Olight T15 . Więcej światła ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pykacz .

Olight T15 . Więcej światła ?

Post autor: Pykacz . »

Mam taką latareczkę od jakiegoś czasu :arrow: Olight T15 na diodzie XP-G S2. Do tej pory zasilałem ją akumulatorkiem AA . Wystarczało światełka do czasu aż się dowiedziałem że można z niej wydusić więcej zmieniając ją w T10 . Jednak ta zmiana wymaga zainwestowania w środkową tuleję i baterię typ Cr123. Czy jest jakiś inny sposób (tańszy bo niespecjalnie zależy mi na wydaniu 60zł za kawałek tulejki (skrócenie latarki tym sposobem nie jest mi potrzebne)) by wydusić więcej światła (więcej prądu w diodę) ?
Jeśli chodzi o zasilanie to na opakowaniu jest napisane tylko Battery: use one AA battery Compatible with 3V-4,2V 14500 battery. Jakie zasilanie lepsze 14500 czy Cr123 ? Dodam że niespecjalnie zależy mi na tym by mieć na stałe zasilanie z 14500 lub Cr123 i więcej światła. Do normalnego użytkowania wystarcza mi zasilanie z 1 akumulatorka AA. Chciałbym mieć po prostu w razie czego możliwość raz na jakiś czas poświecenia trochę bardziej niż to ma miejsce w tej chwili (co oznacza że nie chcę w tej chwili inwestować w inne akumulatorki i ładowarkę niż AA) :mrgreen: Doradźcie proszę w co "pójść".
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ogniwa 14500 opisane powyżej (3V-4,2V 14500 battery) to ogniwa litowo-jonowe a więc i tak, podobnie jak w przypadku ogniw RCR123, musiałbyś kupić ładowarkę. To, czy światła będzie więcej, zależy oczywiście od sterownika danej latarki. Sądzę, że raczej będzie więcej... I faktycznie nie będziesz musiał kupować przejściówki / nowego korpusu. Sam chętnie używam ogniw 14500 w latarkach na 1xAA.
Pozdr.
Pikom
Pykacz .

Na rynku są też baterie litowe 3,6V 14500 (nie akumulatorki) ale nie dadzą one raczej wystarczającą ilość amper w diodę (znalazłem 400mA max). A jak wygląda sprawa zasilania baterią CR123 (baterią nie akumulatorkiem RCR123) ? Też nie da rady oddać wystarczającej ilości amper do diody (by zwiększyć ilość światła w porównaniu z akumulatorkiem AA ). By wydusić więcej światła z tej (fajnej moim zdaniem) latareczki ? Czy pozostaje zastosowanie tylko aku RCR123 lub 14500 czy jednak jakiś odpowiednik baterii się znajdzie?.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Wiesz, faktycznie nie pomyślałem o bateriach litowych 3,6V - to taki ni pies ni wydra a potwornie drogie. Dlaczego nie pies ni inne stworzonko? Z dwóch powodów - po pierwsze zazwyczaj są dostosowane do małych obciążeń ale przez długi czas (co do zastosowań latarkowych ma się nijak), a po drugie sterowniki latarkowe dziwnie na nie reagują czasami - nominalne napięcie ogniw litowo-jonowych to 3,7V, zwykle ładowane są do 4,2V, przyjmuje się, że przy 3,3V (czasem przy 3,5V) to już puste skorupki. Więc bateria która na starcie ma 3,6V może być traktowana przez sterownik jak prawie wyssane ogniwo 3,7V (4,2V).

Zwróć jednak uwagę na jedno - pisałeś "...nie dadzą one raczej wystarczającą ilość amper w diodę (znalazłem 400mA max)." Co innego w diodę a co innego pobór z ogniwa - zależy od sterownika. Zmierzyłeś jaki jest pobór z ogniwa przy zwykłym paluszku? No i weź pod uwagę, że przykładowo baterie 3,6V 14500 Safta mają nominalną obciążalność 100 mA a tylko chwilową (max 1 sekunda) 400 mA.

O ile wiem inaczej (lepiej pod względem dostosowania do latarek) wygląda sprawa z bateriami CR123A - tu powinno być znacznie łatwiej znaleźć coś odpowiedniego. Ale to z kolei zakup przejściówki. Moim zdaniem lepiej jednak zainwestować w dobre ogniwo / ogniwa od AW i ładowareczkę do nich. Cenowo wyjdzie tylko trochę drożej na starcie a za to taniej w eksploatacji.

Ale fakt, nie znam całego rynku, może ktoś coś więcej podpowie o bateriach 14500...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

osobiście nie spotkałem wysoko wydajnej prądowo baterii 14500. te SAFT-a są stosowane w układach podtrzymania zasilania urządzeń o b. małym poborze prądu, np. zegarów (stosowanych wewnątrz większych urządzeń elektronicznych). Przypuszczam, że nawet jeśli by się takowe 14500 znalazło, będzie b.drogie. Też proponuję akkusa 14500 z ładowarką ;-)
Pykacz .

OK. Dziękuję za rozjaśnienie w głowie. :lol: Czyli pozostanie mi tylko opcja akumulatorek 14500 i ładowarka. W takim razie jaki akumulatorek do tej latareczki kupić i gdzie ? Chodzi mi o to czy ma to być aku jakoś zabezpieczone przed nadmiernym ładowaniem ,rozładowaniem ? Nie wiem czy moja latarka ma jakieś zabezpieczenie przed nadmiernym wyssaniem prądu z aku). I pytanie dotyczące samej ładowarki . Czy istnieje taka "sprytna" ładowarka które obsługuje np. RCR123 i 14500 i powiedzmy 18650 bo takie zasilania planuję w moich przyszłych zakupach a nie chcę wydawać pieniędzy 2x a co gorsza na 2 różne urządzenia.
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Maba dobrze radzi :) A przy okazji - Pykacz, jeśli jestes z Żukowa w okolicach Trójmiasta, to możesz przy jakiejś okazji wpaść do mnie do Gdańska lub Gdyni i pożyczyć na jakiś czas ogniwo 14500 od AW do wypróbowania. Nie wspomnę już o możliwości pooglądania iluśtam latarek z naszych Trójmiejskich zbiorów ;)
Pozdr.
Pikom
Luigi

Post autor: Luigi »

Akumulatorki 14500 mają tę ważną zaletą, że w każdej chwili można je zastąpią zwykłą baterią AA lub akumulatorkiem NiMh.
Mojego Olighta T15 karmię akumulatorkiem AW 14500 i daje o wiele więcej światła niż np. na eneloopie, ma też całkiem dobrą stabilizację, o której możesz zapomnieć stosując baterie.
Niestety nie wszystkie akumulatorki zabezpieczone będą pasować - wiem na pewno, że ultrafire protected nie pasują a AW wchodzą idealnie na styk, nie wiem, jak będzie z trustfire.
Niestety ta latarka nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, więc akumulatorki niezabezpieczone raczej odpadają.
Pykacz .

Pikom pisze:Maba dobrze radzi :) A przy okazji - Pykacz, jeśli jestes z Żukowa w okolicach Trójmiasta, to możesz przy jakiejś okazji wpaść do mnie do Gdańska lub Gdyni i pożyczyć na jakiś czas ogniwo 14500 od AW do wypróbowania. Nie wspomnę już o możliwości pooglądania iluśtam latarek z naszych Trójmiejskich zbiorów ;)
Tak jestem z Żukowa koło Kartuz. 2-3 razy w miesiącu jestem na zawodach w Gdyni lub w Gdańsku to przy jakiejś okazji możemy się spotkać czemu nie. :mrgreen:
Luigi pisze:Niestety nie wszystkie akumulatorki zabezpieczone będą pasować - wiem na pewno, że ultrafire protected nie pasują a AW wchodzą idealnie na styk, nie wiem, jak będzie z trustfire.
Luigi co masz dokładnie na myśli akumulatory są za długie za grube ?
No to mam teraz zgryz z tymi akumulatorkami. Jakie kupić ? Ktoś ma tą latarkę z tym typem zasilania ?
Awatar użytkownika
artmix

Post autor: artmix »

14500 4,2 V tez nie spotkałem , co do LS14500 SAFT 3,7V to ja uzywam w zakladzie do zasialania licznikow ciepła , a jak wlaze do latarek to jak w stroboskopie sterowniki wariuja :)
aktualnie posiadam dwie małe latareczki na AA lub akusy
sa to ITP SA1 ELUMA , oraz TIABLO TL-1
do ich zasilania używam AW Li-ion 14500 3,7V oraz TrustFire TF14500 3,7V Li-ion
Na maxa obie latareczki świeca ok 40 minut
szalu nie ma ale tak to nagralem , telefonem ;)
http://www.youtube.com/user/artmix72#p/ ... A2tBW7Sf0k
http://www.youtube.com/watch?v=VqRoT-ch-kg
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Pikom pisze:[...] nominalne napięcie ogniw litowo-jonowych to 3,7V, zwykle ładowane są do 4,2V [...]
artmix pisze:14500 4,2 V tez nie spotkałem [...] używam AW Li-ion 14500 3,7V oraz TrustFire TF14500 3,7V Li-ion
To zmierz ile mają Twoje ogniwa po pełnym naładowaniu, będziesz wiedział, czy spotkałeś 14500 4,2V czy nie ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
artmix

Post autor: artmix »

No faktycznie , maja ok 4,2 V po naladowaniu , laduje ladowarka Trust Fire :)
Pozdro
Pykacz .

No i zdołałem w końcu pożyczyć od kolegi ogniwo 14500 wraz z ładowarką do przetestowania w mojej latareczce ( Olight T15 z diodą XP-G S2 ).
Świeci to to o wiele mocniej na tym ogniwie w max trybie niż na akumulatorku AA gdzie zmiana z trybu 2 na 3 nie dawała zauważalnej zmiany. Dodatkowo doświadczyłem w końcu mocy (a właściwie jej straty ) przeniesionej na latarkę w postaci wygenerowanego ciepła :twisted:
Stwierdziłem jednak że pomimo tego że światła jest więcej to nie zdecyduję się na ten typ ogniwa (po prostu nie potrzeba mi tyle światła z tej latarki bo świeci dość szeroko ). Za to na ogniwie AA do oświetlania sobie drogi pod nogami jest idealna.
Doszedłem do wniosku że zdecydowanie muszę wejść w posiadanie następnej niewielkiej latarki ( do max 15cm długości) dość mocnej do 1200lumenów i sporym zasięgu (około 2x większe skupienie i zasięg niż iTP Polestar6 by mnie zadowoliło )zasilanej 18650 lub jej wielokrotnością :lol:
Czy gdzieś spotkaliście się z opisem prądów jakie ciągnie moja latarka na różnych trybach (nie chcę uwalić moich aku zbyt wielkim prądem poboru ). Chociaż to maluch i nie powinien zrobić krzywdy akumulatorkom Eneloop 2000mAh i Sony Ni-MH 2700mAh.
Luigi

Post autor: Luigi »

Masz rację, do świecenia pod nogi w zupełności wystarczy ni-mh:)
Pykacz . pisze:
Luigi pisze:Niestety nie wszystkie akumulatorki zabezpieczone będą pasować - wiem na pewno, że ultrafire protected nie pasują a AW wchodzą idealnie na styk, nie wiem, jak będzie z trustfire.
Luigi co masz dokładnie na myśli akumulatory są za długie za grube ?
No to mam teraz zgryz z tymi akumulatorkami. Jakie kupić ? Ktoś ma tą latarkę z tym typem zasilania ?
Są za długie o jakieś 0,5mm, przez co niemożliwa jest zmiana trybów.

Mój Olight T15 z diodą xr-e q5 ssie ok. 950mA z eneloopa naładowanego prawdopodobnie w ponad 90%, Twoja latarka ma inną diodę, więc prąd będzie pewnie nieco inny, poza tym będzie rósł w miarę wyczerpywania akusa ale i tak nie powinien mu zaszkodzić:)

Jeśli chcesz 1200lm to np. jetbeam raptor rrt-3 ma katalogowo 1200lm lub Olight SR91 katalogowo 1500lm, niestety obie są sporo dłuższe niż 15cm.
Chociaż powinien Ci wystarczyć Fenix TK35 (dł. 16,4 cm, realnie ok 800lm.) lub jakaś inna latarka z diodą xm-l.

Edzia:
W sklepiku pojawiło się coś, co powinno Cię zainteresować:)
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5633
ODPOWIEDZ