XR-E vs XP-E - czemu używa się tych pierwszych?
XR-E vs XP-E - czemu używa się tych pierwszych?
Zawsze zastanawiało mnie czemu używa się XR-E zamiast np XP-E, skoro te pierwsze mają marną wydajność lumenową. Chodzi o lepsze odprowadzenie ciepła, węższy kąt świecenia czy co?
Proszę tu jest wyjaśnione klik
A ogólnie to XP-E 115°, XR-E 90°, lepsze skupienie można uzyskać.
A ogólnie to XP-E 115°, XR-E 90°, lepsze skupienie można uzyskać.
To zależy co uważasz za "lepsze"
Jeśli chodzi o mocniejsze skupienie/dalszy zasięg to XR-E.
Jeśli np o rozkład światła odpowiedni na spacery itp to seria XP. a ilość światła to XP-G
Nie rozumiem tylko co miałeś na myśli pisząc: "po dodaniu soczewek".
Raczej nie stusuje się połączeń soczewki i reflektora.
Powiedz tylko, co masz na myśli mówiąc soczewka? Niektórzy mianem soczewki nazywają kolimatory.
Pozdrawiam
DNF
Jeśli chodzi o mocniejsze skupienie/dalszy zasięg to XR-E.
Jeśli np o rozkład światła odpowiedni na spacery itp to seria XP. a ilość światła to XP-G
Nie rozumiem tylko co miałeś na myśli pisząc: "po dodaniu soczewek".
Raczej nie stusuje się połączeń soczewki i reflektora.
Powiedz tylko, co masz na myśli mówiąc soczewka? Niektórzy mianem soczewki nazywają kolimatory.
Pozdrawiam
DNF
Kolimator czy soczewka? Hmm, to plastikowe, stożkowe coś o różnych kątach skupienia zakładane na ledy
Widzę że stosujecie zwykłe odbłyśniki, mi natomiast chodziło o równomierność skupienia z zastosowaniem soczewek.
No i właśnie następna sprawa: soczewka czy odbłyśnik? Oba dają straty światła, ale jednak zastosowania są inne. Mógłbyś prostym zdaniem wyrazić na czym to polega?
Widzę że stosujecie zwykłe odbłyśniki, mi natomiast chodziło o równomierność skupienia z zastosowaniem soczewek.
No i właśnie następna sprawa: soczewka czy odbłyśnik? Oba dają straty światła, ale jednak zastosowania są inne. Mógłbyś prostym zdaniem wyrazić na czym to polega?