Witam, mam problem z akumulatorem ognistym TF 18650. Do tej pory współpracował z zadowoleniem z latarką A10B. Objawy to migające światło w różnych odstępach-czyli brak kontaktu. Sprawdziłem w pierwszej kolejności styki ok, potem driver ok, dioda ok, sam przełącznik zmiany trybów jest ok. Więc co jest grane...
Okazuje się, że winny jest akumulator Gdy po dokręceniu dupki, akumulator zostaje nie co dociśnięty przerywa dopływ prądu Teraz zasadnicze pytanie po długim wstępie, czy jest szansa aby naprawić ten akumulator ?
Uszkodony akumulator TF 18650
Uszkodony akumulator TF 18650
Pozdrawiam Paweł
Ten sam problem przerabiałem ze dwa dni temu To nie akus!
Odkręć pierścień trzymający włącznik i zobacz jak wygląda płytka. Tzn ścieżki, które kontaktują się z pierścieniem.
U mnie były dość mocno przetarte. Przejechałem delikatnie cyną, bardzo mocno dokręciłem pierścień
i.. wszystko pięknie zasuwa! Ogniwo również ognisty TF.
Problem ten wystąpił również na ogniwach bez ochrony, ale bardzo się nasilał przy ogniwach z ochroną.
Co ja się namordowałęm żeby odkryć co jest..
Pozdrawiam
DNF
Odkręć pierścień trzymający włącznik i zobacz jak wygląda płytka. Tzn ścieżki, które kontaktują się z pierścieniem.
U mnie były dość mocno przetarte. Przejechałem delikatnie cyną, bardzo mocno dokręciłem pierścień
i.. wszystko pięknie zasuwa! Ogniwo również ognisty TF.
Problem ten wystąpił również na ogniwach bez ochrony, ale bardzo się nasilał przy ogniwach z ochroną.
Co ja się namordowałęm żeby odkryć co jest..
Pozdrawiam
DNF
Jeśli na innym akusie wszystko śmiga jak należy(rozumiem, że to również ogniste lub z ochroną),
a w innej latarce na tym samym akusie są problemy, to wina leży po stronie akusa.
Trzeba teraz dojść, w którym miejscu jest ta "wina"
Zacznijmy tak: zaaplikuj do latarki akusa co przerywa, włącznik leży sobie grzecznie na biurku, a Ty bierzesz miernik, ustawiasz na pomiary prądu i mierzysz.
Nie dociskaj nic. Jeśli nie mruga, dociśnij mocno i zobacz czy mruga.
Wydaje mi się, że przyczyną tego stanu jest zimny lut, ale trzeba wykryć gdzie
Czy blaszki zasilającej elektronikę czy gdzieś w elektronice.
Pozdrawiam
DNF
PS temat przenoszę do odpowiedniego działu.
a w innej latarce na tym samym akusie są problemy, to wina leży po stronie akusa.
Trzeba teraz dojść, w którym miejscu jest ta "wina"
Zacznijmy tak: zaaplikuj do latarki akusa co przerywa, włącznik leży sobie grzecznie na biurku, a Ty bierzesz miernik, ustawiasz na pomiary prądu i mierzysz.
Nie dociskaj nic. Jeśli nie mruga, dociśnij mocno i zobacz czy mruga.
Wydaje mi się, że przyczyną tego stanu jest zimny lut, ale trzeba wykryć gdzie
Czy blaszki zasilającej elektronikę czy gdzieś w elektronice.
Pozdrawiam
DNF
PS temat przenoszę do odpowiedniego działu.
- Calineczka
- Kontakt:
Dziękuję za podpowiedzi, dzisiaj rozbiorę akusa, zobaczę co dolega. Dodam tylko,że mierząc napięcie na akusie wartość 3.7v natomiast podczas dociśnięcia sond pomiarowych, napięcie chwilowo spadało do 2.6 v.
23:45
cd.dzisiaj... jak napisał Calineczka -uszkodzona płytka zabezpieczająca,to samo u mnie, spadek napięcia płytce już teraz na stałe. Jutro przelutuję płytkę, w najgorszym przypadku akus pozostaje bez zabezpieczenia, a szkoda by było
23:45
cd.dzisiaj... jak napisał Calineczka -uszkodzona płytka zabezpieczająca,to samo u mnie, spadek napięcia płytce już teraz na stałe. Jutro przelutuję płytkę, w najgorszym przypadku akus pozostaje bez zabezpieczenia, a szkoda by było
Pozdrawiam Paweł