Latarka ładowana kinetcznie z Tesco

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Bartek8508

Latarka ładowana kinetcznie z Tesco

Post autor: Bartek8508 »

Witam, ostatnio kupiłem za 20zł latarkę zasilaną kinetycznie w Tesco. Nie będę pisał o jakości światła bo jest kiepskie (dioda 5mm o zimnej barwie światła). Ma jednak niepodważalną zaletę- świeci zawsze i nie wymaga baterii. Zostawiłem ją włączoną na 3 godziny i świeciła dalej :o Zdziwiło mnie, że nigdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji o jej parametrach układu zasilania, ew. modyfikacjach. Czy na prawdę nikt nigdy jej nie rozłożył? Ciekawe czy jest sens zmieniać w niej diodę na inną. Za wszelkie informacje dziękuję :grin:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zapodaj fotkę, jeśli się da, to rozebranej ;)
Widziałem kiedyś takie rozwiązanie: pomiędzy dwoma sprężynami był magnes, który podczas potrząsania przesuwał się wewnątrz cewki. Ta podawała zaindukowane napięcie na prostownik i dalej na ogniwo..
Według mnie, modyfikacja ma taki sam sens jak tuning hulajnogi, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie, i w razie czego pomożemy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Kiedyś znajomy mi coś takiego pokazał. Fajna sprawa w awaryjnych sytuacjach, choć jasność wystarczy do poświecenia w mapę ;) Latarka była przezroczysta, więc w środku można było zobaczyć cewkę, poruszający się magnes a energię gromadził superkondensator.
Awatar użytkownika
Bartek8508

Dokładnie taką samą mam. Zasada działania prosta, wszystko rozumiem. Z tego co zauważyłem elementem świecącym jest zwykła dioda LED 5mm. Są dostępne takie diody wyróżniające się spośród innych parametrami? Wiem, że w diodach mocy występuje podział na "lepsze i gorsze" ale zwykłe LEDy to chyba loteria...
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Awatar użytkownika
Bartek8508

Oto co siedzi w środku:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bufor to dwie płaskie baterie. Ciekawe na ile wystarczą i czy da się je naładować przez potrząsanie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Wow, jakiś wypasiony model. Ja mam jakiegoś prostego "shakera" z DX i tam jest tylko kondensator o dużej pojemności, tu wydaje się są akumulatorki...? (oprócz kondensatorka)
ODPOWIEDZ