Latarka dla dziadka

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
megabit

Latarka dla dziadka

Post autor: megabit »

Witajcie.

Po zaprezentowaniu dziadkowi co potrafią dzisiejsze latarki sam zapragnął wymienić swoje 20-letnie żarówkowe badziewie na coś na miarę 21 wieku. Tak więc poszukuję latarki spełniającej następujące warunki:

- powyżej 200lm (celowałbym w XP-G)
- koniecznie 1-trybowy driver - latarka jest dla osoby starszej, więc ma być maksymalnie prosta w obsłudze - klik-świeci, klik-nie świeci.
- zasilanie raczej 18650
- zabezpieczenie ogniwa - poniżej 2,5-3V ma się wyłączyć
- zabezpieczenie przed odwrotnym włożeniem aku
- świecąca bardziej szeroko niż daleko
- solidna, niezawodna konstrukcja
- raczej większa niż za mała

Chętnie wezmę coś z DX'a, może z solarforce-sales.com. Cenowo powiedzmy max 25$. Co polecacie? A, nie wykluczam modyfikacji ;)
Luigi

Post autor: Luigi »

Typowa latarka dla dziadka to iTPLight R01.
Ma tylko 1 tryb, zasilanie z 18650, w komplecie akumulatorek przystosowany do ładowania w latarce i ładowarkę na USB oraz przystępną cenę.
Niestety puki co poza zestawem solar traveller występuje chyba tylko z diodą xp-e q5.
Dołączony akumulatorek ma zabezpieczenie przed odwrotnym włożeniem, niestety nie wiem, czy ma jakieś zabezpieczenie przed rozładowaniem.
Tutaj nieco więcej o tej latarce
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4474
Awatar użytkownika
megabit

Ładowanie z USB niestety odpada i cena też zbyt wysoka.
Luigi

Może Solarforce L2P z modułem xp-g jednotrybowym.
Jak chcesz po taniości to akumulatorki możesz odzyskać ze zużytej baterii laptopowej tylko nie będą miały zabezpieczenia.
ew. ITP A4 na 17670 lub 2x cr123A/RCR123 ale ona ma tryby i tylko 160 lm
Awatar użytkownika
megabit

Solarforce to ciekawa propozycja. Akumulatory mam właśnie niezabezpieczone, więc zależy mi, by latarka posiadała stosowne zabezpieczenia.
Luigi

Zabezpieczenie do posiadanych akumulatorków możesz też dokupić osobno np. tu
http://www.dealextreme.com/p/charge-dis ... -9mm-26112
U któregoś z polskich dystrybutorów też prawdopodobnie coś takiego się znajdzie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli to ma być "dla dziadka" to raczej zastanowił bym się nad zasilaniem Li-Ion, to już inwestycja...... może jednak rozpatrzysz zasilania 2xAA np. Potrafi dać całkiem ładne światełko, a taka iTP SA2 Eluma, na ten przykład, ma osobny przycisk do zmiany trybów, który obsługuje się baaaaaardzo prosto.

Może mnie odwiedzisz i obejrzysz kilka światełek jak świecą, Elumy akurat na triodowym spotkaniu nie miałem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

No nie wiem koledzy... chyba nieco "skażeni" światełkowym przyzwyczajeniem wskazujecie za bardzo skupione światełka dla szanownego dziadka... Zresztą także trzeba popatrzeć na wielkość latarki. Sorki, że niewiele wskażę w zamian, ale właściwie tak na szybko niedużo (jednotrybowych) przychodzi mi na myśl. Ale pomyślę :)

Aha, jedna uwaga, może raczej MC-E a nie XP-G? Będzie raczej szerzej ;)
Coś w rodzaju: http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-ult ... p-158.html - konstrukcja jako taka solidna, tradycyjne proporcje, wygodnie się trzyma. co najwyżej do poprawienia chłodzenia i styki... Ale trzeba by przetestować (spytać kolegów / koleżanki z milhunt.pl?) jak z szerokością świecenia.

Ewentualnie http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-ult ... p-143.html po przerobieniu sterownika na jednotrybowy. - zaleta to zasilanie...
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez Pikom, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

Ja się na nowo zakochałem w Romisenie RC-G2, gdy poprawiłęm włącznik.
Jak wymienię diodę na XP-G to pewno poraz kolejny się zakocham-ale to za jakiś czas jak mi przejdzie zadowolenie po poprawie włącznika :wink:
Więc może romek po małej modyfikacji włącznika? 1xAA, jeden tryb, po zmianie na XP-G będzie dość szeroko.
Po przerobieniu włącznika jest na prawdę jasno!
Pozdrawiam
DNF
kisi

Post autor: kisi »

megabit, a może markowa latarka z zoom'em ? Może niekoniecznie powyżej 200lm i XPG ? Zależy gdzie dziadek zamierza używać tego. Z mojego doświadczenia (a zaczynałem na zoom'ie) wynika iż do kręcenie się wokół domu zoom się świetnie sprawdzi. Jeśli już gdzieś chcesz dalej w las to warto wtedy zastanowić się nad czymś o większym potemcjale.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

O, przyszedł mi do głowy pewien pomysł... Jeśli nie wykluczasz modyfikacji, to pewnie dasz sobie radę (a jak coś to pewnie ktoś z kolegów w okolicy pomoże ;) ) by poskładać całość od nowa. Na przykład diodkę XM-L wpasować w body od C2 ( http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... 123a-15946 ) i wstawić tam dedykowany driver na AMC bez trybów. Światła może być dość dużo (zależy jaki driver zrobisz / wstawisz, byle nie przesadzić z jasnościa bo to będzie przeszkadzać / oślepiać przy niektórych pracach) a powinno świecić dość szeroko.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
megabit

:arrow: Pyra

Ogniwa mam - Panasonic z baterii laptopowej, więc sprezentuję dziadkowi. Ładowarka na DX to 6$. Najpierw sam ją porządnie przetestuję, co by nie było niespodzianek, jak będzie badziewie to wsadzę jakiegoś wyspecjalizowanego scalaka. Za zaproszenie dziękuję, z pewnością skorzystam jak sesja ostatecznie się zakończy :mrgreen:

:arrow: DNF

Romisen fajny, ale niestety trochę zbyt mały. Tym badziej, że przyszły właściciel ma naprawdę spore dłonie i paluchy :lol:

:arrow: Pikom

C2 w wersji DIY - bardzo mi się ten pomysł podoba! Mało tego, tak się składa, że mam wolny driver 4xAMC. Wymagał by tylko przeróbki na beztrybowy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Właśnie do mnie leci Body C2 przeznaczone pod XML, ale na 8 x AMC, więc niedługo będziesz mógł zobaczyć jak to świeci.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Luigi

Jeśli chcesz, aby był zoom i zasilanie z 18650 to może maga 2C spróbuj zmodować na xp-g lub xm-l?
Tylko aby go przystosować do zasilania 1x18650 trzeba by skrócić korpus i dać tulejkę, coby się akus nie telepał.
DNF

Post autor: DNF »

Aby Mag był diodowy i pozostała opcja zoomu, to się trzeba nieźle nababrać, o ile w sumie w ogóle będzie to możliwe.
Luigi, rozbierałeś kiedykolwiek Maga, lub wiesz na jakiej zasadzie działa tam zoom?
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ