Latarka ładowana kinetcznie z Tesco
- Bartek8508
Latarka ładowana kinetcznie z Tesco
Witam, ostatnio kupiłem za 20zł latarkę zasilaną kinetycznie w Tesco. Nie będę pisał o jakości światła bo jest kiepskie (dioda 5mm o zimnej barwie światła). Ma jednak niepodważalną zaletę- świeci zawsze i nie wymaga baterii. Zostawiłem ją włączoną na 3 godziny i świeciła dalej Zdziwiło mnie, że nigdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji o jej parametrach układu zasilania, ew. modyfikacjach. Czy na prawdę nikt nigdy jej nie rozłożył? Ciekawe czy jest sens zmieniać w niej diodę na inną. Za wszelkie informacje dziękuję
Witam
Zapodaj fotkę, jeśli się da, to rozebranej
Widziałem kiedyś takie rozwiązanie: pomiędzy dwoma sprężynami był magnes, który podczas potrząsania przesuwał się wewnątrz cewki. Ta podawała zaindukowane napięcie na prostownik i dalej na ogniwo..
Według mnie, modyfikacja ma taki sam sens jak tuning hulajnogi, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie, i w razie czego pomożemy.
Pozdrawiam
Zapodaj fotkę, jeśli się da, to rozebranej
Widziałem kiedyś takie rozwiązanie: pomiędzy dwoma sprężynami był magnes, który podczas potrząsania przesuwał się wewnątrz cewki. Ta podawała zaindukowane napięcie na prostownik i dalej na ogniwo..
Według mnie, modyfikacja ma taki sam sens jak tuning hulajnogi, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie, i w razie czego pomożemy.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Bartek8508
Dokładnie taką samą mam. Zasada działania prosta, wszystko rozumiem. Z tego co zauważyłem elementem świecącym jest zwykła dioda LED 5mm. Są dostępne takie diody wyróżniające się spośród innych parametrami? Wiem, że w diodach mocy występuje podział na "lepsze i gorsze" ale zwykłe LEDy to chyba loteria...
To wygląda ciekawie
http://www.tme.eu/html/PL/diody-led-o-j ... pelny.html
http://www.tme.eu/html/PL/diody-led-o-j ... pelny.html
- Bartek8508
- Calineczka
- Kontakt: