Quark Regular

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Żeby nam dyskusja nie zeszła na manowce - dodałem parę fotek ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Modułowość to nie tylko zmiana zasilania, zresztą w przypadku quarków taka troszkę łatana- body na 18650 znacznie przedłuża światełka zasilane początkowo inaczej, ale również zmiana głowic, diod oraz sterowników- tego Quark nie zapewnia, jak na razie to jest tylko w D26 i pokrewnych.
Poza tym extra body nie są tanie, nawet powiem to drogie, do tego nie lubię nachalnej reklamy, czekam na wiek dojrzały quarków- w którą stronę pójdą- wytrzymałość, pewność kosztem nowinek, czy wsio co jest nowego bez patrzenia na użyteczność tego.
Podoba mi się stosowanie przez nich nowych diod, PR nie

Recka zaczyna być fajna, ale bardzo brakuje mi pokazania reflektorków latarek- toż to cała seria ;) a do tego choćby pomiarów ile lux/1m orientacyjnie
Fotki pokazują nie za wielkie różnice w działaniu, czyli jakby refy i sterowniki podobne- warto opisać różnice funkcjonalne 4 Quarków (jeśli są takowe), wydajnościowe itp itd :)
Jak dla mnie to jest ta sama głowica dopięta do innych dupek, extra różnic w świetle nie widzę
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

1xAA i 1x123 różnią się tak naprawdę budową głowicy (z klipsem lub bez) - refek jest taki sam. Zakończenia z włącznikiem są w 100% identyczne. Różnią sie tylko korpusy - długością i sposobem mocowania klipsa. Dorobiłem fotki

Różnice wydajnościowe - hmmmm sądząc po podanych przez producenta czasach działania wygląda to wiarygodnie. Ale oczywiście będą pomiary lux/1m i czas pracy w trybach maksymalnych, ale muszę wykraść więcej czasu...
Ostatnio zmieniony sobota 28 lis 2009, 14:46 przez Pikom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.
Pikom
bonio2

Post autor: bonio2 »

Pikom, świetna recka-Quarki pod lupą ;) Mam takie pytanie, czy miałbyś możliwość dołożenia do tych fotek z rozkładem promienia naszego słynnego Romisena RC-G2? Fajnie by było porównać latarkę do tego co się ma, a Romana, to chyba posiada zdecydowana większość forumowiczów.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

bonio2 pisze:Mam takie pytanie, czy miałbyś możliwość dołożenia do tych fotek z rozkładem promienia naszego słynnego Romisena RC-G2?
Zrobię dziś w takich samych warunkach jak wczorajsze.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Pikom pisze:1xAA i 1x123 różnią się tak naprawdę driverem - refek jest taki sam.
Wersje 1xAA, 2xAA, 1xCR123 mają ten sam driver (0.9-4.2V). Tylko wersja 2x123 ma inny (3.0-9.0V).
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

toms_ pisze:Wersje 1xAA, 2xAA, 1xCR123 mają ten sam driver (0.9-4.2V). Tylko wersja 2x123 ma inny (3.0-9.0V).
Racja :)
Pozdr.
Pikom
bonio2

Post autor: bonio2 »

Dziękuję za dodatkową fotkę ;)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Proszę bardzo - kolorystyka wyszła nieco inna ze względu na minimalnie inne oświetlenie boczne, ale poziom jasności otoczenia jest porównywalny a parametry zdjęć identyczne. RC-G2 z driverem 7880 (modowany) i w trybie nie najjaśniejszym.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Więcej fotek terenowych - powoli tajemnica Quarków staje się jasna.... ale czytajcie dalej, będzie więcej ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

jeśli głowice są identyczne , driverki też, to i nie może być zaskoczenia, ok- zasilane 2xAA będą lepsiejsze niż zasilane z 1xAA ale obie zaświeca identycznie przy zasilaniu z 14500
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

A ja chciałem pozdrowić dzielną "sylwetkę" i jestem pełen podziwu dla jej zaparcia i chęci pomocy ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

lennin pisze:A ja chciałem pozdrowić dzielną "sylwetkę" i jestem pełen podziwu dla jej zaparcia i chęci pomocy ;)
Dzięki za słowa uznania dla J. Docenia to, że ktoś zauważył Jej wkład w życie naszego forum ;)

A tak prawdę mówiąc to chciałem poinformować, że zmobilizowałem się do podsumowania tej recenzji. Sorki, zabrało mi to trochę czasu, ale to było jednak sporo roboty a nieco mało czasu wolnego... Mam nadzieję, że komuś się ta recka przyda przy podejmowaniu decyzji zakupowych ;)
Pozdr.
Pikom
baxxx

Re: Quark Regular

Post autor: baxxx »

Pikom pisze:korpus na ogniwo 18650 – poza faktem, że instalacja ogniwa jest nieco bardziej skomplikowana niż w pozostałych przypadkach nie zauważyłem znaczących różnic w działaniu latarek
Witam serdecznie wszystkich latarkowych Pozytywnie Zakręconych ;)
Jako nowy, oczywiście wyskakuje z lamerskim pytankiem - co oznacza powyższe "nieco bardziej skomplikowana"?

Pikom - kawał dobrej roboty, jak zresztą inne Twoje recenzje! Dzięki!

pozdrawiam
baxxx
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Witaj baxxx,

Dzięki za dobre słowo i sorki za nieścisłość która zbudziła Twoje wątpliwości. Rzecz w tym, że korpus na 18650 jest troszkę inaczej skonstruowany niż standardowe body na ogniwa AA lub CR-ki. Jest to tuba z dwóch stron zamknięta - z jednej ma sprężynkę a z drugiej płytkę stykową. Zwykłe body to po prostu pusta rura którą wkręcasz pomiędzy głowicę a tylną zakrętkę z przełącznikiem. Jak instalujesz ogniwo w body 18650 to najpierw wkładasz je do tuby, zakręcasz a potem dopiero montujesz na latarce. Oczywiście dotyczy to pierwszej instalacji, potem można zmieniać kolejne ogniwa już tylko rozkręcając odpowiedni fragment tuby. Tylko trzeba uważać - tuba na 18650 nie ma zabezpieczenia przeciwko odwrotnie włożonym ogniwom!

Stąd mniej więcej sformułowanie "instalacja ogniwa jest nieco bardziej skomplikowana" :)

Parę zdjęć jak to wygląda jest tu: http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=246956
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ