emerel pisze:Witam,
skończyłem przeróbkę latarki alu no-name - zamiast 9 superjasnych założyłem Cree R2 i soczewkę. Świeciło super, zasilanie DD z 3*AAA i rezystor 1om. ..
pozdro
Mariusz
Mój pierwszy post odnosił się przecież do pytania Mariusza -emerel'a...A tam rezystor 1 ohm jak wół stoi opisany.Niesłusznie założyłem że pierwszy post "mają przed oczami" wszyscy
Jednocześnie chciałem powiedzieć że nie było moją intencją wbijanie komukolwiek szpilek, jeśli ktoś tak to odebrał to dostał "odłamkowym". W wielu dziedzinach jestem kompletnym ignorantem i na zadane pytania oczekuję łopatologicznych odpowiedzi . Dlatego pytanie Calineczki potraktowałem dosłownie... Gwarantuje, że 85% ludzi używających latarek prawa Ohma nie zna.Z drugiej strony zapewne na tym forum prawo Ohma zna pewnie więcej niż 85%
, ale ci co nie znają albo zapomnieli też mają prawo montować latareczki i warto im pomóc ograniczyć wydatki na nowe diody...
A do Bociana : ja przysypiałem na geografii (grałem też w szachy i kierki), oraz historii bo były nudnie prowadzone i mnie nie kręciły ale brak entuzjazmu do lekcji fizyki czy matematyki nie stanowi u mnie o ocenie człowieka. Miałem naprawdę wspaniałych nauczycieli matematyki i fizyki ale miałem też nieprzyjemność zetknąć się z kompletnymi idiotami(idiotkami) w tym zakresie. Faktycznie post wyszedł złośliwy - teraz to jasno widzę
i niniejszym się "kajam" i przepraszam, ale naprawdę jeśli porównywać prąd do wody w rzece to mój sposób porównywania jest zdecydowanie bardziej poprawny i zamiast pomyśleć co piszę napisałem co myślę.Chciałem dobrze a wyszło jakoś nieładnie...
. A co do prądu i napięcia to warto sobie zapamiętać że Napięcie "panuje" (Na zaciskach) a Prąd "płynie" (między zaciskami czyli Przez element).