AX2002 sterownik LED
Zwróć uwagę, że pod ten pin podpięty jest również kondensator. Widać to na drugim zdjęciu mojej recenzji z pierwszego postu. Poza tym nie każdy ma aż tak wprawną rękę, żeby odlutować taki rezystor np. lutownicą transformatorową, a ścieżki są cienkie i bardzo łatwo je przegrzać zbyt długo lutując.
Wbrew pozorom wariant z przecięciem ścieżki jest najprostszy do wykonania i przy tym bardzo skuteczny.
Wbrew pozorom wariant z przecięciem ścieżki jest najprostszy do wykonania i przy tym bardzo skuteczny.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Ja tylko zaproponowałem alternatywne rozwiązanie, bez "siłowej" ingerencji w układ. Oczywiście, nie mając odpowiedniej lutownicy, można ten rezystor wydłubać np. skalpelem lub zeszlifować delikatnie dremelkiem, do zera.
Zauważyłem. A czy ten kondensator może mieć jakiś negatywny wpływ?Serkules pisze:Zwróć uwagę, że pod ten pin podpięty jest również kondensator. Widać to na drugim zdjęciu mojej recenzji z pierwszego postu.
- Calineczka
- Kontakt:
Jeśli zasilanie będzie zawsze z 4xLi-ion, to w zasadzie wystarczą Ci 2 rezystory i procek + ten sterownik AX2002. Robisz dzielnik napięcia na rezystorach jako zasilanie, uwzględniając te kilka mA poboru przez procek i wszystko. Albo dla lepszej stabilizacji napięcia rezystor i zener, jeśli będziesz używał różnych pakietów.
Szczerze powiem, że nie sprawdzałem. Ja to jestem bardziej saper-amator Wiele rzeczy sprawdzam doświadczalnieSaul pisze: A czy ten kondensator może mieć jakiś negatywny wpływ?
... a jeszcze lepiej LM78L05. Przy tym prądzie wystarczy, a zajmie dużo mniej miejsca na płytce. Np. taki.Saul pisze: Prościej będzie LM7805. Procek pobiera 1-2mA.
Pamiętaj jeszcze, żeby procek miał wspólną masę AX2002.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
- Calineczka
- Kontakt:
To ja napisałem.Serkules pisze:... a jeszcze lepiej LM78L05. Przy tym prądzie wystarczy, a zajmie dużo mniej miejsca na płytce. Np. taki.Saul pisze: Prościej będzie LM7805. Procek pobiera 1-2mA.
No i po co taki wielki, lepiej w SO8 SMD, będzie płaski jak procek w takiej obudowie
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Właśnie testuję sterowanie PWM w tym sterowniku. Attiny13A przełączane uswitchem całkiem dobrze sobie radzi z kluczowaniem tego step downa PWMem o częstotliwości 15kHz .
PS. I co ciekawe zasilając z 10-15V trio XM-L prądem 2A (czyli max. wysterowanie układu AX2002) płytka nagrzewa się max. do 65-70st w temperaturze pokojowej.
PS. I co ciekawe zasilając z 10-15V trio XM-L prądem 2A (czyli max. wysterowanie układu AX2002) płytka nagrzewa się max. do 65-70st w temperaturze pokojowej.
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
Steruję przez Power-off pin (EN - nóżka nr. 2 układu). Moim zdaniem to sprawniejsza opcja od kluczowania wyjścia tranzystorem. Co do temperatury to zauważ Arku, że zabezpieczenie termiczne układu AX2002 ustawione jest na 140st na strukturze a te 65-70st temperatury max. na powierzchni PCB (najgorętsze miejsca mierzone czyli układ, dławik, dioda schottky) dla driva step down przetwarzającego taki prąd nie jest złym wynikiem. W końcu to przepuszcza 20W mocy na wyjściu W gotowej aplikacji montując sterownik należałoby jednak dla świętego spokoju zabudować go w sąsiedztwie powierzchni aluminiowej odbierającej ciepło.
Sometimes darkness can show you the light
Też tak sądzę, ale zaskoczyłeś mnie częstotliwością kluczowania, choć ja zastosowałem "okłamywanie" wejścia FB (ale to dla PT4105), u Ciebie można by podobnie spróbować, choć to trochę rozbudowuje układ.Bocian pisze:Steruję przez Power-off pin (EN - nóżka nr. 2 układu). Moim zdaniem to sprawniejsza opcja od kluczowania wyjścia tranzystorem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?