Swoją drogą widzieliście jak wygląda taka ładowarka za 7$? Co prawda ma wbudowaną przetwornicę, ale i tak liczba elementów zewnętrznych jest porażająca Nie wiem czy chińczycy są niepełnosprytni czy mają kiepskich inżynierów, ale czemu nie wstawią dedykowanego scalaka który dla nich będzie kosztował <20 centów... A zamiast tego pchają masę tranzystorów i rezystorów które kosztują wiele więcej.
megabit, i tu się chyba mylisz. Oni to robią na elementach dyskretnych, liniowych i w hurtowych cenach wyjdzie to raczej taniej niż dedykowany "niechiński" układ....
Prośba do oświeconych, czym się różni MCP73833 od MCP73834 ? wcześniej pytałem o płytki pod te układy bo pamiętam że ktoś już to poczynił (trochę mi się cyferki pomerdały)
Sample zamówione , może uda się otrzymać do testów te MAXy .
Jak tylko dostanę info że wyślą to zabieram się za projekt , jak się uda będzie Twój pomysł zrealizowany z lcd 2x8 lub malutkimi wyświetlaczami 7 seg smd do pomiaru napięcia i prądu .
megabit pisze:Płytka (jak wszystkie które projektuje) są robione w Paincie, więc daleko im do ideałów
OK,
ale mam nieśmiałe pytanie. W jakim celu utrudniać sobie życie, skoro jest dostępny porządny program CAD do tego celu. Za darmo i całkowicie legalnie masz EAGLE Light Edition, możesz w nim zaprojektować schemat i dwustronną płytkę o wymiarach do 100x80 mm.
Tak, wiem. Ale najpierw trzeba nauczyć się jego obsługi Jaaakieś tam podstawy znam, ale nadal jest to zbyt mało by zrobić to szybciej niż ołówkiem na kartce i przenieść do painta. Przy tym stopniu komplikacji gdzie mamy 1 układ scalony i kilka elementów biernych jest to wystarczające. Jakiś fajny kurs by się przydał...