backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

moj akus li-po?
na zdjeciu w poscie wyzej jest 14500 protected

jezeli chodzi o wspomniany li-po to wyglada on tak Obrazek i pochodzi z dyskowej empetrojki ktora mi padla. laduje go ladowarka do 18650 i innych, ma pcb wiec jest luzik. ;) do tej pory zasilal miernik :lol:
Miodosław

Post autor: Miodosław »

AAA! Nie zrozumiałem Cię! Pisałeś o li-po, a na fotce jest jakiś TF! Pomyślałem sobie, że TF wyprodukował jakiegoś li-po w formacie 14500.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
mauzer

nie, nie ;)

sprawnosc przy zasilaniu z li-po to ok. 69%
tylko nie wiem na ile moj pomiar jest wiarygodny, gdzies czytalem o tym ale nie pamietam konkretnie co to bylo i jakich przetwornic to sie tyczylo

ale imo tragedii nie ma nawet jezeli to tylko 69%
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia?

http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=2641

Jak wygląda napięcie na wyjściu? Dobrze stabilizowane? Jest szansa wrzucić w to 14500?

ewentualnie z tym: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.30251
Awatar użytkownika
mauzer

moja ładowarka umarła, a 7882 na dx aktualnie brak :/

zastanawiałem się też nad dxową z postu wyżej i chyba się zdecyduję, będę potrzebował też czegoś stricte pod AA na dłuższy wyjazd za jakiś czas

a drugiej takiej samej nie kupię, bo nie ma... :razz:
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Mój bakup też padł. Wrrr... :evil: Przez moją ...piii... po ciemku włożyłem odwrotnie niezabezpieczonego akusa. Na szczęście dymek uciekł ( ;-) ) jedynie z wbudowanego zabezpieczenia lijonów, a we wszystkich elementach deficytowego ostatnio 7882 pozostał :) Tak więc mała amputacja spowodowała, że znów działa.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Miodosław, wstaw MOS FET na wejściu. Zabezpieczy przed odwrotną polaryzacją i spadku napięcia na nim nie będzie (diody nie proponuję).
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
mauzer

http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/2377

a co myślicie o tym? nadałoby się do backup'a?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak po prawdzie, to już dawno o tym myślałem, bo te układy są idealne do takiego zastosowania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
mauzer

no to sample zamówione... ;)

niech no tylko dojdą! :D już mi się widzi pudełeczko z 2x18650 równolegle z zawartością:
-MAX1811 i miniUSB do ładowania aku
-MAX1796 i gniazdko na kabelek USB ;)))

a druga to może coś very-emergency 'n lightweight z malutkim li-ionem komórkowym/AA
:mrgreen:

edit: i kolejny koncept:

ładowarka USB z zapalniczki samochodowej - prosty step-down do zasilania z 2-3*Li-Ion

teoretycznie jedynym warunkiem działania jest Uin>Uout (oczywiście w granicach 13,5V), ciekawe jak by to ssało z 2*li-ion. może niebawem to sprawdzę ;)
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Ja właśnie zakończyłem batalię z moim systemem zasilania awaryjnego w związku z Przystankiem Woodstock i grupą znajomych z telefonami do naładowania :wink: Najpierw planowałem 4x18650 i przetwornica do 5V, ale stanęło na porządnym fabrycznym zasilaczu "zapalniczkowym" 5V/2A z dorobionym przewodem USB i wtykiem DC 2,5/5,5mm jesli dobrze pamiętam. Problemem było tylko zmuszenie telefonu by załączył ładowanie, bo same +5V na USB nie wystarcza. Kombinowałem z wysterowywaniem linii D+/D- przez dzielniki rezystorowe ale bez skutku. Rozwiązanie było oczywiście najprostsze, czyli zwarcie linii D+ i D- :twisted:. Dodatkowo, by nie rozładować akumulatora w aucie biorę żelowca 12V/7Ah który z powodzeniem powinien wystarczyć na te kilka dni.
Awatar użytkownika
mauzer

chyba mam ten sam problem

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem... chodzi o zwarcie dwóch pozostałych wyprowadzeń z przetwornicy? czyli zielonego i białego przewodu w kablu usb.
Awatar użytkownika
megabit

Tak, zwierasz biały i zielony. Ładują się wszystkie telefony które testowałem.
Awatar użytkownika
mauzer

jeżeli zwrałbym to jeszcze w obudowie ładowarki, to nie spaliłbym jej, gdybym podłączył zasilanie bez obciążenia?

edit: jeszcze jedno, po zwarciu tych dwóch wyprowadzeń, wciąż mógłbym ładować np smartfona ładowanego przez microUSB? nie zaszkodziłbym mu zwarciem tych dwóch kabli?
Awatar użytkownika
megabit

Ja mam właśnie zwarte w ładowarce. Wyprowadziłem żeńskie złącze USB na kablu, czerwony do +, czarny do -, biały z zielonym zwarty. Bez obciążenia nic się nie spali, smartfona przez &#956;USB ładuje bez problemów.
ODPOWIEDZ