BUDOWA LISTW LED
BUDOWA LISTW LED
Dzień dobry. Bardzo miło mi powitać wszystkich forumowiczów!
Panowie, tak jak w temacie, mam zamiar zbudować sobie dodatkowe oświetlenie led do quada. Jest dużo gotowych zestawów, ale albo nie do końca mi odpowiadają jeżeli chodzi o wykonanie, lub są po prostu za drogie wiec postanowiłem zrobić je sam.
Mam w planach zrobienie listwy led, łącznie 6 ledów z których cztery środkowe byłby "dalekosiężne" a dwie skrajne doświetlały by pobocze. Nie jestem specem od elektroniki ale wydaje mi się, że z Waszą pomocą poradzę sobie z budową takiej lampy.
Na początek prosiłbym Was o pomoc w gromadzeniu potrzebnych części, tj. jakich diod mam użyć, jaki przetwornice, soczewki itd., dodam, że zasilanie to 12,3 wyjście z aku, a zasięg lampy to ok 400m lub lepiej.
Jako że to mój pierwszy post na tym forum z góry przepraszam za ewentualne jego niedoskonałości.
Z góry dziękuję za pomoc.
Panowie, tak jak w temacie, mam zamiar zbudować sobie dodatkowe oświetlenie led do quada. Jest dużo gotowych zestawów, ale albo nie do końca mi odpowiadają jeżeli chodzi o wykonanie, lub są po prostu za drogie wiec postanowiłem zrobić je sam.
Mam w planach zrobienie listwy led, łącznie 6 ledów z których cztery środkowe byłby "dalekosiężne" a dwie skrajne doświetlały by pobocze. Nie jestem specem od elektroniki ale wydaje mi się, że z Waszą pomocą poradzę sobie z budową takiej lampy.
Na początek prosiłbym Was o pomoc w gromadzeniu potrzebnych części, tj. jakich diod mam użyć, jaki przetwornice, soczewki itd., dodam, że zasilanie to 12,3 wyjście z aku, a zasięg lampy to ok 400m lub lepiej.
Jako że to mój pierwszy post na tym forum z góry przepraszam za ewentualne jego niedoskonałości.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Calineczka
- Kontakt:
Re: BUDOWA LISTW LED
Witam
Pozdrawiam
Nooo to pojechałeś, poza HIDem, to raczej nie widzę tu rozwiązania, na pewno nie ma tu błędu, bo na 400m to ledwo człowieka widać...GARASZ pisze: a zasięg lampy to ok 400m lub lepiej.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
200 metrów to też za daleko na diody, może jak byś dobrze skupił diodę XM-L to na 100 metrów by się dało coś oświetlić. Nie napisałeś o funduszach jakie chcesz przeznaczyć na oświetlenie. Mam wrażenie że nie zdajesz sobie sprawy jakie są to koszta.
Cztery "dalekosiężne" diody zaproponowane przeze mnie - XM-L to koszt około 160-180 zł. Do tego jakiś sterownik, pewnie około 50-100 zł, optyka kilkadziesiąt zł, obudowa, robocizna i robi się 400 zł. Do tego na boki jakieś mc-e, sterownik, obudowy i mamy 600 zł
Za tyle pieniędzy to lepiej jakiegoś HID-a zmontować.
A jak chcesz taniej to xp-g 6 sztuk to około 120 zł, do tego optyka, sterownik, obudowa robocizna i pewnie i tak mniej niż 300 zł nie wyjdzie a dodatkowo będzie to świeciło znacznie słabiej niż 4 xp-g.
Moim zdaniem można by się ewentualnie pokusić o zrobienie lamp na 2xXM-L w dobrym refie do świecenia w dal, do tego po jednej XP-G po każdej stronie do doświetlania poboczy. W sumie wyjdzie to cenowo około 120 zł za same diody, optyka około 50-100 zł, sterowniki około 50-100 zł, do tego Twoja praca i czas
Cztery "dalekosiężne" diody zaproponowane przeze mnie - XM-L to koszt około 160-180 zł. Do tego jakiś sterownik, pewnie około 50-100 zł, optyka kilkadziesiąt zł, obudowa, robocizna i robi się 400 zł. Do tego na boki jakieś mc-e, sterownik, obudowy i mamy 600 zł
Za tyle pieniędzy to lepiej jakiegoś HID-a zmontować.
A jak chcesz taniej to xp-g 6 sztuk to około 120 zł, do tego optyka, sterownik, obudowa robocizna i pewnie i tak mniej niż 300 zł nie wyjdzie a dodatkowo będzie to świeciło znacznie słabiej niż 4 xp-g.
Moim zdaniem można by się ewentualnie pokusić o zrobienie lamp na 2xXM-L w dobrym refie do świecenia w dal, do tego po jednej XP-G po każdej stronie do doświetlania poboczy. W sumie wyjdzie to cenowo około 120 zł za same diody, optyka około 50-100 zł, sterowniki około 50-100 zł, do tego Twoja praca i czas
Ja sobie bardzo dobrze zdaję sprawę, że do najtańszych te zabawki nie należą , ale to i tak taniej wychodzi niż za gotowe oświetlenie ze sklepu (ceny od 1000 w górę)
Przynajmniej wiem czego mam teraz szukać, zacznę od tych diod XM-L i sterownika, jak coś złożę to się pochwale.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Garasz.
Przynajmniej wiem czego mam teraz szukać, zacznę od tych diod XM-L i sterownika, jak coś złożę to się pochwale.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Garasz.
A do jakich soczewek to się nadaje? Wygląda że muszą być zintegrowane z szybką reflektora.kodi pisze:3 x Phlatlight SST90 w refach Catapult 2 powinny załatwić sprawę. Przy okazji dasz radę to zasilić jednym sterownikiem (schemat jest tu na forum). Będziesz miał swoje doświetlenie na 200m. Na boki 2x XML. Myślę, że w 1500zł się zmieścisz.
Moja propozycja dla GARASZ, nie rzucać się z motyka na słońce tylko www.4xled.com/#9X30
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...