DealExtreme - zakupy
Ja zrobiłem zakupy 26.02, paczka na poczcie była 7.03. Również jutro ma lecieć, tj. dzisiaj.
Edit.
I dzisiaj wyleciała wg danych na niebie.
Edit.
I dzisiaj wyleciała wg danych na niebie.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 mar 2011, 22:54 przez Lampek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witamtakron pisze:'propos: wie ktoś (ze sporądawką pewności) - jak się ma sprawa vatów, ceł itp? Zależne to jest od wartości przesyłki (czy jest jakiś próg 'bez opłaty'), zamawianego przedmiotu, czy inny pies?...
Więc dzwoniłem dziś do IC Katowice i dowiedziałem się że cło płaci się od wartości 150 euro a podatek VAT od 22 euro ceny samego towaru ponieważ nie nalicza się VAT-u na koszty wysyłki jeśli towar jest na użytek własny.
Pozdrawiam
Witam serdecznie
Jeszcze nie zamawiałem na DX ale się przymierzam.
Pytanie mam teoretyczne jak wyglada nalczanie cła i vat'u?
To znaczy czy ja musze coś wypełniać? Czy po prostu zamawiam i czekam a urząd celny przyśle mi jakieś dokumenty do podpisania? druk opłaty? pocztą? mailem? tel?
Sorki za podstawowe pytanie ale nie znalazlem 'szukajem' w tym temacie.
Pozdrawiam Forumowiczów
Jeszcze nie zamawiałem na DX ale się przymierzam.
Pytanie mam teoretyczne jak wyglada nalczanie cła i vat'u?
To znaczy czy ja musze coś wypełniać? Czy po prostu zamawiam i czekam a urząd celny przyśle mi jakieś dokumenty do podpisania? druk opłaty? pocztą? mailem? tel?
Sorki za podstawowe pytanie ale nie znalazlem 'szukajem' w tym temacie.
Pozdrawiam Forumowiczów
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Witam,
jeszcze przed 'zabawą' z DXem rozmawiałem/pisałem ze znajomym, właśnie w kwestii naliczeń dodatkowych opłat. Tak więc to chyba jakaś loteria które paczki wezmą celniki na sprawdzenie - bo znajomy wieele razy szczęśliwie z DXa zamawiał i to na niemałe sumki, a jak dotychczas żadnego podatku płacić nie musiał...
-> dr.w - wiesz, o ile to przy Twoich zamówieniach możliwe, to dziel je na mniejsze/mniej_wartościowe przesyłki, tak do ~30$ (22ojro * 1,4 ojro/$) - to teoretycznie ni o vat ni o cło bać się nie musisz...
pozdr.
jeszcze przed 'zabawą' z DXem rozmawiałem/pisałem ze znajomym, właśnie w kwestii naliczeń dodatkowych opłat. Tak więc to chyba jakaś loteria które paczki wezmą celniki na sprawdzenie - bo znajomy wieele razy szczęśliwie z DXa zamawiał i to na niemałe sumki, a jak dotychczas żadnego podatku płacić nie musiał...
-> dr.w - wiesz, o ile to przy Twoich zamówieniach możliwe, to dziel je na mniejsze/mniej_wartościowe przesyłki, tak do ~30$ (22ojro * 1,4 ojro/$) - to teoretycznie ni o vat ni o cło bać się nie musisz...
pozdr.
Witam
A ja dziś dostałem przesyłkę szybciej niż e-mail
"The item (RT086542933HK) left Hong Kong for its destination on 15-Mar-2011"
A dziś listonosz już przyniósł
Następna za to pójdzie trzy miesiące i się wyrówna
Pozdrawiam
A ja dziś dostałem przesyłkę szybciej niż e-mail
"The item (RT086542933HK) left Hong Kong for its destination on 15-Mar-2011"
A dziś listonosz już przyniósł
Następna za to pójdzie trzy miesiące i się wyrówna
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam,
Zamówienie zdaje się będzie na większą kwotę.
Jeśli trafi do oclenia/VAT'u rozumiem ze dostanę jakiś list/pismo aby przesłać fakturę zakupu?
I numer konta do zapłaty VAT'u? Przesyłkę zatrzymują do chwili otrzymania podatku/cła?
Jeśli ktoś miał do zapłacenia podatki będę dźwięczny za skrócony opis jak to wygląda.
Zamówienie zdaje się będzie na większą kwotę.
Jeśli trafi do oclenia/VAT'u rozumiem ze dostanę jakiś list/pismo aby przesłać fakturę zakupu?
I numer konta do zapłaty VAT'u? Przesyłkę zatrzymują do chwili otrzymania podatku/cła?
Jeśli ktoś miał do zapłacenia podatki będę dźwięczny za skrócony opis jak to wygląda.
Ostatnio zmieniony środa 16 mar 2011, 06:09 przez dr.w, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Dostaniesz list, numer konta nie będzie potrzebny, należności celno-skarbowe opłaca się przy odbiorze przesyłki. A i większa kwota niekoniecznie jest przeszkodą, DX zaniża wartość także dość kosztowne paczki często przechodzą bez oclenia. Ważniejsze jest aby wysłali normalną pocztą, nie szarpać się na kuriera/EMS.