Latarka na wyjazdy w góry
Latarka na wyjazdy w góry
Witam szanownych forumowiczów.
Niedawno sobie uświadomiłem, że światełkami można zarazić nie tylko siebie i bliskich. Kupiłem latarkę UltraFire U4-MCU z zamiarem wykorzystania jej na wyjeździe w góry. Zobaczył ją mój ojciec i mi ją... zabrał
Dlatego potrzebuję nowej.
Stara latarka zdążyła mi się znudzić, więc upatrzyłem sobie kilka innych modeli, ale jednak zanim któryś wybiorę, wolę zapytać - co o tym sądzicie, co mi doradzicie?
Zakwalifikowani:
WF-502B SSC BIN C
WF-502B SSC P7-CSXO
WF-501B SSC BIN C
UltraFire SSC P7
Generalnie, kryteriami wyboru są:
- obecność trybów HI i LOW
- ilość emitowanego światła (tryb HI)
- długość działania na baterii (tryb LOW)
- zasilanie pojedynczym ogniwem 18650
- cena do ~80zł
Dopowiem, że latarkę mam zamiar używać głownie w górach. Oczekuję dużej ilości światła, aby móc podziwiać np. jaskinie, ale z drugiej strony ważne jest, aby mnie bezpiecznie doprowadziła do domu, gdy nie zdążę wrócić ze szlaku po zmroku. Wybrane latarki jakoś do mnie przemawiają mocą. Wiem, że w rzeczywistości będzie dużo mniej lumenów, no ale jakoś tak ta liczba kusi
Proszę o pomoc i porady.
Niedawno sobie uświadomiłem, że światełkami można zarazić nie tylko siebie i bliskich. Kupiłem latarkę UltraFire U4-MCU z zamiarem wykorzystania jej na wyjeździe w góry. Zobaczył ją mój ojciec i mi ją... zabrał
Dlatego potrzebuję nowej.
Stara latarka zdążyła mi się znudzić, więc upatrzyłem sobie kilka innych modeli, ale jednak zanim któryś wybiorę, wolę zapytać - co o tym sądzicie, co mi doradzicie?
Zakwalifikowani:
WF-502B SSC BIN C
WF-502B SSC P7-CSXO
WF-501B SSC BIN C
UltraFire SSC P7
Generalnie, kryteriami wyboru są:
- obecność trybów HI i LOW
- ilość emitowanego światła (tryb HI)
- długość działania na baterii (tryb LOW)
- zasilanie pojedynczym ogniwem 18650
- cena do ~80zł
Dopowiem, że latarkę mam zamiar używać głownie w górach. Oczekuję dużej ilości światła, aby móc podziwiać np. jaskinie, ale z drugiej strony ważne jest, aby mnie bezpiecznie doprowadziła do domu, gdy nie zdążę wrócić ze szlaku po zmroku. Wybrane latarki jakoś do mnie przemawiają mocą. Wiem, że w rzeczywistości będzie dużo mniej lumenów, no ale jakoś tak ta liczba kusi
Proszę o pomoc i porady.
Witam
Latarki zasilane jednym ogniwem Li-Ion oparte na SSC-P7 nie są moim zdaniem dobrym wyborem, ze względu na stosunkowo wysokie Vf tych diod. Przekłada się to na szybki spadek jasności trybu Hi. Już MC-E trochę lepiej sobie z tym radzi.
Skoro na rynku mamy już XML to poszukaj latarek na niej, co prawda nie świeci tak szeroko, ale światła daje więcej.
Pozdrawiam
PS: Coś mi rano DX nie chodzi.... serwis jakiś mają
Latarki zasilane jednym ogniwem Li-Ion oparte na SSC-P7 nie są moim zdaniem dobrym wyborem, ze względu na stosunkowo wysokie Vf tych diod. Przekłada się to na szybki spadek jasności trybu Hi. Już MC-E trochę lepiej sobie z tym radzi.
Skoro na rynku mamy już XML to poszukaj latarek na niej, co prawda nie świeci tak szeroko, ale światła daje więcej.
Pozdrawiam
PS: Coś mi rano DX nie chodzi.... serwis jakiś mają
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Na szczęście już DX ruszył
Hmmm... Rzeczywiście, MC-E ma lepszą opinię wśród klientów na DX. Znalazłem dwie podobne na MC-E, jedna ma BIN K, druga BIN M:
UltraFire WF-501B MC-E (BIN M)
UltraFire WF-502B MC-E (BIN K)
Na czym polega różnica?
A XM-L to z ciekawszych to tylko to (w moich granicach cenowych):
UltraFire WF-502B XM-LT6
Ludzie piszą, że po kilkunastu minutach niektóre z powyższych latarek mogą zrobić się gorące - to wynika z wad, czy może to normalne w tak mocnych latarkach? Nie przeszkodzi to w trzymaniu latarki w ręce?
Hmmm... Rzeczywiście, MC-E ma lepszą opinię wśród klientów na DX. Znalazłem dwie podobne na MC-E, jedna ma BIN K, druga BIN M:
UltraFire WF-501B MC-E (BIN M)
UltraFire WF-502B MC-E (BIN K)
Na czym polega różnica?
A XM-L to z ciekawszych to tylko to (w moich granicach cenowych):
UltraFire WF-502B XM-LT6
Ludzie piszą, że po kilkunastu minutach niektóre z powyższych latarek mogą zrobić się gorące - to wynika z wad, czy może to normalne w tak mocnych latarkach? Nie przeszkodzi to w trzymaniu latarki w ręce?
Witam
WF 502 jest trochę solidniejsza od 501.
XMl jest tutaj najlepszą propozycja, gdyż zapewni Ci najmniej wydzielanego ciepła przy określonej jasności. Pierwsze, to ma statystycznie niższe Vf od MC-E, więc przy tym samym prądzie delikatnie mniej się grzeje.
Co do grzania, to tu akurat jeśli latarka się szybko grzeje, to jest to objaw dobrego odprowadzania ciepła, bardziej bym sie martwił o te, które się słabo grzeją. Zresztą latarki oparte o moduły D26 raczej średnio nadają się do diod typu MC-E, P7 czy XML, tu już trzeba zadziałać i troszkę poprawić przekazywanie ciepła.
Pozdrawiam
WF 502 jest trochę solidniejsza od 501.
XMl jest tutaj najlepszą propozycja, gdyż zapewni Ci najmniej wydzielanego ciepła przy określonej jasności. Pierwsze, to ma statystycznie niższe Vf od MC-E, więc przy tym samym prądzie delikatnie mniej się grzeje.
Co do grzania, to tu akurat jeśli latarka się szybko grzeje, to jest to objaw dobrego odprowadzania ciepła, bardziej bym sie martwił o te, które się słabo grzeją. Zresztą latarki oparte o moduły D26 raczej średnio nadają się do diod typu MC-E, P7 czy XML, tu już trzeba zadziałać i troszkę poprawić przekazywanie ciepła.
Pozdrawiam
Racja. Lepiej na zewnątrz, niż na ogniwo. Nie pomyślałem o tym w ten sposób, ludzie nazywają to wadą to pomyślałem, że może przez to parzy, czy cośPyra pisze:(...) jest to objaw dobrego odprowadzania ciepła.
No to wybór padł na XML. Jak już do mnie dotrze, postaram się zrobić małą recenzję
Jeszcze tylko zapytam o konserwację - wystarczy sam smar, czy jakiś inny, magiczny specyfik do smarowania gwintów? Jak toto mają w DX to od razu zakupię.
kupisz je w sklepach komputerowych to jest ta sama pasta co pomiędzy radiator a procesormantech pisze:smaru(ze srebem)
tylko musisz zapytać bo nie wszystkie przewodzą prąd
jedne z lepszych to firmy Arctic Cooling są też innych firm Zalman, Thermaltake
są także pasty na bazie miedzi
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Mylicie pojęcia , smar ze srebrem - nie słyszałem o takim , smar ma powodować lepszy poślizg i uszczelnienie gwintu przez wodą a o takim ze srebrem to nie słyszałem.
Pasty termoprzewodzące mają dodatki metali , aczkolwiek nie wszystkie nawet jak wyglądają na takie. Cześć past tzw "srebrnych" nie przewodzi prądu a co za tym idzie nie posiada w składzie żadnych cząstek metali także trzeba uważać .
Zasada że jak pasta ma w sobie srebro/miedź/alu jest lepsza też się nie sprawdza ,np Arctic Ceramique który zawiera ceramicznie wypełniacze jest równie dobra co te z metalami.
Co do polecenia : AG z miedzią , Zalman STG1 ,theromopox75( z ciężką miedzią) lub wspomniany arctic cermique z tych korzystam/korzystałem
Pasty termoprzewodzące mają dodatki metali , aczkolwiek nie wszystkie nawet jak wyglądają na takie. Cześć past tzw "srebrnych" nie przewodzi prądu a co za tym idzie nie posiada w składzie żadnych cząstek metali także trzeba uważać .
Zasada że jak pasta ma w sobie srebro/miedź/alu jest lepsza też się nie sprawdza ,np Arctic Ceramique który zawiera ceramicznie wypełniacze jest równie dobra co te z metalami.
Co do polecenia : AG z miedzią , Zalman STG1 ,theromopox75( z ciężką miedzią) lub wspomniany arctic cermique z tych korzystam/korzystałem
elektroda.pl
Witam
Pozdrawiam
PS: a z tym Guru, to nie przesadzajmy... jest tu wiele osób z większą wiedzą i doświadczeniem.
No niestety nie, ja używam specjalnego smaru do styków przekaźników mocy firmy Orapi. Sprzedają to w pojemnikach 0,25kg.XiJaro pisze:kupisz je w sklepach komputerowych to jest ta sama pasta co pomiędzy radiator a procesormantech pisze:smaru(ze srebem)
Pozdrawiam
PS: a z tym Guru, to nie przesadzajmy... jest tu wiele osób z większą wiedzą i doświadczeniem.