czy da rade z latarki led zrobic doswietlacz ir?
czy da rade z latarki led zrobic doswietlacz ir?
Witam
Serdecznie witam użytkowników światełka.pl. Od dłuższego czasu przeglądam to forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Parę dni temu zgubiłem latarkę z diodą ir, która służyła jako doświetlacz noktowizora. Mam w domu latarkę police z zoomem zasilaną akku 18650 i tak się zastanawiam czy można do niej wsadzić diodę 1w ir 700mA 2.4v. Pomierzyłem swoją latarkę i dioda podczas świecenia ma 3.2v i 600mA, boje się trochę że spalę diodę ir, a spaliłem już 2... Może ktoś z was ma jakiś pomysł na taką przeróbkę?
Marcin
Edit Pyra: Polskie litery nie gryzą.
Serdecznie witam użytkowników światełka.pl. Od dłuższego czasu przeglądam to forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Parę dni temu zgubiłem latarkę z diodą ir, która służyła jako doświetlacz noktowizora. Mam w domu latarkę police z zoomem zasilaną akku 18650 i tak się zastanawiam czy można do niej wsadzić diodę 1w ir 700mA 2.4v. Pomierzyłem swoją latarkę i dioda podczas świecenia ma 3.2v i 600mA, boje się trochę że spalę diodę ir, a spaliłem już 2... Może ktoś z was ma jakiś pomysł na taką przeróbkę?
Marcin
Edit Pyra: Polskie litery nie gryzą.
Ostatnio zmieniony piątek 25 lut 2011, 17:50 przez mperlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Włożyć do niej diodę IR zawsze możesz tylko skąd weźmiesz do tego odpowiedni sterownik. Ten obecny nie nadaje się do tego.
Najprościej kup jakaś latarkę z modułem D26 IR i po problemie.
Najprościej kup jakaś latarkę z modułem D26 IR i po problemie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
- Calineczka
- Kontakt:
Tylko ochrona ogniwa będzie koniczna. Tutaj, przy Vf IR 2,4V, nie będzie widać (nawet przez noktowizor), że napięcie na ogniwie spadło poniżej 2,8V
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Tak sobie myślę czy nie podłączyć tej diody bezpośrednio do 2x akumulatorek aa? Doświetlacz nie jest nigdy używany dłużej niż kilkanaście sekund i potem przerwa.
Edit Pyra: Poprawiłem pisownię
Edit Pyra: Poprawiłem pisownię
Ostatnio zmieniony piątek 25 lut 2011, 17:52 przez mperlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Tak jak prosił Calineczka, interesują nas wnętrzności, sterownik, sposób chłodzenia itp. Dopiero wtedy możemy coś konstruktywnego napisać. To, że dioda może dostać 700mA, nie oznacza jeszcze, że w konkretnych warunkach wytrzyma.
Pozdrawiam
PS: Proszę o większą staranność w pisowni: Regulamin pkt. 12
Tak jak prosił Calineczka, interesują nas wnętrzności, sterownik, sposób chłodzenia itp. Dopiero wtedy możemy coś konstruktywnego napisać. To, że dioda może dostać 700mA, nie oznacza jeszcze, że w konkretnych warunkach wytrzyma.
Pozdrawiam
PS: Proszę o większą staranność w pisowni: Regulamin pkt. 12
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Mam nadzieje że coś z tego mozna będzie odczytać.
Latarka ma 3 tryby Jasny ciemniejszy i mrugający.
Diody IR to:
PARAMETRY TECHNICZNE
Typ diody: Dioda mocy HELIO 1W
Kolor światła: PODCZERWONY (IR)
Napięcie zasilania: 1.4-2.4 V (typowo 2V 700mA)
Maksymalny prąd pracy: 700 mA - zalecany zasilacz prądowy
Moc pobierana: 1W
Typ soczewki: lambertian
Kąt rozproszenia światła: 150o
MOC EMITOWANA: 275 - 355 mW
Długość fali: typowo 850 nm
LUB
Dioda IR EDSI-1LA3
- dioda pracująca w podczerwieni (IR - infrared)
- 850nm
- 120mW/Sr
- 700mA
Która lepsza?
Dodam że elektronik ze mnie żaden, ale lutownice mam
Miałem już diodę HELIO 1W ktora wsadziłem do tej latarki i na zasilaniu 3xaaa świeciła. Tylko brak było skupienia światła takiego jak w tej oryginalnej diodzie, chciałem uzyskać lepszy efekt i wsadziłem akku 18650. Dioda spaliła się.
marcin
Mam nadzieje że coś z tego mozna będzie odczytać.
Latarka ma 3 tryby Jasny ciemniejszy i mrugający.
Diody IR to:
PARAMETRY TECHNICZNE
Typ diody: Dioda mocy HELIO 1W
Kolor światła: PODCZERWONY (IR)
Napięcie zasilania: 1.4-2.4 V (typowo 2V 700mA)
Maksymalny prąd pracy: 700 mA - zalecany zasilacz prądowy
Moc pobierana: 1W
Typ soczewki: lambertian
Kąt rozproszenia światła: 150o
MOC EMITOWANA: 275 - 355 mW
Długość fali: typowo 850 nm
LUB
Dioda IR EDSI-1LA3
- dioda pracująca w podczerwieni (IR - infrared)
- 850nm
- 120mW/Sr
- 700mA
Która lepsza?
Dodam że elektronik ze mnie żaden, ale lutownice mam
Miałem już diodę HELIO 1W ktora wsadziłem do tej latarki i na zasilaniu 3xaaa świeciła. Tylko brak było skupienia światła takiego jak w tej oryginalnej diodzie, chciałem uzyskać lepszy efekt i wsadziłem akku 18650. Dioda spaliła się.
marcin
Aku 18650 przy pełnym naładowaniu ma 4,2 V, potem po podłączeniu oczywiście napięcie spada, ale do poziomu około 3,6 V więc...
Latarka którą pokazałeś ma dziurę pod diodą, więc dioda nie będzie miała chłodzenia. Obecnie zamontowana dioda takowego chłodzenia też nie ma i przy dłuższej pracy też grozi jej spalenie, bez względu na sposób zasilania.
Latarka którą pokazałeś ma dziurę pod diodą, więc dioda nie będzie miała chłodzenia. Obecnie zamontowana dioda takowego chłodzenia też nie ma i przy dłuższej pracy też grozi jej spalenie, bez względu na sposób zasilania.
ILPT
Witam
Ten sterownik, który tam jest ogranicza prąd przy pomocy załączanych w szereg rezystorów, dla trybu niskiego i daje max dla wysokiego, dla zasilania 3xAAA to ma jeszcze rację bytu, ze względu na dużą rezystancję wewnętrzną zasilania (Rwew ogniw, rezystancje styków, sprężynek itp), przy zasilaniu z 18650 spali każdą diodę.
Jeśli wystarczy Ci jeden tryb, to zaopatrz się w drivwerek oparty o 2 x AMC7135, jednak dioda przy tej pigule, może długa nie pociągnąć z takim prądem, choć na chwilową pracę powinno wystarczyć.
Niestety jest mnóstwo latarek o podobnej konstrukcji, a ich przeróbka na coś porządnego, wiąże się z wydatkami lub ilością pracy adekwatną d zakupu markowej latarki....
Pozdrawiam
Ten sterownik, który tam jest ogranicza prąd przy pomocy załączanych w szereg rezystorów, dla trybu niskiego i daje max dla wysokiego, dla zasilania 3xAAA to ma jeszcze rację bytu, ze względu na dużą rezystancję wewnętrzną zasilania (Rwew ogniw, rezystancje styków, sprężynek itp), przy zasilaniu z 18650 spali każdą diodę.
Jeśli wystarczy Ci jeden tryb, to zaopatrz się w drivwerek oparty o 2 x AMC7135, jednak dioda przy tej pigule, może długa nie pociągnąć z takim prądem, choć na chwilową pracę powinno wystarczyć.
Niestety jest mnóstwo latarek o podobnej konstrukcji, a ich przeróbka na coś porządnego, wiąże się z wydatkami lub ilością pracy adekwatną d zakupu markowej latarki....
Pozdrawiam
Witam
To jest przetwornica podnosząca napięcie, więc się nie nada, bo Ty musisz napięcie zmniejszyć.
AMC poszukaj w sklepiku, lub allegro.
Zmniejsz obrazki do wielkości wymaganej regulaminem, a najlepiej umieść w poście same miniaturki.
Pozdrawiam
To jest przetwornica podnosząca napięcie, więc się nie nada, bo Ty musisz napięcie zmniejszyć.
AMC poszukaj w sklepiku, lub allegro.
Zmniejsz obrazki do wielkości wymaganej regulaminem, a najlepiej umieść w poście same miniaturki.
Pozdrawiam
Żeby obniżyć napięcie można użyć odpowiednich rezystorów;)
Wzorek na rezystancję znajdziesz tutaj
Jeśli nie chcesz też przy okazji zwiększać natężenia...
Wzorek na rezystancję znajdziesz tutaj
Jeśli nie chcesz też przy okazji zwiększać natężenia...