Pomiar długości fali diodek...

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Pomiar długości fali diodek...

Post autor: Manekinen »

Poczytałem trochę, są amatorskie sposoby żeby wykonać takie pomiary, są też profesjonalne spektrometry... Błąd/rozdzielczość nawet 20nm był by satysfakcjonujący. Przede w wszystkim interesuje mnie odróżnienie diodek 850nm od 940nm których na oko odróżnić po prostu się nie da.

Może ktoś z Was miał do czynienia z pomiarem długości światła jakichś diodek? :)
Ostatnio zmieniony niedziela 11 paź 2009, 15:42 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ja akurat dzis badalem diody w swoich latarkach spektometrem do kalibracji ekranow i wydrukow X-rite PRO. Niestety interesujaca cie dlugosc fali jest poza zakresem pomiarow (wyswietlania) tego spektrometru (oprogramowania).
Przy okazji dowiedzialem sie ze firma x-rite jak i minolta robia urzadzenia ktora sa w stanie pomierzyc bardzo dokladnie cale spektrum swietlne i inne parametry zrodel swiatla -zagladnij na ich stronki.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

ElSor, dzięki, ale raczej nie wysyłają sampli swoich spektrometrów :)

Poczytałem więcej o pomiarze siatką dyfrakcyjną...

http://wirtualne_laboratorium.republika.pl/dlsw.html

http://labor.zut.edu.pl/wfo6.html

http://www.pl.euhou.net/docupload/files ... roskop.pdf

Nie wygląda na aż tak skomplikowane, myśle że przy użyciu tego z pdf'a można by odróżnić diodke 940nm od 850nm. A jak by wszystko dokładnie wykonać to i dało by się obliczyć długość fali, na pewno nie dokładnie, ale zawsze :) Co o tym myślicie? Warte?

Szkoda że nie będe miał teraz czasu na ekpserypenty bo bym chętnie popróbował.

[ Dodano: Nie Paź 11, 2009 4:14 pm ]
O, a tu jak ładnie zrobione http://ii.uwb.edu.pl/astas/spektrometr/index.html

[ Dodano: Nie Paź 11, 2009 4:32 pm ]
Myśle że nawet jak by dać zwykły pryzmat, i zaświecić dokładnie z takiego samego punktu i taką samą mocą, różnymi diodkami, to można by wyznaczyć w którym punkcie pada jakie światło...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Manekinen pisze:
Myśle że nawet jak by dać zwykły pryzmat, i zaświecić dokładnie z takiego samego punktu i taką samą mocą, różnymi diodkami, to można by wyznaczyć w którym punkcie pada jakie światło...
Witam
Robiłem kiedyś próby i wyniki były zachęcające, choć problemem było zdobycie czujnika światła na pełne spektrum, od IR po UV.
Ja użyłem fotorezystora bo fotodiody miały ograniczone możliwości pod tym względem, ale było to juz kilka lat temu.... :roll:
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Pozwólcie że odgrzeję temat, myślałem ostatnio jeszcze nad innym rozwiązaniem...

Zdobyć należy jak najwięcej diod o różnych długościach fal, ale takich pewnego pochodzenia, że jeśli sprzedawca pisze że dioda ma taką i taką barwę to faktycznie taką ma. Diody od bliskiego ultrafioletu do bliskiej podczerwieni. Wszystkie pod przetwornik ADC, wszystkie mocujemy "w kupie" tak aby soczewki były ustawione w ten sam punkt, no i świecimy w to jakimś źródłem światła którego długość chcemy zbadać.

Jeśli dobrze kombinuję, to jeśli walnąć w ten "przyrząd" diodą niebieską, to najwyższe napięcie wyprodukują diody o długości fali w okolicach 460nm. W ten sposób odczyty będzie można uśrednić i ustalić jaką długość światła ma nasze źródełko. Oczywiście wymagana uprzednia kalibracja. Co o tym sądzicie? Piszę bzdury? :)
krudnik

Post autor: krudnik »

Nie bardzo rozumiem jak taki pomiar miałby działać. Mogłbyś jakoś bardziej precyzyjnie opisać swój pomysł. Chciałbyś wykorzystać LEDy jako fotoogniwa?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Zwykła dioda świecąca wytwarza napięcie jeśli dostarczymy jej światła. Wystarczy podłączyć miernik i się o tym przekonać :) Wartości rzędu 100mV, najwięcej dała mi raz jakaś superjasna pod mocnym oświetleniem, prawie 1V.

Zwykłe matowe diody w kolorowych obudowach tak się zachowują, obudowa stanowi filtr, i jeśli weźmiemy diodę zieloną, czerwoną i niebieską, i zaświecimy w nie czerwonym światłem, to największe napięcie wytworzy się na tej czerwonej. Nie wiem właśnie jak zachowałyby się diody przeźroczyste.
krudnik

Post autor: krudnik »

Czyli w sumie chciałbyś wykorzystać kolorowe obudowy diod jako filtry - obawiam się, że charakterystyka takiego filtru (szczególnie maksimum) niekoniecznie pokrywa się dokładnie parametrami diody - ma on znaczenie głównie informacyjne, bo sama dioda i tak daje dość monochromatyczne światło, filtr więc nie jest w stanie zmienić koloru.

Diody jako czujniki światła to najlepiej działają wysterowane zaporowo - prąd wsteczny jest dość dokładnie proprcjonalny do natężenia oświetlenia.

Nie przypuszczam, by przeźroczysta dioda miała charakterytykę czułości odpowiadającą jej kolorowi - być może od tego koloru zaczyna reagować. Nie spodziewałbym się też podania takiej charakterystyki przez producenta - w sumie to nie jest normalny obszar zastosowania LED-ów.

Coś takiego sugeruje fizyka kwantowa - jak się ma energia fotonu do przerwy przerwy energetycznej. Każda krótsza fala (oczywiście bez przesady - chodzi o światło w okolicy widzialnego) też wywoła stosowny sygnał na wyjściu. Jednak dokładną charakterystykę trzeba by po prostu zmierzyć.

Chyba jedak lepiej wykorzystać pryzmat lub siatkę dyfrakcyjną. Chyba właśnie na tym forum kiedyś widziałem link do sklepu z pomocami naukowymi i tam można było kupić siatkę dyfrakcyjną na kilka zł.

Zakładając, że światlo diody jest monochromatyczne (a na pewno białe tak nie świecą) długość fali można oszacować podobnie jak to robi oko - poprzez porównanie wyników z kilku (dwóch ?) filtrów - jdnego dolno- a drugiego górnoprzepustowego.
Ale pełne widmo to już inna sprawa.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Aha, no to już rozjaśnia sytuację. Diody w kolorowych obudowach to tylko przykład, bo nie sądzę że tak łatwo będzie dostać diody podczerwieni czy ultrafioletu w obudowach stanowiących filtr o dokładnie takiej długości fali.

Szkoda że nie mam czasu, jednak chętnie bym sprawdził takie coś w praktyce.

A może plastykowe filtry? Np co 50nm? Za każdym jakiś odbiornik, choćby fotorezystor... ciekawe czy takie coś idzie gdzieś dostać. Sądzę że wtedy dość precyzyjnie można by było określić długość fali...

Jeśli nadal piszę bzdury to mnie poprawcie, może dam sobie w końcu spokój ;-)
ODPOWIEDZ