na lata i chcę by było bardzo dobrej jakości. Koniec z wynalazkami w cenie do 30 złociszy, a do tego akumulator ładowany, a w tym przypadku porządne ogniwo to chyba znacznie lepsze (ekonomiczniejsze w exploatacji) rozwiązanie niż 3xAAA ?

Please help :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

"Jestem producentem sprzedawanych latarek" nie jest ich producentem, bo produkuje je ktoś w Chinach a on tylko wymienił niby diodę.

Nie kupuj tego, to nie jest dobra latarka.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

z opisu tej latarki :) "oświetla dużą powieszchnię"
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
mlody911

Post autor: mlody911 »

Bassmatt poszukaj czegoś na forum w dziale "sprzedam". Ja tam kupiłem Ultrafire C2 z przeznaczeniem właśnie na rower i jestem BARDZO zadowolony.
Ma co prawda diode XM-L i muszę czasami przyciemniać żeby nie razić jadących z przeciwka, ale na średnim trybie jest miodzio. Ma duży reflektor i w połączeniu z ta diodą daje szeroki strumień światła - na rower idealny. Z XP-G będziesz miał podobnie bo to też szeroko świecąca struktura ;) Założenia miałem dokładnie takie jak Ty - nigdy więcej taniochy bo co jest tanie to jest drogie. Teraz wiem, że dokonałem właściwego wyboru a do pracy mam 7km i połowa słabo oświetlona.
Awatar użytkownika
bassmatt

Post autor: bassmatt »

Dzięki za rady.
Problem w tym, że tego jest tak dużo. Nie to co kiedyś. Przez co łatwiej trafić na przereklamowany sprzęt, nie wart wydanych na niego pieniędzy. Sprawdzę dział "sprzedam" Juz tam na chwilę wpadłem zanim założyłem temat.
Moja diodowa latareczka jest oparta na diodzie LUXEON i kosztowała mnie razem z wysyłką 36 złociszy. Sama latareczka i gratis tylna migająca na 7 sposobów chińszczyzna z racji ceny niby nie pozostawiają mi powodów do narzekań. Najlepszy z tego zestawu jest system mocowania latarki do kierownicy, który może mi się przydać do porządniejszej zabawki. Jest tylko jeden problem, że musi się zmieścić jej korpus do niego bo wygląda praktycznie identycznie jak ten:

http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-do-l ... 38070.html

Mam poważne wątpliwości czy wart jest tych pieniędzy jak na aukcji, ale ktoś już kupił ;)

Niestety dzisiaj trafiłem na bliźniaczą konstrukcję jak moja i cena trochę mnie dobiła:

http://allegro.pl/oswietlenie-rowerowe- ... 54119.html

Ale co tam, mam lepszy uchwyt rowerowy, a drugi raz się już nie połakomie na tani sprzęt choć jako latareczka kieszonkowa, a szczególnie gdy baterie są nowe oświetla mi słup trakcji elektrycznej prawie do samego szczytu i coś na nim widać :D
kalin

Post autor: kalin »

Witam
Ta latarka jest niedopracowana :mad: wymaga poprawki
Fluxor ma rację, dioda to co prawda XP-G, driver wyciągnie z dobrego aku 1,5A, ale odprowadzenie ciepła jest żałosne.
Czasem trzeba pokiwać wtykiem, bo nie zawsze ładuje.
Moim zdaniem nie tego szukasz.

pzdr.

[ Dodano: 1 Kwiecień 2011, 03:16 ]
A może taka propozycja cie zainteresuje cree XM-L :o
Nawet jak dla początkującego światełkowicza, uważam, że ta propozycja jest mocno naciągana.
Proszę o kubeł zimnej wody :lol:
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Wiem że to nie giełda, ale będę miał na sprzedaż uf c2 + 2 ogniwa + ładowarka za około 200 zł.
Latarka na XM-L z maritexu, sterownik 8xamc od grega, ogniwa trustfire niebieskie 2500 mAh - realnie 2200 mAh sprawdzone prądem 1A. Moim zdaniem taki zestaw jest dużo lepszy od tych wszystkich allegrowych wynalazków.
ODPOWIEDZ