Laska dynamitu? ;-)

co i jak zrobiłem...
Miodosław

Laska dynamitu? ;-)

Post autor: Miodosław »

Obrazek

Przeglądając forum można stwierdzić, że sporo osób narzeka na brak koszyczka do akumulatorków 18650! Ja też długo zastanawiałem się, jak zmajstrować coś na trzy akusy, aby zasilić tym oświetlenie na rowerze. Wreszcie zmajstrowałem coś takiego. Nie będę rozpisywał się, bo obrazki wszystko mówią, jedynie dodam, że dla zabezpieczenia przed zwarciami akusy są w koszulce termokurczliwej (można je swobodnie wyjmować).

Obrazek

Obrazek

Między nakrętkami znajdzie się wkrótce jakieś okrągłe gniazdo, gdzie będzie można włożyć wtyczkę od sterownika oświetlenia.
Myślałem również o rurce na 4 akusy (wtedy byłby to już bateryjka obronna typu pałka :-) ), ale nie mieściłaby się w mojej torbie na ramie.
A może ktoś wymyślił i wykonał inny koszyk?
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Zrobilem wszystko prawie tak samo tylko ze laminat ze sprezynka przylutowalem do rurki caly na okolo, a na zatyczce tez "mowka" ale ja mam mowke sciagana bo mam ja na jednej srubce.

I tez w koszulce termokurczliwej akuski mozna połaczyc magnesami dla wiekszej niezawodnosci.

Srednica 20mm
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Rzeczywiście łatwiej jest zrobić zatyczkę z drugiego końca, ale ja obawiałem się, czy śrubki będą wystarczająco dobrze trzymały korek (gwint w cienkiej ściance rurki). Chmmm... Pomyślę jeszcze nad poprawkami!
Dubito ergo sum!
toosh
Kontakt:

Post autor: toosh »

można gdzieś dostać sprężynki w większych ilościach?
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

patent ciekawy- zrobiony na szybko- oczywiście akusy protected...
mam nadzieję, że Dominik opisze swój patent- pikny jest
moorek

Post autor: moorek »

toosh pisze:można gdzieś dostać sprężynki w większych ilościach?
W Casto widziałem że zaopatrzyli się w kilka/naście rodzajów sprężyn.
Kiedyś w Szczecinie szukałem i nie znalazłem nic poza 3 modelami dużo twardszymi. :-(
Może teraz się zmieniło ni wiem - piszę co wiem.
Awatar użytkownika
piXelRider

Post autor: piXelRider »

Bardzo mi się to spodobało - jakby tam włożyć nieprotected, to faktycznie byłaby "laska dynamitu" :P
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Też z koszykiem na akusy maiłem spory problem. Pierwotnie chaiłem coś samemu zrobic od podstaw jednak nie dało to za dobrych rezultatów. Przeglądają niezłebione zasoby różnych różności w pokoju natknąłem się na takie oto pudełeczko po chusteczkach do czyszenia LCD.
PUDEŁKO
Okazało się ze zostało ono stworzone jako zasobnik na 4 ogniwa 18650 :D. Trochę trzeba było skrócić, dorobić płytkę ze sprężynkami, nawiercić kilka otworków i tak ono wygląda:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aku wchodzą na delikatny wcisk - nie ma mowy o lataniu aku w środku. Plastik jest troszkę kruchy i mi popękał jak nieostrożnie wierciłem, ale trzyma się w miarę. Śrubki są oczywiście pod napięciem, trzeba uważać na zwarcie, nie mam za bardzo koncepcji jak je ładnie zaizolować. Pojemnik schowany jest w tobie podsidłowej między dętką i plastikowym pudełkiem na łatki także zwarcie jest mało prawdopodobne. Czarny o-ring zabezpiecza przed przypadkowym otworzeniem obudowy.
Kilka razy śmigałem z tym zasobnikiem na bajku po wertepach i wszystko było w najlepszym porządku, nic nie przerywało. Także polecam, jako mały i zgrabny pojemnik na 4 ogniwa 18650 :D
ODPOWIEDZ