Romisen RC-K4 nie świeci

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Premislaus

Romisen RC-K4 nie świeci

Post autor: Premislaus »

Dostałem Romisena RC-K4. Nie świeci. Na żadnym z akumulatorków. Reklamuje w DX, ale może to mała usterka i ktoś podpowie mi co mogło paść. Prawdopodobnie moduł. tylnia "nakrętka" jest dobra. A tak wygląda moduł od przodu Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Foto leda nic nie da , pewnie driver uszkodzony lub zimne luty ma . Wykręć moduł i obejrzy czy wszystko jest OK.
elektroda.pl
Premislaus

trochę odświeżę. Przypominałem sobie, że leży w szufladzie ta latarka, dałem kumplowi do sprawdzenia moduł, polutował i świeci. A raczej świeciła, dopóki nie włożyłem dwóch akumulatorków TrustFire 880 mAh 3.6 V. Nie wiem, czy tu nie leży problem, chodź teoretycznie powinien wytrzymać. Nie chce się kłócić z Chińczykami, bo to jak walić głową w mur. Chyba kupię nowy moduł, ale jaki ?
Ostatnio zmieniony środa 02 mar 2011, 22:05 przez Premislaus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nie kupuje się modułu tylko sterownik

W diodę można puścić spokojnie 700 mA, tylko jakie ma ona chłodzenie, wydaje się że pod diodą nie ma dziury czyli jest jak być powinno.

Potem sobie odpowiedz jaki sterownik potrzebujesz - tryby, jasności i dopiero będzie się szukać.
ILPT
Premislaus

skaktus pisze:Nie kupuje się modułu tylko sterownik
kupuje sie moduły.Sam kupiłem kilka do innych latarek.
skaktus pisze: jaki sterownik potrzebujesz - tryby, jasności i dopiero będzie się szukać.
wolałbym cały moduł. ale jak nie ma to sterownik jednotrybowy, powyżej 120 lumenów
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Premislaus pisze:
skaktus pisze:Nie kupuje się modułu tylko sterownik
kupuje sie moduły.Sam kupiłem kilka do innych latarek.
Jak sam napisałeś "do innych latarek", bo do tej modułu nie kupisz.
Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518 lub przetwornica step down SKU 26110 .
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Premislaus

Czyli dla pewności, że będzie działać mogę kupić SKU 25518 i do tegeo takie cree ?
DNF

Post autor: DNF »

Diody nie musisz zmieniać zwłaszcza na XR-E P4. Stara seria, a bin kompletnie prehistoryczny :)
Premislaus

Pyra pisze:Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518.
Pozdrawiam
wybaczcie moje dyletanctwo, ale ten sterownik (w sensie płytki na której został umieszczony - 15 mm) nie jest za mały do RC-K4?

I jeszcze jedno, to miejsce, czy tu nie powinno czegoś być ? Na fotce w DX jest

Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Do RC-K4 nie znajdziesz raczej gotowego sterownika (duża średnica płytki PCB). Możesz jednak wsadzić ten na AMC7135. Demontujesz oryginalny driver, oczyszczasz go z elementów, wykorzystujesz pola przekazujące + i - lutując je do wejścia sterownika na AMC7135, tak jak wchodzi ogniwo (+ po środku, - na zewnątrz). Wyjcie do anody i katody wedle wskazań na opisach DX/KAI. Tak więc lutujesz co trzeba i wkładasz nowy sterownik pod oryginalną płytkę PCB (warto nowy driver zaizolować jakaś koszulką termokurczliwą bo walając się w środku moze coś zewrzeć). Dasz radę :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Premislaus pisze:wybaczcie moje dyletanctwo, ale ten sterownik (w sensie płytki na której został umieszczony - 15 mm) nie jest za mały do RC-K4?
A bo ten driverek, łączysz kabelkami z oryginalną płytką ( + i -), z której wywalasz wszystko co tam było, lub dorabiasz kawałek płytki, która będzie miała pole stykowe plusa, oraz pierścień wokół do minusa "wot i wsjo"
Premislaus pisze:I jeszcze jedno, to miejsce, czy tu nie powinno czegoś być ? Na fotce w DX jest
Tam jest miejsce kondensatora, ale nie jest on wymagany, chyba, że pojawiły by się szkodliwe oscylacje...

Pozdrawiam
kalin

Post autor: kalin »

Pyra pisze: Jeśli ograniczysz się do korzystania z Li-Ion 18650 to wystarczy Ci sterownik 3xAMC jak SKU 25518 lub przetwornica step down SKU 26110 .
A ja mam pytanie, kiedy sterownik 3xAMC a kiedy przetwornica step down?
Czy to zależy od tego jaki użyjemy pakiet aku; 1s2p czy 2s1p?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
AMC stosuje się dla napięcia zasilania niewiele wyższego od Vf, minimalny spadek napięcia na tym driverku zapewniający stabilizację prądu to 0,12V w praktyce 0,15V jest OK. Jak widzisz zasilania z pakietów 1s jest tu wprost idealne.
Przetwornice Step-down stosuje się przy wyższych różnicach napięć 4xAA lub pakiety 2s i więcej, tym nie mniej niektóre egzemplarze dobrze sobie radzą z 1s, tak więc dla zasilania 1 Li-Ion sprawa jest otwarta, dla wyższych napięć już tylko przetwornice.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ