budowa pakietu z 18650
- waldek.leg
budowa pakietu z 18650
Musze zbudować pakiet z 18650, schemat jak na foto poniżej ale mam mały problem jak to najlepiej ładować ? Wiadomo balanser, ale czy łączenie czterech ogniw równolegle to dobry pomysł, może jakieś sekcje porobić ? Jakim prądem ładować, i czy ładowarka Turnigy Accucel-6 da radę ? Aku 18650 będą bez zabezpieczenia tego samego typu i pojemności.
z pozdrowieniami Waldek,
Pomysł jest zwyczajny i dobry, zła tu nie widzę. Ładowarka typu B6 i klony poradzą sobie z tematem bez problemu. Musisz jednak pamiętać, że maksymalna moc tych sprzętów to 50W i jest to już balansowanie na krawędzi ich możliwości.
Czyli prąd ładowania raczej 2A. No, może z drobnym ryzykiem dla MOSFETów przetwornicy nie przekraczałbym 2,5A przy ładowaniu.
Czyli prąd ładowania raczej 2A. No, może z drobnym ryzykiem dla MOSFETów przetwornicy nie przekraczałbym 2,5A przy ładowaniu.
waldek.leg, gdzie kupisz wtyczkę do balansera?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Farnell ma tego typu wtyczki, typ JST. Do tego potrzebne są jeszcze konektorki metalowe, również dostępne u nich.
- waldek.leg
Testował ktoś TAKIE złącza? Mieści się kilka obok siebie w jednym gniazdku balansera?
Pyra, aha. Potrzebuję jedną wtyczkę do zrobionego pakietu, ale specjalnie zamawiać tylko takie coś to mija się z celem bo przesyłka wyjdzie drożej niż kilka wtyczek.
Przepraszam, że się dołączę do tematu ale właśnie z tym mam pytanie:
Takie połączenie odpowiada kolejno
1 - 4s1p
2 - 4s2p
Czy do balancera końcówki wyprowadza się tak jak zielone kreski? Jeśli tak to przy 2 połączeniu ładowarka będzie wskazywać napięcie na 4 celach ale każda po 7,2V ?
Mam ładowarkę Imax b6 czyli program wybrać 4s - jeśli ustawię w nim powiedzmy 2A to na każdą sztukę aku pójdzie 0,5A czy właśnie 2A? Przykładowo jeśli chciałbym naładować 4 sztuki pojedynczych 18650 to połączyć trzeba by jako 1s4p i wtedy żeby prąd dla każdej sztuki wynosił 1 A to się ustawia 1A czy tyle razy większy ile sztuk jest?
Takie połączenie odpowiada kolejno
1 - 4s1p
2 - 4s2p
Czy do balancera końcówki wyprowadza się tak jak zielone kreski? Jeśli tak to przy 2 połączeniu ładowarka będzie wskazywać napięcie na 4 celach ale każda po 7,2V ?
Mam ładowarkę Imax b6 czyli program wybrać 4s - jeśli ustawię w nim powiedzmy 2A to na każdą sztukę aku pójdzie 0,5A czy właśnie 2A? Przykładowo jeśli chciałbym naładować 4 sztuki pojedynczych 18650 to połączyć trzeba by jako 1s4p i wtedy żeby prąd dla każdej sztuki wynosił 1 A to się ustawia 1A czy tyle razy większy ile sztuk jest?
Rozkład złącz balancera masz w instrukcji imax-a na stronie 18, tu na forum też było.WNIP pisze:Czy do balancera końcówki wyprowadza się tak jak zielone kreski?
Napięcie na ogniwach połączonych równolegle wyrównuje się samo (przy dużej różnicy naładowania może to być niebezpieczne ze względu na duży prąd) i znajduje się w zakresie napięć jak dla pojedynczego ogniwa.WNIP pisze: Jeśli tak to przy 2 połączeniu ładowarka będzie wskazywać napięcie na 4 celach ale każda po 7,2V ?
2AWNIP pisze:Mam ładowarkę Imax b6 czyli program wybrać 4s - jeśli ustawię w nim powiedzmy 2A to na każdą sztukę aku pójdzie 0,5A czy właśnie 2A?
Dla pakietu równoległego prąd lądowania rozkłada się na poszczególne ogniwa (niekoniecznie równo - bo to zależy od kilku czynników: rezystancja wewnętrzna, stopień naładowania, charakterystyka ładowania ogniwa) ale w pewnych uproszczeniu to 1A razy ilość ogniwa w pakiecie równoległym.WNIP pisze:Przykładowo jeśli chciałbym naładować 4 sztuki pojedynczych 18650 to połączyć trzeba by jako 1s4p i wtedy żeby prąd dla każdej sztuki wynosił 1 A to się ustawia 1A czy tyle razy większy ile sztuk jest?
Witam wielce oświeconych, chciałbym się poradzić w kwestii pakietu. Czy jest możliwość ładowania poza laptopem takiego pakietu
http://allegro.pl/ogniwa-icr-18650h-li- ... 07485.html
Jeżeli tak to w jaki sposób i jaką ładowarka. Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
http://allegro.pl/ogniwa-icr-18650h-li- ... 07485.html
Jeżeli tak to w jaki sposób i jaką ładowarka. Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
Mam taki problem. Od niedawna posiadam ładowarkę Imax B6. Ostatnio zaopatrzyłem się w jakąś starą baterię od laptopa. Jest to pakiet 4s2p. Jak podłączyłem żarówkę, aby sprawdzić czy świeci to nie było problemu. Fakt, długo nie świeciłem, bo pewnie akumulatorki też długo nie były ładowane. Postanowiłem podłączyć do ładowarki. I tu napotkałem na problem. Po podłączeniu całego pakietu pokazał się komunikat: Low voltage. W instrukcji jest taki komunikat. Wskazywałby na to, że coś jest nie tak z pakietem. Próbowałem ładować, rozładować, zawsze to samo. Aby sprawdzić już ostatecznie to odczepiłem 1 ogniwo z pakietu i podłączyłem samo. Też wyskakiwał ten komunikat;/ Czy może to oznaczać, że ogniwa nie nadają się już do użycia?
Ładowałem inne akumulatorki (Ni-Mh) i ładowarka pracowała bez zarzutu.
Ładowałem inne akumulatorki (Ni-Mh) i ładowarka pracowała bez zarzutu.
- Calineczka
- Kontakt: