Którą latarkę solarforce wybrać

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Blitzer

Post autor: Blitzer »

To moj chyba pierwszy post wiec witam wszystkich :)

Czytam sobie to forum juz dosc dlugo i wiele sie z niego dowiedzialem ale niestety ostatnio zgubilem swojego jetbeama ST i potrzebuje od Was porady.

Musze kupic jakies swiatelko i chyba zdecyduje sie na solarforce L2P.
Mam do wyboru dwie opcje:
1. XM-L click i zmiana drivera
2. XP-G click i po jakims czasie wymiana drivera i diody na XM-L

Ktora opcja bedzie lepsza?
Mam dwie watpliwosci: czy ref od XP-G przypasuje do XM-L oraz jakiej jakosci diod mozna sie spodziewac po solarforce?
Jesli seryjna XM-L bedzie slabej jakosci i np swiecila na niebiesko to juz wole kupic wersje z XP-G i kiedys wymienic diode (moze wyjda xm-l outdoor?).
Dodam jeszcze ze lubie swiatlo raczej cieple i szerokie, nie zalezy mi na zasiegu.

pozdrowka
Awatar użytkownika
kazik_23

Post autor: kazik_23 »

z XM-La na D26 o ile mnie pamięć nie myli zawsze jest dość szeroko.....
a XM-L aż tak znacząco większy od XP-G wymiarami nie jest
w sumie skupienie na XP-G jest dość dobre

Ogólnie jak w XM-La nie popchasz z tych 1,7 -2,5A to na standardowym 1-1,4A różnicy wg mnie wielkiej w ilosci światła nie zobaczysz.A w przypadku chińskich binów to i w kolorze tez. A to czy schłodzisz XMLa na ww. 1,7A na refie D26 to juz zupełnie inna bajka

Podsumowując bardziej zrozumiale:
wg mnie dioda XM-L powinna "zamieszkać" w latarce dużej mogącej trochę ciepła oddać na 1-2szt. 18650.Na D26 i np.1,2A nie pokaże "pazura"
XP-G na 1szt. 18650 latareczka poręczna o małych gabarytach i niezłej ilości światła i niskiej cenie.Polecam

Ponieważ wyraziłem dość kontrowersyjną opinię już się szykuje na fale krytyki-oby konstruktywnej i popartej wiedzą i doświadczeniem
Awatar użytkownika
Blitzer

Troche poszperalem w necie i faktycznie beamshoty pokazuja ze xm-l swieci dosc szeroko wiec na pewno bedzie to docelowy emiter:)
W takim razie chyba zamowie wersje z ta wlasnie dioda i zmienie driver na jakis z kilkoma trybami. Oby tylko beam mial w miare neutralna barwe.
Wsadze do srodka troche miedzi, moze nawet 2,8A powinno chwilowo wytrzymac.
Bedzie na czym jajecznice w terenie usmazyc :twisted:
A tak na serio jaki driver do xm-l polecacie?
Awatar użytkownika
kazik_23

no tak -chwilowo i tylko chwilowo tak.Pod warunkiem ze Twój akum tyle będzie chciał oddać....
Sterownik polecam na AMC dokładniej 8*AMC7135....
Awatar użytkownika
Blitzer

A gdzie obecnie mozna nabyc w dobrej cenie akusy AW?
Awatar użytkownika
kazik_23

w naszym sklepiku jak i na allegdrogo sa WOW=HiMax Protecte 2600 (realnie 2200-2400 w zaleznosci od pradu i egzemplarza) dajace ponad 3A jak trzeba....Ceny od 25 na naszym sklepiku do 27 na alledrogo... AW to cena przynajmniej x 2 albo i nawet x 3....
Awatar użytkownika
Blitzer

Dzieki za pomoc, jutro zamawiam :)

pozdrower;)
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Ale są też tańsze ogniwa które dają rade prądom większym niż 3A, ograniczanie się do HiMax jest bez sensu, to nie ma monopolu :wink:
Awatar użytkownika
kazik_23

podaj przykład tanszych i protected

tylko nie przyjmuje jako przykładu ognistych bo maja ogranicznik na 2,500A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

kazik_23 pisze:podaj przykład tanszych i protected

tylko nie przyjmuje jako przykładu ognistych bo maja ogranicznik na 2,500A
Moje pociągnęły 3,9A z diodą SST-50.
Oto dowód

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Szczerze mówiąc nie myślałem o ogniwach z ochroną... z tanich można polecić ogniwa sony.

Co do ognistych to u mnie bez problemu zapodają 3,3A chodź wartość ta może być większa, ze względu na kiepskie kable miernika
Awatar użytkownika
kazik_23

Pyra
nie chciałbym być aku w Twojej latarce;) 5A z 18650 - rewelka! Ja mam 5A w diodę SST-50 ale z 2x18650 i ogniste odmawiają "współpracy".Dobrze ze na świecie jest WOW;) i Panasonic;)
karlosboy i Pyra
Zazdroszcze Wam.... ja mam "unowocześnione" i pozbawione "zbędnych kosztów" ogniste

Znów chinole z czegoś dobrego zrobili coś przeciętnego....

A więc nowi entuzjaści kupna ognistych strzeżcie się bo 3,3A albo 4A to już przeszłość:( Bo nie wierze ze tylko i wyłącznie ja miałem akurat "pecha"
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

kazik_23 pisze: a XM-L aż tak znacząco większy od XP-G wymiarami nie jest
w sumie skupienie na XP-G jest dość dobre
Chip w XM-L jest dwa razy większy, w uproszczeniu oznacza to 2x gorsze skupienie i zasięg. Żeby się zrównać z XP-G potrzebny jest przynajmniej prąd rzędu 2,5-2,8A.
kazik_23 pisze:nie chciałbym być aku w Twojej latarce;) 5A z 18650 - rewelka! Ja mam 5A w diodę SST-50 ale z 2x18650 i ogniste odmawiają "współpracy".
Kiedy kupowałeś? Bo mi niedawno zaświeciły w Solarforce L1200, a to ciągnie ze 4A na starcie...
Awatar użytkownika
kazik_23

Blitzer pisze: Kiedy kupowałeś? Bo mi niedawno zaświeciły w Solarforce L1200, a to ciągnie ze 4A na starcie...
przełom listopad/grudzien 2010 czyli połowa sty-2011 u mnie
Jedno juz padło-open cell a drugie działa ale ogranicznik na 2,5A.Padnięte rozbebrałem zeby wykorzystać elektronike protekcji i jest 1 chip i bodajze 1albo 2puste miejsca na PCB.No i Protekcję ubrałem na zdrowe aku i mam Panasonika CGR18650D protected ale max2,500A;)
Razem ze zdrowym ognistym smigaja na 0,9A(więcej termicznie D26 nie podoła u mnie) w Solarforce L2 2x18650 z sterownikiem AX2002 gdzie musza byc absolutnie protected bo mozna się nie spostrzec(wzrokowo po spocie) a tu napięcie na aku 1,8V !:/

[ Dodano: 21 Luty 2011, 10:49 ]
phantom pisze: Chip w XM-L jest dwa razy większy, w uproszczeniu oznacza to 2x gorsze skupienie i zasięg.
Tak patrząc to z SST-50 ani SST-90 throwera nie zrobisz a jednak się da. Nawet z XM-La zrobisz throwera odpowiednią optyką...
ODPOWIEDZ