Koszyki na 18650

co i jak zrobiłem...
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Tomeqp, jaki jest sens komplikowania sobie życia, skoro do koszyka pasują akusy z ochroną i bez ?

midi, koszyk wyszedł bardzo fajnie, mi brakuje tylko jednego, otworu w centralnej części, aby móc poprowadzić np kabel do własnego pakietu ;-) ale to akurat każdy może zrobić sam w razie potrzeby :wink:

Czy górna i dolna podstawa są identyczne?
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Blaszki można zamawiać przez TME

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... e%3D25%2C5

Lub w mniejszych ilościach przez nowyelektronik, bo oni biorą od TME
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

karlosboy pisze:Tomeqp, jaki jest sens komplikowania sobie życia, skoro do koszyka pasują akusy z ochroną i bez ?
To już zależy co kto ma na stanie. :wink: Niezabezpieczone łatwiej i taniej zdobyć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Po pierwsze - fajnie wyszło :) Teraz tylko dobrać odpowiednie blaszki na ewentualne styki główne koszyka ze sterownikiem / włącznikiem i połączyć odpowiednio blaszki...

Po drugie - moim zdaniem ochronę aku lepiej zapewnić przez sterownik a nie osobną elektroniką w koszyczku.
Pozdr.
Pikom
rolex24

Post autor: rolex24 »

te blaszki wyglądają na stalowe a powinny być przynajmniej mosiężne
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, blaszki są stalowe a tak w sumie to nie ma ich wcale :evil: , tu nie ma co wybrzydzać, no chyba że znowu sam się wezmę za te blaszki, mam jakiś namiar na producenta u mnie w mieście. Koszyk jest tak zbudowany że gdy będzie służył do latarki centralnie z dwóch stron koszyka ( góra, dół ) będą mosiężne pady elektryczne, właśnie wtedy koszyk będzie nawiercony w osi z obu stron co pozwoli przykręcić pady małymi wkrętami. Nie ma co biadolić, mam koszyki, czas brać się za latarki :twisted: .
Obrazek
Mam ich jeszcze kilka więcej, jak dostanę blaszki 10szt przeznaczę dla chętnych ze światełek.
Robiłem crash-test , upadek koszyka na płytki z wysokości 1,5m, koszyk przetrwał, nie było uszkodzeń, myślę jednak że lepiej uważać i nie upuszczać specjalnie bo to jednak żywica a nie miękki plastik.
Pozdrawiam

[ Dodano: 5 Luty 2011, 13:56 ]
Witam, właśnie wykonałem kolejny koszyk jako wzór do odlewów tym razem 4x18650, tak więc niebawem będą nowe latarki z takim zasilaniem.
Obrazek
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
MK1

Post autor: MK1 »

Witam
Mam pytanie odnośnie koszyka 4x18650. Chodzi mi o średnicę otworu do jakiego zmieści się koszyk z akumulatorkami. Ewentualnie kiedy można się ich spodziewać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
midi

Hej, pierwszy koszyk już odlany, tak więc jak komuś będzie bardzo zależało to myślę że dam radę zrobić kilka dla światełkowiczów. Średnica do jakiej wejdzie taki koszyk z aku wynosi około 46mm jednak dokładnie podam jak się wyśpię bo dokładnie nie pamiętam :wink:
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jestem już zainteresowany takim koszykiem. W sam raz żeby odpalić HIDa z 4x18650.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
midi

Tak to wygląda
Obrazek
Obrazek
Jak wiadomo są różne ogniwa, te zielone Sony są najwęższe jakie miałem i otwór w które wejdą wraz z koszykiem to 46mm, natomiast czerwone Sanyo potrzebują jakieś 46,5-47mm.
Mam już 3szt, nie są idealne jeśli chodzi o odlew jednak walory użytkowe spełniają jak trzeba, nie mam czasu na dopieszczenie matrycy do odlewów a ta pozwala na uzyskanie poprawnego produktu więc nie będę dożył do perfekcyjnej kopii bo nie ma to sensu.
Pozdrawiam.
xsherlock

Post autor: xsherlock »

A tak w temacie koszyków to sie podzielę tym co mi sie udało znaleźć. W anglii byl gosc co sie nazywał turboferret i produkował takie koszyki, i sprzedawał po ok 8-10 funtow. Niestety produkcje zakończył. Za to można coś skopiować z jego designu. On przez koszyk 3x i 4x miał dziure tak ze łatwo się przerabiało koszyk z równoległego na szeregowy. i zawsze to cos na wadze sie zarabiało
http://www.turboferret.co.uk/Index.htm
Na stronie jest milion zdjeć

Blaszki które używał, są bardzo dobre, nie do zdarcia. kupował je w rapidzie.
http://www.rapidonline.com/Electrical-P ... acts/62292

A tak wyglądał produkt końcowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Hej, znam dobrze tą stronę, z tego co wiem to on drukował w 3D swoje prototypowe koszyki i stosował je jako wzory, tak więc mógł zrobić co tylko chciał, skupił się przede wszystkim na odlewaniu koszyków. Blaszki które używał stosuje i ja, na tę chwilę stosuje od AAA, są o 2mm węższe i nieco krótsze jednak spokojnie dają radę, oczywiście swój koszyk projektowałem po te większe blaszki i one tam pasują idealnie, z braku dostępności lub z braku opłacalności zakupu stosuje te mniejsze do czasu gdy dostane te odpowiednie.
W tym przypadku zrobiłem koszyki po to bym miał je swoich projektów, taki mi wystarczają, samo wykonanie prototypu to kawał pracy na moim sprzęcie, nie mam CNC, robię ręcznie. Gdybym policzył ile wsadziłem pieniędzy w wykonanie tych dwóch wzorów to pewnie spokojnie wyszło by 1000zł, na próby, różne silikony do form, różne żywice, wykonanie koszyków i czas na to poświęcony. Tak czy inaczej nie jest łatwo, skupiam się nad oświetleniem stacjonarnym, latarki to dodatek do mojej pracy, a koszyki to już w ogóle inna bajka, pomijając fakt że jeszcze te latarki maluję. Jeśli zapotrzebowanie na koszyki było by duże tj. opłacalne by je sprzedawać to pewnie bym to dopracował i wykonywał wtryski na gorąco z plastiku a nie żywicy i na profesjonalnej wtryskarce, wsadził bym w to z 15000zł by wykonać metalową matrycę i wykonać z 5000szt odlewów, tylko kiedy by się to chociaż by zwróciło :-| .
Koszyki są jakie są i inne nie będą, w koszyku na 4x18650 spokojnie można wywiercić otwór przez środek koszyka o średnicy około 4-6mm, w tym na 3szt jest to nie wykonalne z powodu małej ilości materiału.
Pozdrawiam.[/center]
karlosboy

Post autor: karlosboy »

midi, masz może jakiś koszyk 3x18650 z akusami połączonymi w szeregu? Można zobaczyć jaką techniką są zrobione połączenia? :wink:
Awatar użytkownika
midi

Jutro będę robił taki jeden, postaram się to sfotografować.
Pozdrawiam.
wesmar

Re: Koszyki na 18650

Post autor: wesmar »

A to i ja sie pochwalą swoimi holderami, te z zabezpieczeniem, mam ich obecnie kilkanaście sztuk sprawuja sie wysmienicie, ale i mam same PCB, takie jak pekluja w trusfire, z miedziana (żółtą) blaszka od spodu. Najlepsze są 1S4P, ale mam również 4S1P i 2S2P.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poniżej różne akusy w holderze ultrafire i panasoniki (czerwone)
Obrazek
Tu w holderach A123 18650, zarąbiste 30C - moje tytany, mam tez 15 Ah niebieskie ze srubami 600 Amper :)
Obrazek
A tu część z kolegów może jeszcze jest nieświadoma, że nia ma czegoś takiego jak ultrafire czy trusfire, po obdarciu ze skóry widzimy wsadzone używane ogniwo sony, jakże popularne sf us18650gr. Naturalnie w tych 3200 i 3800 są te ogniwa, oczywiście zdezelowane często o wysokiei RW. Trusfire raczej daje nowe, ale ultrafire - różnie, na ogół jednak stare, widać jeszcze ślad po zgrzewach i zacieki po. Koszulki zostają tylko zmienione, a to tak pisze gwoli jasności byście wiedzieli
Obrazek
li-ion, lipo, life, ni-mh, pakiety, pcb, holdery, latarki - wszystko prosto od producenta
ODPOWIEDZ