[FOTORELACJA] Skyline I mod

co i jak zrobiłem...
karlosboy

[FOTORELACJA] Skyline I mod

Post autor: karlosboy »

Ogólnie strasznie się dużo naczytałem na temat problemów z modyfikacją tej latarki, a dokładnie mam tu ma myśli wyjmowanie sterownika.

Co prawda elektryk/elektronik ze mnie żaden :twisted: ale szkoda było mi uszkadzać driverek, tak więc postanowiłem nieco inaczej się za niego zabrać aby nie powodować nie potrzebnych strat :wink:

Może mój patent się przyda więc zamieszczam zdjęcia ;-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na końcu efekt finalny, ogólnie miernik pokazuje mi że z akusa idzie 0,95A w trybie maksymalnym więc lampka staje się troszkę bardziej wydajna od seryjnej :)

Sterownik przyzwoity chodź czasami są problemu z ustawieniami trybów, będzie trzeba tu zrobić porządny przełącznik gdyż elektroniczny tu nie działa.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

karlosboy, rozumiem, że chodzi Ci o patent wyciągania sterownika za pomocą przylutowanego doń kabla? Myślałem o tym kiedyś, sposób ten niesie za sobą niestety pewne ryzyko. Czasem miedź do której sie lutujesz trzyma się jedynie na kleju(przyklejona do laminatu) i ew. kilku przelotkach. Samo grzanie/dolutowywanie do padu dodatniego czegokolwiek może osłabiać właściwości kleju, zdarza się przecież że od przegrzania ściezki odchodzą. Wniosek: używać metody z głową, rozwagą i świadomością ew. konsekwencji ;-)
GRATULUJĘ udanej modyfikacji ;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

fajny mod, ale dodaj co zmieniłeś , po co i jaki efekt finalny jest (lepiej podać ile w diodę idzie niż ile ssie z akusa/akusów)
karlosboy

Sterownik Cali o zdecydowanie większych możliwościach (programowanie, grupy specjalne itp) dodatkowo tak jak pisałem poprzedni driver zasysał 0,7A, ten już bierze około 0,95A :smile:

Czy pomiar natężenia prądu na diodzie wykonuje tak samo jak na ogniwie? Głupie pytanie ale nie wiem :wink:
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Pod koniec pierwszego postu w tym wątku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2963
Pozdr.
Pikom
karlosboy

Niestety nie mam dwóch mierników :sad:
Tak więc pomiar na ledzie sobie podaruje.

Teraz wykonałem jeszcze raz pomiar na akusie i wynik nieco bardziej realny do możliwości drivera i wyszło 1,15A :smile:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wystarczy jeden miernik, choć w przypadku sterowników "liniowych" jak df/Cali czy opartych na AMC, jak aktualny df oraz popularne AMC, w zasadzie pobór prądu z ogniwa odpowiada prądowi diody, różnica to około 1mA.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pawelsz

a po co 2 mierniki do pomiaru ile A idzie w diodę ?
zobacz w linki Pikoma
A teraz trudniejsze zadanie, pomiar prądu płynącego przez LEDa.
DNF

Post autor: DNF »

Nie musi być na dwa mierniki.
Wystarczy, że od diody odlutujesz jeden kabelek, i się wepniesz miernikiem :)
Pomiar jest obarczony błędem w postaci spadku napięcia na kablach mierniki i samym mierniku.
Pozdrawiam
DNF
karlosboy

ok czyli odlutować kabel (+) i podpiąć pod niego (+) miernika, a (-) kabla miernika do (+) pada na płytce? tak :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Dokładnie, choć kolejność kabli jest nieistotna.
No i włącz latarkę :wink:
karlosboy

Tak też zrobiłem i wyszło 1,08A czyli bardzo dobrze biorąc pod uwagę wcześniejszy pomiar na akusie 1,15A :wink:

Oba pomiary na akusie 4V były robione :wink:

Czyli możemy szacować sprawność na poziomie 90-95%.
Awatar użytkownika
pawelsz

no nie bardzo ...
mierzyłeś ile wcześniej szło w diodę ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

karlosboy, tak jak wspomniał Pyra nie ma co mierzyć sprawności, wszystko oprócz kilku mA idzie w LED-a, a rezystancja szeregowa driverka jest na poziomie 0,15 OHM-a może, jak chcesz policzyć. Generalnie ile pokazuje miernik przy zwieraniu amperomierzem minusa akku do obudowy-tyle idzie w LED-a jak masz dobry włącznik w zakrętce
Awatar użytkownika
pawelsz

u mnie ta metoda nie zadziałała- musiałem wypruć stary i taki sobie sterownik i ciekawostka z 18650 szło w diodę ok 0.7A, przy 2xCR123A juz 1.2A, ale przy 2xRCR 2.7A !!
ODPOWIEDZ