Pytanie o prądy ładowania , rozładowania.
Pytanie o prądy ładowania , rozładowania.
Mam od kilku dni ładowarkę TECHNOLine BC-900 . Mam też 1,5-2 letnie akumulatorki AA i chciałbym je poprawnie ładować i rozładowywać równocześnie im zbytnio nie szkodząc .
Akumulatorki to po 4szt :
1 . Eneloop 2000mAh (model HR-3UTG 1,2V ) ładowane 5x w ciągu około 2lat i mają ponad 2000mAh w tej chwili.
2 . Sony Ni-MH 2700mAh (NH-AA HR15/51 1,2V ) ładowane max 10x w ciągu też około 2 lat i w tej chwili mają ponad 2500mAh.
Moje pytanie brzmi Jakim prądem ładować i rozładowywać te ogniwa by im zbytnio nie szkodzić ? Czy gdzieś są jakieś specyfikacje fabryczne tych ogniw gdzie jest to podane? I co oznacza prąd ładowania, rozładowania oznaczony jako np C1 , C2 , C5 , C10 itd (trochę googlałem ale znajduje mi prawie same Citroeny ) ?
Akumulatorki to po 4szt :
1 . Eneloop 2000mAh (model HR-3UTG 1,2V ) ładowane 5x w ciągu około 2lat i mają ponad 2000mAh w tej chwili.
2 . Sony Ni-MH 2700mAh (NH-AA HR15/51 1,2V ) ładowane max 10x w ciągu też około 2 lat i w tej chwili mają ponad 2500mAh.
Moje pytanie brzmi Jakim prądem ładować i rozładowywać te ogniwa by im zbytnio nie szkodzić ? Czy gdzieś są jakieś specyfikacje fabryczne tych ogniw gdzie jest to podane? I co oznacza prąd ładowania, rozładowania oznaczony jako np C1 , C2 , C5 , C10 itd (trochę googlałem ale znajduje mi prawie same Citroeny ) ?
Prądy ładowania i rozładowania zapisujemy jako (liczba)C, czyli "C" z tyłu Do szybkiego ładowania można dać prąd 1C czyli 2A w wypadku Sanyo. Jeśli się nie spieszy ustaw 0,5C, 0,2C. Mniejszy prąd ładowania wpłynie pozytywnie na pojemność i żywotność. Co do maksymalnego prądu rozładowania to trzeba poszukać. Sanyo w datasheetach podaje charakterystyki dla prądu 2C więc taki z pewnością jest bezpieczny.
EDIT: Artykuł z EdW z 2002r. podaje dla Ni-MH maksymalny prąd na poziomie 5C
Nie ma sensu ładować ogniw Ni-MH prądami wyższymi niż 700 mA. Miałem swego czasu, kiedy byłem głupi, ładowarkę ładującą ni-mh prądem 1 lub 2 A. Akumulatory grzały się, padły po roku używania, z tym że pod koniec życia praktycznie w ogóle nie trzymały. niby wykazywały ponad 2000 mAh pojemności, ale w aparacie wystarczały na 3 - 6 zdjęć (gdzie na początku na ponad 300)
Kolego, skoro masz BC-900, wrzuć akumulatory do niej, ustaw program REFRESH, ustaw prąd ładowania na 500 mA a rozładowania wówczas z automatu będzie 250 mA. Cały proces dla 4 akku potrwa około 20 godzin. Ładowarka przy okazji pokaże średnią pojemność każdego z akumulatorów. Ładowanie takimi prądami (tupu 1 czy to 2A) nie wpływa pozytywnie na akumulator, nie powoduje ich szybszego zużywania itp.
Kolego, skoro masz BC-900, wrzuć akumulatory do niej, ustaw program REFRESH, ustaw prąd ładowania na 500 mA a rozładowania wówczas z automatu będzie 250 mA. Cały proces dla 4 akku potrwa około 20 godzin. Ładowarka przy okazji pokaże średnią pojemność każdego z akumulatorów. Ładowanie takimi prądami (tupu 1 czy to 2A) nie wpływa pozytywnie na akumulator, nie powoduje ich szybszego zużywania itp.
ILPT
No tak C na końcu . czyli prąd 1C=2A , 0,5C=1A , 0,2C=200mA w przypadku Eneloop 2Ah tak ?megabit pisze:Prądy ładowania i rozładowania zapisujemy jako (liczba)C, czyli "C" z tyłu Do szybkiego ładowania można dać prąd 1C czyli 2A w wypadku Sanyo. Jeśli się nie spieszy ustaw 0,5C, 0,2C. Mniejszy prąd ładowania wpłynie pozytywnie na pojemność i żywotność. Co do maksymalnego prądu rozładowania to trzeba poszukać. Sanyo w datasheetach podaje charakterystyki dla prądu 2C więc taki z pewnością jest bezpieczny.
Czy tak samo sprawa się ma z akumulatorami o większej pojemności np. 3000mAh ? To znaczy czy w tym przypadku prądy oznaczone jako 1C , 0,5C , 0,2C też odpowiadają prądom 2A , 1A , 200mA ?
Podałeś że dla Ni-MH maksymalny prąd jest na poziomie 5C ( 10A ?) .Chodzi o prąd ładowania czy rozładowania ( choć wydaje mi się tak na chłopski rozum że chodzi o prąd max rozładowania) ? Gdzie szukać "datasheetów" do interesujących mnie ogniw ?
Poprzednio zanim miałem BC-9000 ładowałem swoje aku różnymi ładowarkami raczej prądami max 500mA (w przypadku ładowarek bez automatycznego zakończenia procesu ładowania po prostu obliczałem czas kiedy je wyjąć i tak się do tego stosowałem (czasami zdarzało mi się przeładować ogniwa o 1-3 godzin jeśli zapomniałem wyjąć je na czas a(ale raczej małymi prądami ładowałem )).skaktus pisze: Kolego, skoro masz BC-900, wrzuć akumulatory do niej, ustaw program REFRESH, ustaw prąd ładowania na 500 mA a rozładowania wówczas z automatu będzie 250 mA. Cały proces dla 4 akku potrwa około 20 godzin. Ładowarka przy okazji pokaże średnią pojemność każdego z akumulatorów. Ładowanie takimi prądami (tupu 1 czy to 2A) nie wpływa pozytywnie na akumulator, nie powoduje ich szybszego zużywania itp.
Co do ogniw Ni-MH Sony 2700mAh to zrobiłem test BC-900 i wyszło że mają po odpowiednio : 2,62Ah , 2,46Ah , 2,53Ah , 2,6Ah pojemności. A Eneloop 2000mAh mają po : 2,04 , 2,03 , 2,01 , 2,05 Ah .
Moje aku przez te około 2 lata używałem w zasadzie tylko w aparacie typu lustrzanka bez zdjęć z lampą).
Teraz będą miały sporo ciężej bo będą "robić" w latarkach .
Nie powoduje szybszego zużywania ?skaktus pisze: (tupu 1 czy to 2A) nie wpływa pozytywnie na akumulator, nie powoduje ich szybszego zużywania itp.
Witam
2700mAh = 2,7Ah C=2,7
I z tej to wartości obliczamy potrzebne parametry, jak prąd ładowania, pierwotnie jednak parametr ten dotyczył tylko prądów rozładowania.
Określeni "prądem 0,2C", ma więc różne wartości dla różnych pojemności ogniw i tak dla wspomnianych 2000mAh będzie to 400mA, a dla 2700mAh będzie już 540mA, a dla wspomnianych 3000mAh 0,2C wyniesie 600mA (0,6A)
Pozostaje jeszcze kwestia rzetelności podanych informacji przez producenta, tak więc najlepiej opierać się o dane wytwórcy, a wartości "zalecane" zostawić na zdarzenia awaryjne lub ogniwa niewiadomego pochodzenia.
Pozdrawiam
Chyba nie zrozumiałeś pojęcia "C", otóż poprzez "C" rozumiemy pojemność wyrażoną w Ah. czyli 2000mAh = 2Ah C=2Pykacz . pisze:No tak C na końcu . czyli prąd 1C=2A , 0,5C=1A , 0,2C=200mA w przypadku Eneloop 2Ah tak ?
Czy tak samo sprawa się ma z akumulatorami o większej pojemności np. 3000mAh ? To znaczy czy w tym przypadku prądy oznaczone jako 1C , 0,5C , 0,2C też odpowiadają prądom 2A , 1A , 200mA ?
Podałeś że dla Ni-MH maksymalny prąd jest na poziomie 5C ( 10A ?) .Chodzi o prąd ładowania czy rozładowania ( choć wydaje mi się tak na chłopski rozum że chodzi o prąd max rozładowania) ? Gdzie szukać "datasheetów" do interesujących mnie ogniw ?
2700mAh = 2,7Ah C=2,7
I z tej to wartości obliczamy potrzebne parametry, jak prąd ładowania, pierwotnie jednak parametr ten dotyczył tylko prądów rozładowania.
Określeni "prądem 0,2C", ma więc różne wartości dla różnych pojemności ogniw i tak dla wspomnianych 2000mAh będzie to 400mA, a dla 2700mAh będzie już 540mA, a dla wspomnianych 3000mAh 0,2C wyniesie 600mA (0,6A)
Pozostaje jeszcze kwestia rzetelności podanych informacji przez producenta, tak więc najlepiej opierać się o dane wytwórcy, a wartości "zalecane" zostawić na zdarzenia awaryjne lub ogniwa niewiadomego pochodzenia.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek 24 lut 2011, 16:40 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tak coś podejrzewałem że coś źle 'Skumałem" stąd moje pytanie. Oczywiście tutaj zjadłeś jedno zero ?Pyra pisze: Chyba nie zrozumiałeś pojęcia "C", otóż poprzez "C" rozumiemy pojemność wyrażoną w Ah. czyli 200mAh = 2Ah C=2
2700mAh = 2,7Ah C=2,7
Pyra pisze: czyli 200mAh = 2Ah C=2
2700mAh = 2,7Ah C=2,7